СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 34 (10 - 16 октомври 2014 г.)


 

 

Талантливо плевенско дете обра златото на музикален конкурс

 

8-годишната Елизабет Захариева отвя конкуренцията в НДК

 

За чаровната победителка това не е първото отличие

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенско дете спечели два златни медала на музикален конкурс в София. 8-годишната Елизабет Захариева отнесе конкуренцията на Десетия юбилеен международен фестивал "Кръстопът на музите 2014", който се проведе в НДК, научи "BG Север".

Елизабет спечели първо място с направление вокал в конкурсната програма, като изпълни песен на Лили Иванова и хитовото парче от филма "Титаник".

Малката плевенчанка участва и в друго направление, което се нарича "С песните на Филип Киркоров". Чудесното изпълнение на песента "Сняг" й помогна да грабне златния медал в оспорвана конкуренция с талантливи деца от цял свят.

Председател на журито на международния фестивал "Кръстопът на музите 2014" бе Росица Кирилова.

Чаровната носителка на златните отличия Елизабет Захариева е възпитаничка на вокален център "Дори Диос" в Плевен. Неин вокален педагог е Доротея Люцканова.

Тази пролет, както "BG Север" тогава писа, Елизабет безапелационно завоюва първото място на Петия интернационален детски фестивал за талант и красота, който се проведе в Банско с участието на деца от 10 държави - САЩ, Бразилия, Русия, Нигерия, Косово, Албания и др. Тогава малката плевенчанка завладя интернационалното жури с представянето си на два езика - руски и английски, с грацията и красотата си. Елизабет Захариева е ученичка в ГПЧЕ в Плевен и печели златни медали с прекрасния си глас още от 5-годишна. От 2011 г. досега момиченцето е участвало в редица конкурси за таланти и красота, а на четири международни е завоювала първите места.

 

 

КОЙ?!

 

Уважаеми съграждани от село Къртожабене в разследване

 

Кой краде вода от гробищата, кой изхвърля от прозореца на мазето дърва и кой за наказание реже тополите пред дома си, защото му шумолят? Кой прави ялови сватби и екскурзии по телефона, докато бензинът не достига? Това са само част от въпросите, които задават в писмо до съселяните си жители на село Къртожабене. Да не плащат водата докато "господин никой" не направи събрание и не отговори на въпросите им "Кой?, призовават те. Ошашавените приходящи само могат да немеят пред атрактивната кореспонденция на входа на кметството. Нишаните, които водят към виновника за излетия гняв, обаче сигурно са достатъчно четливи за местните. Защото едва ли са много тези, които са си направили помийната яма на пътя или пък, най-малкото, са виждали кой си пасе козите в парка. За да не бъде съвсем анонимен призивът, в последното изречение става ясно и кои са "авторите": "В това село само трима човека сме от ГЕРБ".

От кметството показват отговорно отношение към сигнала и прилагат копие от него, придружено с призив "уважаемите съграждани" да не разлепят сигналите си на моста в селото, а да ги подават в специално предназначената за това кутия в кметството. Подписани с имена, по възможност, за да може да се реагира по закон.

"BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да поЧерпЯТ!

 

Станислав Петков ще празнува у дома

 

Общинският съветник Станислав Петков ще навърши 34 години на 14 октомври. Той ще празнува със семейството си в домашна обстановка. Пожелава здраве и щастие на себе си и на цялото си семейство.

 

 

 

 

 

 

Д-р Йордан Георгиев ще черпи с червено вино

 

Здраве и още дълги години да продължава да помага на хората, си пожелава старейшината д-р Йордан Георгиев в навечерието на рождения си ден - 13 октомври. Той ще празнува със семейството си и ще вдигне наздравица с чаша червено вино.

 

 

 

 

Валя Козовска не спира да мечтае за Париж

 

На няколко тура ще отпразнува рождения си ден колежката журналист и балетен педагог Валя Козовска. Тържествата ще бъдат разделени "по ресори" на поканените. Специално време е отделено на дъщеря й Емили, която ще подари на мама билет за театър. На 14 октомври Козовска ще влезе с балетна стъпка в следващото си десетилетие, когато се надява да сбъдне голямата си мечта - пътуване в Париж.

 

 

 

 

 

Д-р Юрий Николов си пожелава пациенти и от Южна Америка

 

С торта, хубаво уиски и южни плодове ще посрещне приятели и колеги собственикът на клиника "Св. Параскева" д-р Юрий Николов. На 14 октомври той ще отпразнува 58-ия си рожден ден с чувство на удовлетворение и гордост от постигнатото и с пожеланието догодина клиниката да има доволни пациенти от останалите континенти, на които все още не е стъпила - Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. За което не забравя да благодари на прекрасните специалисти, с които работи.

 

 

 

 

 

Да се повтори неповторимото, иска колегата Ангел Атанасов

 

Освен за световен мир, да се повторят най-хубавите моменти в живота му досега - за това мечтае колегата Ангел Атанасов в навечерието на 58-ия си рожден ден. Разбира се, пожелава здраве и щастие на най-близките си хора. На 11 октомври той смята да прекара светлите часове на деня с любимите си внуци в някоя сладкарница. После ще се отдаде на приятните спомени в компанията на добри приятели, качествени питиета и прилягащите им мезета.

 

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

Политически кич по време на траур

 

Стефан КРЪСТЕВ

Статистическите агенции е време да си върнат формата, вместо да се правят на прорицатели, които напоследък създават чувство, че гледат в стъклено кълбо, на разпилян боб, говежди вътрешности и всякакъв друг мистичен инструментариум, ползван от преди много, много векове. И когато пророчествата им не се сбъднат, нека не се правят на приятно разсеяни чаровни дечица на средна възраст, забравили какви са ги говорили само преди седмици. Ако не са търгаши, изпълняващи добре платена политическа поръчка, което не смея да нарека "неморално", понеже не съм красив и интелигентен окупатор на университети и ценностни системи, но при всички случаи е незаконно, то Госпожи и Господа социолозите трябва да се поупражняват повечко, за да придобият тези умения, които претендират, че имат.

Нека започнат примерно от там - каква е разликата в проценти между гласувалите българи и разбиращите от политика българи, също тъй - каква е разликата между гласувалите българи и наслаждаващите се във вечерта след изборите на телевизионните изяви на политиците българи.

Смея да кажа, че разликата е доста голяма. Колко голяма - не знам, понеже не съм социолог, но най-вероятно четири или пет пъти повече българи гледат телевизия в тази вечер, отколкото са отишли до избирателните урни през деня. Защото масовият човек обича да псува, да ругае и да се вживява повече, отколкото да живее. Защото е станал такъв фаталист, че дълбоко в себе си вярва, че думите му, чути само от домашните и изписани анонимно в интернет, а също и мислите му, имат магическа сила, която влияе на реалността и няма нужда от действия. Масира се становището: защо да гласувам, няма за кого. Всъщност, отнасям се с известно уважение и към този избор. Когато наистина е личен и добре осмислен. Някак стоически изглежда, кара ме да си представя римски мъдрец по тога, способен да прояви голяма поносимост към живота. Но някак този образ не ми се връзва с псуващия и злорадстващия пред телевизора си средностатистически негласувал мъж.

На отминалите избори обаче си беше наистина забавно. Болезнено забавно. Разочароващо забавно. Не е необходимо да си кой знае колко наблюдателен, за да оприличиш поведението на даващите пресконференция политици с поведението на някоя риалити звезда. То емоции, то сълзи, то какво ли не от всичко онова - толкова суетно и човешко, показват тези, които могат и не могат да губят. Миков балансираше героично цяла вечност на прага да избухне, гледаше строго, под вежди като бик, а когато стана въпрос за възможна коалиция с АБВ, започна да се прави на строгия комсомолски ръководител, да маха с пръст като някой чичо от квартала, какъвто всички помним от ранното си детство - гълчал ни е заради някаква детска беля, видимо въздържащ се да покаже колко е вбесен, но също тъй е наясно, че няма друг избор освен да ни прости, стига да пожелаем, малкото ни детско нарушение. Бойко Борисов наруга всички наред, пак се направи на ощипана мома, както си може само той. Докато повтаряше не знам си колко пъти, че е спечелил, показа каква лична загуба е понесъл. Кунева пък от вълнение съвсем се заплете в опит да отговаря - с дипломатичното си нищоказване даде ясно да разберем, че РБ идеи няма и ще се опитва да кара сърф по политическите вълни, яхвайки тази, която ще задържи коалицията й и нея самата на повърхността.

Телевизионните риалитита са кич, особено в навечерието на национален траур, който ни даде добре да разберем в каква социална дупка живеем.

 

 

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО