ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Д-р Калин Поповски, местен лидер на ВМРО:

 

Разговори с нас за подкрепа

на Зеленогорски не са водени

Войводите най-вероятно ще участват
с техен кандидат-кмет

 

Мая ПАСКОВА

По повод изявления в местната преса, че Найден Зеленогорски ще бъде подкрепен от коалиция от десни партии, между които и ВМРО, общинският и областен председател на партия ВМРО "Българско национално движение" в Плевен д-р Калин Поповски заяви:

"Не знам защо се цитира нашата партия, но с нас не са водени диалози в тази насока. Несериозно е това да се прави и оттук нататък, защото политическите съюзници би трябвало отдавна да са ясни. Ако се има предвид ВМРО "Българско демократично движение" с председател общинския съветник втори мандат от групата на ОДС Николай Маринов, е друг въпрос", каза д-р Поповски.

Той обаче смята, че според Закона за политическите партии друга политическа сила с абревиатура ВМРО освен тяхната, която е представена в сегашния парламент, не може да съществува.

До 10 септември ще обявим варианта си за листа за общински съветници от ВМРО - БНД и евентуалния кандидат за кмет, които ще бъдат или самостоятелно издигната кандидатура и листа, или коалиционен модел, който се уточнява в момента, заяви лидерът на плевенските войводи.

Но пак повтарям - разговори за подкрепа на настоящия кмет Найден Зеленогорски с нас не са водени, категоричен бе д-р Калин Поповски.

 

 

Губернаторът поиска гранични

пунктове в Загражден и Байкал

 

Областният управител Цветко Цветков поиска от министъра на държавната администрация Николай Василев при посещението му в Плевен разкриване на гранични пунктове при селата Байкал и Загражден. Аргументите му са свързани с ускоряването на трансграничното сътрудничество между областите Плевен и Олт и техните институции и в изпълнение на общата програма за активизиране на сътрудничеството в новосформирания Еврорегион. Искането е обосновано и от съществуването на работещи пристанища и КПП в близост до двете села в края на миналия век. Според Цветков Байкал е със значително предимство заради по-бързото социално-икономическо развитие на селището и община Долна Митрополия като цяло. През последните години частното строителство в този район нараства, а това е предпоставка за навлизане на сериозни инвестиции, обоснова се губернаторът. "BG Север"

 

 

Започват масови проверки

на консервните предприятия

 

Масирани проверки за спазване на безопасността на труда и трудовото законодателство във фирмите и предприятията за консервиране на плодове и зеленчуци ще започнат от 3 септември и ще продължат до 28 същия месец, съобщи директорът на Областната инспекция по труда (ОИТ) Драгомир Ванков. Макар на територията на областта те да не са много, ще бъдем безкомпромисни към нарушителите и ще инспектираме всички, закани се още шефът на трудовата инспекция. Като водещи в отрасъла за областта той посочи "Сторко" и предприятието със среден обем продукция в село Глава.

От 17 септември ОИТ ще следят и за ръчното пренасяне на товари в икономическата дейност - транспорт, хуманно здравеопазване и социални дейности. Целта е да се провери доколко поносими са тежестите, които се налага да се вдигат по време на работа и до каква степен увреждат здравето на трудещите се, поясни Ванков. "BG Север"

 

 

Изследват екологичното състояние на Дунав

 

Басейнова дирекция - Плевен ще вземе участие в международно изследване за установяване на екологичното състояние на река Дунав. Нейната основна цел е да бъде получена надеждна и сравнима информация относно замърсяването и качеството на водата по цялото протежение на р. Дунав и в повечето от притоците на реката. Кампанията официално стартира на 14 август в Регенсбург, Германия, като трите кораба на експедицията ще преминат 2 375 км надолу по течението, пресичайки територията на 10 държави. Събраната разнообразна информация ще осигури възможност на Международната комисия за опазване на р. Дунав (ICPDR) да притежава една от най-актуалните бази данни в света и за хилядите растителни и животински видове, развитието на които зависи от реката. Повече информация за експедицията може да бъде намерена на интернет- страницата на БД Дунавски район на адрес - www.dunavbd.org, в секция новини. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Разбиха контрабанден канал за цигари от Сърбия

 

Натовареният с цигари джип е прибран в гаража на ОДП във Видин

Сн. Тина Илова

 

Уазка без регистрация, натоварена с 30 мастербокса цигари Вайсройс (15 000 кутии), бе засечена на метри от границата със Сърбия при село Раяновци, съобщиха от полицията във Видин. До гранична пирамида 383 са задържани четирима мъже от Видин и Белоградчик. Още на място е изяснено, че цигарите са пренесени от Сърбия и са предназначени за нашия пазар. Един от четиримата е бил засичан през февруари т. г. да продава акцизни стоки без бандерол. Предполага се, че са били пренесени контрабандно по същия канал.

Уазката е конфискувана заедно с папиросите. Конфискувани са и два автомобила, с които контрабандистите са стигнали до мястото за прехвърляне на стоката. Срещу мъжете е повдигнато обвинение по член 242, ал. 1 от НК. "BG Север"

 

 

Ловци разселват фазани

 

Над 1 400 фазана пуснаха из горите в началото на ловния сезон ловците от Видинско, съобщиха от Ловно-рибарското дружество в града. Те са отгледани от фазаново стопанство в Плевен. С тях ще се подпомогне популацията на фазаните, която се оказва силно намаляла.

При първите си излети ловците - общо 1 250 души, установиха, че пъдпъдъците и другият пернат дивеч са се изместили към по-високата част на територията, търсейки прохлада през горещото лято или спасение от пожарите. Затова по-голям улов на разрешените за отстрел птици са имали авджиите от планинската част на областта. "BG Север"

 

 

Фирма построи модерен кучкарник

 

В началото на септември фирма "Екотитан", която се грижи за бездомните кучета във Видин, ще пусне нов, модерен изолатор. Той ще има 7 модерни бокса за животните, медицински център и други екстри. Кучетата ще бъдат отглеждани с парно отопление и климатици.

54 000 лв. отделя общината във Видин за борба с бездомните кучета на година. Ежедневно се ловят чрез упояване по 3 скитащи. От началото на годината са заловени 760, 600 от които са умъртвени. Природозащитници се обявяват срещу евтаназията, но много граждани настояват с подписки за пълно унищожение на скитащите кучета.В изолатора работят трима души, които са преминали през курс за обучение в хуманно отношение към животните. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Хълмът Царевец с шанс да стане символ на България

 

Да гласуват за историческия хълм Царевец, призова всички великотърновци и българи кметът на старата столица Румен Рашев по повод националната кампания "Българските символи". По неофициални данни царското обиталище се нарежда на трето място при гласуването до момента. "Нека Царевец да стане видимия символ на България в Европейския съюз. Историческият хълм е залегнал дълбоко в душата и сърцето на всеки българин. Той символизира величието на нашата държава. Ако Царевец стане символът на България, то всеки европеец ще може да припознае страната ни чрез него. Това е историческият шанс на Велико Търново", прикани местният градоначалник, който вече даде гласа си за историческия хълм.Националната кампания "Българските символи" е инициирана от Българската асоциация за бизнес и туристическа информация. Гласуването може да стане в Интернет на адрес: http://www .infobulgaria.info. "BG Север"

 

 

Свищов отпразнува Деня на Голямата река на площада

 

В Свищов отпразнуваха Деня на Дунав на централния градски площад "Алеко". Двуетажен автобус-изложба, представящ Голямата река, гостува в града по време на мероприятията. Предвидено бе последствие возилото да премине през 40-50 населени места по поречието на реката, като във всяко едно от тях се изнася забавно-образователна програма, включваща игри, музика и награди за всички участници. Целта е повече хора да открият, опознаят и оценят природното и културно богатство, което има реката.Около 35 деца от три детски градини и три училища участваха с рисунки, песни и стихотворения под мотото "Силата на Дунав е в нашите традиции". "BG Север"

 

 

ОИК ще е с 11 члена

 

 11-членна ще бъде Общинската избирателна комисия (ОИК) във Велико Търново. Тя бе утвърдена след едночасови консултации на кмета Румен Рашев с парламентарно представените политически сили. Протоколът за състава на комисията бе подписан без възражения от всички присъстващи. Председател на ОИК ще бъде юристът Николай Петров от БСП . Двама ще са заместник-председателите. Това са Кирил Станчев от квотата на СДС и Диана Петрова от ДПС. Секретарското място получи НДСВ с представител Кремена Ванкова. От червените в ОИК влизат още двама членове - Дияна Христова и Траяна Чобанова, а от НДСВ и ДПС по един, съответно Елеонора Стефанова и Айлин Йорданова. За член от квотата на "Атака" бе предложена Румяна Стефанова, от ДСБ - Марийка Петровска, а от БНС - Николай Проданов. На 3 септември ще продължат преговорите за състава на секционните избирателни комисии в общината. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Министър Николай Василев хареса ГКПП-Оряхово

 

Няколко малки забележки направи министърът на държавната администрация Николай Василев при посещението си на ГКПП-Оряхово тази седмица. Те са свързани с изписването на табелите на латиница и боядисването на бордюрите. Общото му впечатление е за един добре поддържан граничен пункт, който обслужва фериботната линия Оряхово-Бекет.

С това посещение министър Василев приключи обиколката си на българските ГКПП, предприета, за да се запознае със състоянието им, тъй като първите впечатления на чужденците, влизащи в България идват от тях. Според него личните му посещения на граничните пунктове са стимул за по-бързото им реформиране. "Свършена е огромна работа през последните няколко години. Състоянието на пунктовете сега няма нищо общо с това, което са били преди няколко години. В момента са много по-добри, отколкото на нашите съседи", заяви в Оряхово министър Василев. "BG Север"

 

 

Пиян шофьор опитал да подкупи катаджии

 

Наско Георгиев (36 г.) от Елешница, общ. Пазарджик бе задържан при опит да подкупи катаджии. Любомир Симеонов и Илко Пешев от ОДП-Враца го спрели за проверка след като предприел неправилно изпреварване. Дрегерът посочил 1 промил алкохол. Пратили го да даде кръвна проба. При камиона останал вторият шофьор Тодор Копрившки. След завръщането на Наско, Тодор се качил в автомобила и тръгнал, като блъснал друга кола, спряна също за проверка. Полицаите пак спрели пазарджишкото возило и поканили втория шофьор за алкохолна проба. Вместо това той започнал да вади десетолевки, около 50 лв., и ги подхвърлил в полицейския автомобил. Симеонов изхвърлил парите от автомобила и предупредил Копрившки да не се опитва да го подкупва.

След този отказ, заявил, че явно трябва да даде валута и извадил банкнота от 50 евро, мушнал я между сигналната жилетка и униформата на Симеонов. Тогава полицаят арестувал шофьора, а проверката с дрегера показала, че той се е качил да управлява автомобила с 1,38 промила алкохол. "BG Север"

 

 

ловеч

 

ГЕРБ най-сетне се идентифицира

 

Най-сетне ГЕРБ се сдоби с областно ръководство и в Ловеч. Новината съобщи оргсекретарят на партията Красимир Велчев, който е и зам.-председател на гражданското сдружение. Ръководител на герберите в Ловеч е д-р Анатоли Йорданов, а организационен секретар - бившият началник на поделението Руси Манов. Общински лидери са назначени още в Тетевен - Стоян Василев, и в Троян - Сашо Данков. Областното ръководство щяло да изпълнява функциите и на общинско за Ловеч, поясни Велчев.

Ловеч и Перник бяха единствените областни центрове в страната, в които ГЕРБ нямаше ръководство. Фактът, че толкова късно тук правим структура, говори, че много внимателно сме проучвали кандидатите за ръководители, каза оргсекретарят на партията. Той имал информацията, че основният проблем на люляковия град бил корупцията и се закани тя да бъде изкоренена, ако ГЕРБ спечили изборите. "BG Север"

 

 

Инвалиди пращат помощи за Цар Калоян

 

Помощи за пострадалите при наводненията в град Цар Калоян изпратиха членовете на гражданското сдружение на инвалидите "Взаимопомощ" в Ловеч. По собствена инициатива хората събрали над 50 кашона с дрехи - костюми, сака, пуловери, обувки, постелъчно бельо. Дрехите са здрави, добре запазени, изпрани и изгладени. Към акцията на инвалидите се присъединили и много жители на Ловеч, разбрали за благородната инициатива.Инвалидите събрали и над 100 свои купона за хляб, с който да купят и пратят самуните в Цар Калоян. Когато отишли в магазина обаче, оттам казали, че хлебозаводът ще дари хляба.

Транспортът е бил подсигурен от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. "BG Север"

 

 

Троян с най-ниска безработица

 

7 490 са били регистрираните безработни в Ловешка област през юли, съобщиха от Регионалната служба по заетостта. Равнището на безработица е 9,65%, което е с 0,11 пункта по-малко от предходния месец и с 1,97 пункта по-малко от юли 2006 г. Безработицата в областта надвишава средното за страната ниво с 2,4 на сто. През юли са обявени 253 свободни работни места - със 182 по-малко от юни. На първичния трудов пазар са обявени 182 места, по програми и мерки за заетост - 43. 205 безработни са включени в различни курсове за преквалификация. "BG Север"

 

 

монтана

 

Дръвчета цъфнаха, очакват втора реколта в късната есен

 

Цъфналите сливи били знак за мека и суха зима

Сн. Момчил Николов

 

Три сливи цъфнаха изненадващо в двор на кооперация на улица "Климент Охридски" №31 в Монтана. В цветовете веднага се появиха пчели, които започнаха да събират мед. Живеещи в кооперацията обявиха, че очакват в късната есен дръвчетата да дадат втора реколта - да берат сливи в края на октомври. Те казаха, че в предишните години подобно нещо не се е случвало.

През месеците януари и февруари на тази година в Монтана цъфнаха множество дръвчета. Цветовете бяха затрупани от първия сняг, който падна чак на 27 февруари т. г.

През последните три години всяка есен в Монтана имаше случаи на цъфнали дръвчета и храсти. В миналото подобно явление се е смятало за предвестник на люта зима, но напоследък хората го разчитат точно обратното - като знак за мека и суха зима. "BG Север"

 

 

Кутия с надпис "сложи-вземи" в храм

 

Кутия с надпис "Ако се чувстваш богат - сложи, ако се чувстваш беден - вземи" постави в храма "Свети свети Кирил и Методий" в Монтана и художникът Стоян Лазаров. Той пръв пусна 30 лева в кутията, проверка след час показа, че в нея има 2 лева. Необичайната акция хрумнала на Лазаров докато размишлявал философски за същината на българина далеч от родината (от дълги години той живее в Холандия и е известен майстор на восъчни фигурки). Според него нашият народ е преживял всевъзможни корабокрушения и заради това е закоравял. "Време е обаче да започне да се пропуква и да пропуска в себе си състрадание към несретните", коментира авторът на дарителската инициатива. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Поставят 180 нови метални контейнери за отпадъци

 

180 нови метални съда за смет тип "бобър" ще закупи общинската фирма "Благоустрояване". До края на септември новите контейнери ще бъдат поставени из града. С тях ще бъдат подменени стари изпочупени и деформирани от запалвания контейнери, които са предназначени за общи битови отпадъци. Не малка част от съдовете за смет са унищожени от изхвърлени фасове, които подпалват боклуците, жалваха се от общинската фирма.

Друг "душманин" на съдовете за смет били строителните отпадъци. Според ръководството на дружеството това е огромен проблем и фирмата не може да се справи с него, тъй като не е оторизирана по закон да извършва санкционираща дейност. "BG Север"

 

 

Наплив на задочници в ТУ

 

Два пъти повече ще бъдат през учебната 2007-2008 г. студентите задочници в Габровския технически университет - 360 при 135 за миналата година. Една от причините е, че от две години Софийският технически университет и неговият филиал в Пловдив не приемат студенти за задочно обучение, стана ясно от зам.-ректора доц. Кирил Киров. Други причини за големия интерес на кандидатите за задочно обучение са и отпадането на задължителната военна служба, както и съживяването на промишлените предприятия. Много фирми от страната настояват техни работници да бъдат приети задочно за студенти. Например, от казанлъшкия "Арсенал" искали да се заделят 150 места за техни кадри. Доц. Киров съобщи, че балът на приетите за задочно обучение тази година е по-висок средно с две единици от редовните кандидати за бакалаври в инженерните специалности. "BG Север"

 

 

Тревненец посегна на живота си, щял да се преражда

 

35-годишен тревненец направи опит да се самоубие като сам си нанесе множество удари с нож. Инцидентът станал в дома му в квартал Хитревци в Трявна, където живеел с майка си и баба си. Мъжът гледал филм по телевизията, когато изведнъж скочил възбуден, грабнал ножа и заявил, че ще се самоубие. Мотивите за неадекватното му поведение били, че щял да се прероди след това. Уплашените жени се впуснали да го спасяват, дори ръцете на майката пострадали от ножа. Въпреки това той успял да си нанесе сериозни рани в областта на трахеята и гърдите. Бабата позвънила на 166. Полицаи веднага пристигнали и предотвратили по-сериозни наранявания. Откарали самоубиеца в габровската болница, където е приет в реанимация и му е направена спешна операция. Съседи твърдят, че често виждали 35-годишният мъж да си говори сам по улиците. "BG Север"