РАЗЛИЧНОТО


 

Плевенчанка притежава първия

внесен в България самоед

 

Вече единайсет години Силвия

отглежда смеещи се кучета

 

 

Ралица ПЕТРОВА

Не знам откъде идва любовта ми към самоедите, но като видиш такова куче, просто не можеш да не се влюбиш. Думите са на плевенчанката Силвия Нинова, собственичка на първото внесено в България четириного от тази порода. Вече единайсет години тя се радва на компанията на "смеещите" се нейни любимци, както наричат тези северни кучета заради специфичната им физиономия.

Всичко започнало с пристигането през 1994 г. на Айси Давинчи Идолия или просто Айси. Силвия била зарадвана изненадващо от баща си с този обемист пухкав бял подарък, идващ чак от Чехия. Кучето така запленило новата си собственичка, че и до ден днешен двете не могат една без друга. На взаимна любов Айси и стопанката й се радвали малко повече от година, когато се явил още един член на "семейството". Като потвърждение на максимата, че в живота нищо не е случайно, се появил и вторият представител на породата - Ерик, чиято досегашна родина била Испания. "В някои моменти Господ си знае работата. Да пристигнат два самоеда в България от чужбина и те да се окажат в Плевен, никак не е случайно", казва Силвия. Която съвсем изненадващо попаднала на хората, от които взела мъжкия. После на бял свят се пръкнали невероятните бебета. А любовта станала още по-силна. Постепенно с времето в България започнали да пристигат и други самоеди.

Освен Айси на обичта на Силвия в момента се радват още два дългокосмести бели гиганта - Винсент и Райси, които са син и дъщеря на първата кучка, но от различни бащи. Те притежават и запазеното име на собственичката - Сноу сити. Наличието му за един стопанин означава, че с него той може да развъжда всякакви кучета. Гаранцията е, че четириногите с това име са от един развъдник. За придобиване на името се прави специална заявка до българската федерация по кинология. Тя препраща искането до международната и ако се окаже, че в регистрите няма такова име, то се дава на собственика.

Тринайсет купи, завоювани на различни състезания от Айси, Винсент и Райси, е наредила на видно място в дома си Силвия. Винсент е няколко пъти шампион на България, ставал е победител на породата и на групата. Печелил е купа и заедно със сестра си Нанси за най-добра двойка. Айси също има сертификат за шампион на България. Ставала е първа сред женските, сред породата си, притежава и купа като основател, родоначалник на самоедите. Печелила е първо място и в развъдна група. Всички надежди обаче оттук-нататък за титли и отличия Силвия възлага на малката Райси. Досега тя е печелила по киноложки състезания клас "бебе", клас "младши" и най-вероятно вече е събрала нужните точки за шампион на България. Най-голямото й постижение досега е на провелата се през май тази година балканска изложба, когато Райси станала победител в групата при изключително силна конкуренция - в нея имало кучета, ставали шампиони в собствените си страни, но "плевенчанката" се оказала най-добрата. Такава победа се постига трудно, защото за да станеш първи в групата, трябва преди това да си спечелил в класа си, после да си избран между всички мъжки и женски в дадената порода и оттам да се бориш за челното място с всички победители по породи, обяснява Силвия.

Самоедите живеят около 20 години, а при добро отглеждане може и малко повече. Те са изключително жизнени и енергични кучета. Спецификата на породата е да издържа на студ и на натоварване. Горещините в България не им се отразяват добре, но добрата кондиция на кучетата и през тези периоди доказва, че те могат да "виреят" и при жеги. Самоедите са много темпераментни кучета, разказва Силвия. Според нея те не се гледат трудно. По-голяма грижа изисква единствено козината, която, за да не се спластява, трябва да се реши редовно - поне веднъж на ден - два. Сменя се един път в годината, като през април - май пада тотално. Сега поради климатичните условия смяната на козината се е забавила. Силвия обаче е събрала пуха, като е решила от него да си изплете пуловер. Препоръчително е самоедите да се гледат навън. Всеки може да познае дали едно животно е живяло на открито или на закрито - по косъма. Отглежданите в затворени помещения четириноги са с много по-тънък косъм, без блясък и необходимата здравина.

Те са северни кучета и през зимата няма никакъв проблем да стоят на студа, обяснява Силвия. Тя разказва как нейните любимци си изкоповали дупка в снега, свивали се на кравай и си слагали опашката на носа, като така се защитавали от ниските температури. "Самият косъм издава топлина. Впрегатните кучета в Аляска например заспиват на снега, ако вали през нощта може и да ги затрупа, без те да помръднат", казва Силвия.

Любопитното е, че Айси, Винсент и Райси най-обичат да ходят на море, не скрива стопанката им. Мразят да бъдат оставяни сами, като в такива моменти не се спират да правят щуротии и да пакостят (Силвия показва надъвканите копчета на пералнята). Обожават рибата. Райси дори скочила от два метра височина, за да си вземе риба. Самоедите не стават за куче-пазач, защото не са агресивни и са много добрички, разкрива друга черта на характера им Силвия. Тя допълва, че те спокойно могат да разведат госта из къщата и да му покажат къде какво има.

А за да бъде продължена традицията, от няколко години Силвия вече си има последовател. Племеничката й Екатерина вече е неотлъчно до нея на различни състезания. Още когато била на две години спечелила купата за млад водач в конкурса "Дете и куче". Тя е тази, която "намазва" и зимно време, когато самоедите я возят, впрегнати в шейна.

 

Факти

 

Пържените храни увреждат и гените

 

Даниела ДОЧЕВА

Българинът по принцип обича пържените храни. Като започнем от мекиците на баба, минем през поничките, пирожките и стигнем до вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки.

Определено пържените храни са по-пикантни. Самата хрупкава коричка, която се получава върху изпърженото, е направо влудяващо възбуждаща за сетивата. Но зад примамливия външен вид се крие опасност.

При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 - 270 С, които водят до изменения както в продуктите, така и в самата структура на мазнината. Реализира се реакцията на така наречената липидна пероксидация, т. е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2. Поради високата температура и интензивността на процеса, започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия - свободни радикали. Те, след като бъдат погълнати, се държат като бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, смущавайки естествените физиологични процеси, протичащи в тях. В някои клетки е възможно да се увреди дори генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха. Опасността е съвесем реална, въпреки че клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободните радикали. Под неблагоприятното въздействие тези щитове понякога се пропукват и резултатът е фатален.

За да се предпазите, трябва да ограничите консумацията на пържени храни, печено месо, дори картофи. Ако се пържи нещо, то това да става във фритюрник, за да се избегне прегряването на мазнината. Фритюрниците чрез специална система за контрол поддържат температурата на мазнината до 190 С. Установено е, че до тази граница процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен, застрашаваща силно здравето. Обикновеното олио трябва да се подменя след 2 - 3 пържения. Съществуват мазнини от различни растения, специално стабилизирани и пригодени за по-дълготрайна употреба във фритюрник. Тези мазнини образуват по-малко свободни радикали. Между пърженията мазнината трябва да се съхранява на тъмно и при затворен фритюрник. Така я предпазвате от допълнително вредно разграждане.

 

Царевични кюфтета

Продукти: 150 гр царевица от консерва, 1/2 стрък праз (или 1 глава лук), 4 - 5 скилидки чесън, 1 яйце, поне 5 - 6 супени лъжици брашно, малко бакпулвер, 1 лъжичка къри, малко кориандър (ако няма се слага повече къри, защото в него се съдържа кориандър), други подправки (примерно чубрица), олио за пържене.

Приготвяне: Царевицата се раздробява леко с пасатор, но може да се сложи и на цели зърна. Празът (или лукът) се реже на ситно. Прибавя се към царевицата. Слагат се и подправките - къри, кориандър, малко сол. Добавят се яйцето, бакпулверът и брашното, за да стане достатъчно плътна смес. Тя се оставя за около 10 - 15 минути да постои и тогава се пържи. Ръцете се намокрят с малко вода, за да не лепнат, оформят се малки, плоски кюфтета и се пържат в загрята мазнина. За целта може да се използва и супена лъжица, топена в чаша вода.

Олиото не трябва да е много. Кюфтетатата са добре изпържени, когато не се чупят при вадене.

 

Магданозени кюфтета

Продукти: 3 връзки магданоз, 1 ч. ч . ориз, 1 яйце, чубрица, малко сирене, сол.

Приготвяне: Сварява се оризът в подсолена вода в съотношение 1:4 и се оставя да поизстине. Добавят се ситно нарязаният магданоз, сол на вкус, чубрица или други подправки, натрошеното сирене и яйцето. Оформят се кюфтенца, овалват се в брашно и се изпържват в сгорещена мазнина.

 

Кашкавалени кюфтета

Продукти: 200 г кашкавал, 1 к. ч. прясно или кисело мляко, 3 яйца, брашно, сол.

Приготвяне: Настъргва се кашкавалът на ренде. Прибавят се млякото (ако нямате, може да заместите с вода), разбитите яйца, солта. Сместа се сгъстява с брашно, да стане на гъста каша. С лъжица се взема от нея и се пържи в сгорещена мазнина.

 

Изследвания

 

Може ли да спре стареенето

коензим Q10?

 

Дани БОЖИДАРОВА

В последните години коензим Q10 придоби голяма популярност поради широкото навлизане на различни фирми, работещи най-често по Multy-level принцип с широка мрежа от дистрибутори. Този тип маркетинг доведе до широко недоверие у хората и поради огромното разнообразие от фирми и "вълшебни продукти на растителна и природна основа" се губят достойнствата на някои наистина забележителни открития в областта на биохимията, физиологията и съвременната профилактична медицина. Коензим Q10 (Со Q10), витамин Q10, убихинон са различни наименования на едно и също вещество, отдавна известно в биохимията. По принцип Q10 се разглежда в контекста на клетъчните и извънклетъчните антиоксиданти, в което има огромна логика поради сходните им ефекти върху свободните радикали. Антиоксидантите са огромна група от вещества, чийто антиоксидантен ефект е основното им качество или се проявява в зависимост от дозата и начина на приложение. Витамините Е, А, С, някои микроелементи - Se, Zn и др., нормалните съставки на организма - албумин, глюкокортикоиди и много други имат силен антиоксидантен ефект, което отдавна се използува в медицината. За разлика от тях Co Q10 притежава някои специфични свойства, теоретически и практически доказани.

Co Q10 е вещество, което е нормална съставка на човешкия организъм. Синтезира се в черния дроб на всички бозайници и повечето гръбначни животни, съдържа се и в растенията в незначително количество.

Стареенето е непрекъснат процес, започващ още от раждането и е обект на непрекъснати проучвания, но неговата етиология е все още недоказана и хипотетична. Първичната генетична заложеност на стареенето е почти сигурна, но конкретните гени не са открити все още. Намалението на метаболитния, регулаторния и регенераторния капацитет на всяка клетка са следствие от много възрастовообусловени биохимични и патофизиологични феномени. Един от тях е снижението на синтеза на Co Q10. Би било неразумно да се твърди, че това е основната причина за стареенето, но несъмнено възможността за коригиране плазменото ниво на Co Q10 е възможност за известно забавяне на този процес. Тъй като профилактиката с този витамин има кратка история, все още е рано да се прецени реалният ефект върху процеса на стареене.

Важно е да се отбележи, че не съществува диета, която да осигури достатъчен внос на коензим Q10. В най-голямо количество той се съдържа в храните с животински произход - черен дроб, риба, месо, но в много ниски концентрации, които предполагат консумацията на нефизиологично големи и непосилни за храносмилането количества.