АРТСЕДМИЦА


 

Двама плевенски художници превзеха фестивалния Кан

 

Пламен Пенов и Любен Ангелов с престижна изява във френския град

 

Пламен Пенов (в средата) в изложбената зала

Мая ПАСКОВА

От престижна изява във френския фестивален град Кан се върнаха само преди дни плевенските художници Пламен Пенов и Любен Ангелов. Във Фестивалния дворец на "Кроазе" №1, където се връчва престижната филмова награда "Златната палма", нашите творци са били представени от дъщерята на основателя на плевенското музикално училище Божко Шойков - Венцислава Шойкова. Под шапката на нейната асоциация "Арт престиж Кан" от 30 март до 12 април Пенов Афишът за Кани Ангелов са оставили значим отпечатък в културния афиш на фестивалния град. И както изглежда, френското им присъствие няма да спре до тази престижна изява, защото Пламен Пенов вече има три покани за участия догодина.

За блестящото им представяне в културната столица на Европа и двамата отчитат помощта на дъщерите си - едната осъществява връзката, а другата подготвя стилните афиши и флайери.

За високото ниво на представянето на плевенските творци говори и самият регламент за изложбата им. Изключва се всякакъв намек за еротика в картините, което наложило сериозна селекция от страна на авторите на творбите. Подбрани са по десетина неща без никакъв еротичен заряд или привкус в графичния изказ. От това се родил един своеобразен цикъл от картини, пресъздаващи представление, музика, пролет, радост, обединени от философското понятие хедонизъм. Регламентът изключва и откупките по време на самото представяне. Никаква комерсия, а само впечатления, контакти и комуникации. Изложба не с комерсиална цел, както се прави по цял свят, а единствено представяне. Мненията и отзивите от специалисти и фенове на изящното изкуство, както и предложенията за предстоящи проекти, са напълно достатъчни като признание за плевенските автори.

Още подвластен на емоцията от преживяното, Пламен Пенов, който е и преподавател в НУИ "П. Пипков", се надява благодарение на осъществените вече контакти българското изкуство и в частност плевенските културни институции да бъдат представени като музика, театър, изложби на този булевард. Останалото е ентусиазъм, който е в основата на творческия процес. Защото приземяването е пагубно - все ще се намери кой да те прегази.

 

Отзивите

"Реалност и фантазия, митологично и метафизично - това са майсторските творби на Пламен Пенов. Чрез трудната графична техника той показва висока степен на фантазия, инспирация и виц." Мартин Прайслер

* * *

"Приказно мистични, очароващи и фантастични светове, съчетани с хумор, иронични и отчасти еротични елементи - това е поетиката на Пламен Пенов..." Рене Симер

 

 

Йово и приятели отново се събраха

 

Отляво надясно: Валентин Колев, Иван Велчев-Йово и Милко Божков

Мая ГЕОРГИЕВА

За шести пореден път в обичайното време, на обичайното място - Общинската художествена галерия в Плевен, дни преди Великден, тримата приятели - Иван Велчев-Йово, проф. Валентин Колев и Милко Божков, пак събраха изкушени почитатели на изящното изкуството. Сто процента нови неща за плевенската публика показаха и тази година майсторите на четката. "Има нови емоции, които са лични. Нови настроения, в различни посоки, с различни изразни средства. Някои експерименти, други техники", загатва темите Йово. И както винаги с шега и усмивка темата се подхваща от следващия участник в общата изложба - Милко Божков: "Ние толкова добре се познаваме, че малко трудно вече се изненадваме. Общо взето изненадата ще бъде, когато някой направи нещо толкова лошо, че да не можем да повярваме, че го е правил той. За щастие такива изненади не са се случвали". Сега той се представя с черно-бели платна, "не защото светът е черно-бял, а защото черното и бялото са един символ на естетизма и на нещата, които не крещят със своята сила, а са по-вглъбени в себе си", обяснява Божков, избягвайки съзнателно от света, опитвайки се да намери отговора в контраста.

Проф. Валентин Колев пък показва малка част от юбилейната си изложба в София. Освен с живопис обаче сега е експериментирал и в областта на пластиката. "Пластиките са една моя стара нереализирана мечта. Въпрос на време и нагласа - трябваше да доживея преклонна възраст, за да се хвана и да се опитам нещо да моделирам. Намесиха се моите приятели Убавка и Коцето, те ги отляха", признава професорът. "С боята каквото и да се прави, дори и в най-абстрактната работа, някакво пространство се търси. Докато тук пространството е истинско, то просто има три измерения", обяснява той. Чиста случайност е, че е донесъл сини паравани, на които са окачени картините му и в залата техните тъмни фонове много добре се връзват с тъмните пасажи на черно-белите прозорци на Божков. Като че ли е нарочно търсено, но не е, категоричен е Колев. Синтезът на идеите и реализацията им трайно присъства в творчеството на тримата приятели. Както винаги, най-ярко изразът на шестото чувство, което ги свързва, е традиционният триптих. По първоначален замисъл и петгодишно повторение авторите си задават само рамката и формата и всеки рисува, каквото усеща в момента. После свързват картините в пано. С леко отклонение и тази година диалогът се е получил. Тук аз имам известна вина, признава Валентин Колев. "Започнах да рисувам в уговорения формат и понеже специално започнах - не стана. Втори опит - отново не се получи. Така че триптихът сега е с едно по-голямо мое платно , което обаче идеално хармонира на останалите две", казва той.

 

 

Обредни огньове, хора и борба с яйца за Великден на площада

 

Фолклорният спектакъл е част от честванията на читалище "Съгласие"

 

Мая ЦУЦУМАНОВА

Великденски спектакъл "Обредност българска" ще се проведе на 18 април, събота, от 11 часа на площад "Възраждане". Над сто изпълнители от фолклорен ансамбъл "Мизия" при читалище "Съгласие" - Плевен, фолклорен ансамбъл "Северняче" при СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Пордим, и фолклорен ансамбъл "Дъбниче" - Долни Дъбник, с ръководител Михаил Денев ще пресъздадат целия пролетен цикъл от обредни дейности и танци. Спектакълът ще започне с Уралия - обредните огньове на Заговезни, гоненето на змии и гущери на Благовец, и ще продължи с пресъздаване на лазарските обичаи от русенския край и виенето на венци за Гергьовден. Втората част ще бъде с народни танци от различни етнографски региони на страната и ще прерастне във всеобщо веселие, в което ще бъде включена и публиката. Между двете части на спектакъла ще могат да бъдат видени различни обредни хлябове и козунаци, а победителят в борбата с великденски яйца ще получи награда, осигурена от председателя на инициативния комитет по честванията на 140-години читалище "Съгласие" Румен Петков.

Идеята е около Великден да се пресъздадат част от традициите, които сме позабравили, каза ръководителят Михаил Денев. Самият ансамбъл "Мизия" също ще празнува кръгла годишнина. Тя ще бъде отбелязана през есента, когато за пръв път преди 30 години на терасата в читалище "Съгласие" 5 - 6 млади ентусиасти започват да играят народни танци.

В момента постоянната трупа наброява повече от 50 души на възраст между 5 и 27 г. Не липсват и такива, които идват да танцуват за удоволствие, фитнес или просто за да знаят как да поведат едно българско хоро. "На човек поне веднъж в живота му се налага да се хване на хоро. И за да не стане така, че пътувайки из Европа да се окаже, че холандци и финландци умеят българските танци по-добре от нас, сме замислили провеждането на една инициатива в училищата през есента. В продължение на един месец ще предложим на по-големите ученици под формата на курс да научат 5 - 6 от най-популярните български народни танци. Надяваме се, че ще има интерес", категоричен е Михаил Денев.

 

 

Традиционна и експериментална живопис подреди в Ловеч Нина Иванова-Донковска

 

Много приятели и почитатели поздравиха Нина Иванова-Донковска (вдясно) на откриването на изложбата й

Мира ГАНЧЕВА

Първа самостоятелна изложба в Художествената галерия в Ловеч подреди Нина Иванова-Донковска. Тя е добре позната в люляковия град, нейни картини често присъстват в различни експозиции тук. Признава, че любимата й галерия е именно ловешката. Пространството много ми харесва, хората, които работят тук, са ведри и добри, обяснява решението си за изложбата Нина. Само преди известно време нейни творби ловчалии имаха възможността да видят в изложбата от пленера "Вода, хартия, цвят", провел се в с. Дълбок дол, Троянско. Всъщност художничката вече десетина години живее там. Допреди това е живяла в София, но в китното балканско селце я довел съпругът й Цветан Донковски, също добре познат творец. Чувствам се добре тук, имам място, където да творя, да си мисля, да се усамотявам, разказва Нина.

В изложбата тя е включила 32 свои картини, рисувани през последните години от 2002-а насам. Подбрани са по тема, по колорит и по дух. Стихията на художничката са водоразтворимите материали - акварел и темпера, но напоследък, по думите й, има и една нова любов - маслото. "Нямам много рутина, но все пак се осмелих да покажа своите търсения в тази техника. Не съм работила дълго с този материал, но това може би е запазило чувството ми свежо и търсенията ми са обградени с любопитство все още. С какъвто и материал да работи, творецът трябва да отразява това, което е в сърцето му, в мислите му, във въображението му. Ако един художник успее да заведе зрителите някъде там, където те не са всеки ден, не са затрупани с грижи и проблеми, е голяма крачка", разсъждава Нина Иванова-Донковска.

За официалното откриване на изложбата тя бе избрала едно нетипично, но изключително свежо представяне. На ловчалии по един звучащ почти есеистично начин я нарисува с думи младата сценаристка Зорница Стойкова: "Отварям сърцето си и поглеждам. Усмихнато ме посрещат платната, които Нина Иванова-Донковска е подредила в този дом на изкуството. Всяко платно твори един нов свят - бликащ от цветове, подчинен на неочаквани форми, свят-притча. Но този свят до края остава малко или много непознат. И точно в това се крие вълшебството. Защото, познаеш ли напълно нещо, загубваш вкус към него и започваш да търсиш другаде. Ала картините на Нина Иванова-Донковска всеки път те изненадват и разкриват нещо ново и различно. Сбъдналите се авторови вълнения те грабват. Съпреживяваш ги и това е достатъчно. След тях в душата ти остава един сладък аромат на нещо, което вече е и твое. Благодаря ти, Нина, за този празник".

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

РИМ отново извади златно съкровище

 

Кремена КРУМОВА

Красиви тракийски златни накити от с. Големани, Еленско, показа в изложба Регионалният исторически музей (РИМ) във Велико Търново. Експозицията бе фон на представянето на книгата на директора на РИМ Иван Църов "Траките край Атрус". Изложбата включваше инсигниите на тракийския династ, погребан в могилата. Това са пръстен, гривна, торква, поставката и прешлен за жезъл. Заедно с тях бяха показани и сервиз от чаши за пир, в които се е наливало и смесвало виното, както и чаши, от които то се е пиело. В отделна витрина бяха подредени предмети, свързани с тоалета на династа - голям съд за съхраняване на накити - алабастрон, и т. нар. лекит, в който някога са се наливали благовонни и козметични масла.

Всички посочени предмети са описани в книгата "Траките край Атрус на Иван Църов. В нея са събрани дългогодишните му проучвания върху тракийското погребение край с. Големани. Той е описал могилата, гробницата в нея и близо 400-те дарове, открити при проучванията. Погребаният в могилата е бил виден аристократ и династ, казва Иван Църов. В гробната камера имало златни накити, които са открити върху тялото на покойника като нагръдник, пръстен и гривна, а също и множество съдове, апликации, предмети на въоръжението и др.

 

 

ГАБРОВО

 

Пренесоха карнавала върху пощенски марки

 

Мариана ДИМИТРОВА

Как карнавалът може да бъде представен чрез изкуството на филателията показва най-новата изложба на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Оригиналната експозиция включва копия от 170 филателни ценности. Посветена е на 130 години от първите български марки, наричани тогава "сантими", които били отпечатани в печатницата за държавни книжа в Петербург, Русия. Годишнината обхваща и създаването на българските пощи, а това историческо събитие става възможно, след като Временното руско управление след Руско-турската война предава на българските власти всички пощенски и телеграфни станции с инвентара и съоръженията им. Всъщност експонатите в изложбата са част от колекцията "Филателия" на художествения фонд "Хумор на народите", в която се съхраняват 17 670 пощенски марки и първодневни пликове. Чрез извадката в изложбата посетителите имат възможност да се запознаят с любопитни и почти неизвестни образи на маскаради и уникални маски от различни краища на света.

Централно място е отредено на осем Международни биеналета на хумора и сатирата в изкуствата, които имат свое филателно посвещение: марка с първодневен плик. Още второто Биенале през 1975 г. е ознаменувано с марка, създадена по проект на художника Стефан Кънчев. Пак той изработва следващите три марки - за биеналетата през 1977, 1979 и 1981 г. След стилизираната емблема на Дома, той превръща в емблеми на габровските хумористични конкурси и творби на Бешков, Ангелушев и Чапкънов. Петата, седмата и осмата марки са по проект на габровския художник Иван Богданов - авторът използва рисунка на Борис Ангелушев, детско шарено хвърчило-маска и скулптурната композиция на Георги Чапкънов "Дон Кихот и Санчо". На 30 април 1985 г. е пусната шестата марка, тя е двойна и е включена карикатура на Стоян Венев. Марката е по проект на художника-аниматор и карикатурист Стоян Дуков.

Чрез филателната изложба могат да се видят карнавални площади в Европа, Азия, Америка, Япония, на ритаулни празници с маски в Африка и сред индианците в Америка. Това е само малка част от тематично попълваната през годините филателна колекция на Дома, в която се популяризира хумора на народите чрез техни приказни и анимационни герои, костюми, обреди и обичаи. Експозицията "Карнавалът върху пощенските марки" в Дома на хумора и сатирата ще посреща гости до края на април.

 

 

Дати и личности

 

Елица Тодорова
(21.IV.1929 г.)

80 г. от рождението на живописката от с. Богослов, Великотърновска област. Участва редовно в национални и регионални изложби, както и в изложби на СБХ в Австрия, Холандия, Турция, Виетнам, Полша и др. Има творческо присъствие в много частни галерии в САЩ.

 

Иван Ангелов
(18.IV.1864 - 4.VIII.1924)

145 г. от рождението и 85 г. от смъртта на известния у нас и в чужбина живописец от с. Бреница, Плевенска област. След превръщането на Рисувалното училище в София в Художествена академия Иван Ангелов е професор в нея до смъртта си. Продуктивен живописец, участва в стотици изложби у нас и в чужбина. Творби: "Жътварка", "Бог дал, Бог взел", "Розоберачка" и мн. др.

 

Иван Булев
(21.IV.1944 г.)

65 г. от рождението на големия архитект от с. Изгрев, Плевенска област. Проектира (с колектив) ландшафта на Черноморското крайбрежие, разработва естетически проблеми на единния териториално-устройствен план на България и др. Съчинения: "Художествени проблеми на градовете и селищните системи", "Архитектурата и естетическото възпитание" и др.

 

Пламен Джуров
(21.IV.1949 г.)

60 г. от рождението на талантливия диригент и композитор от Плевен. Диригент на Плевенска филхармония, на камерен ансамбъл "Софийски солисти" и др. Произведения: "Соната за пиано", "Елегия", "Фантазия и токата", "Камерна симфония" и др.  Подбрал: Витан БАРАШКИ