ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2006


 

 

Георги Първанов -

президентът на всички

български граждани

 

 

В Плевен:

 

Никога не сме били в по-добри

отношения с Вашингтон и Москва

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"Успешен втори мандат ми пожелаваха хората, когато пътувах насам, никой не ми пожела победа. Аз съм тук и мисля, че не е нужно да ви агитирам. Това заяви президентът Георги Първанов пред събраните хиляди симпатизанти на площад "Стефан Стамболов" пред театъра в Плевен. Той изрази доверието си в жителите на града, които вече са имали възможността да преценят какво е направил през изтеклите пет години.

Разликата между мен и останалите претенденти за поста е в това, че те са кандидати, а аз съм президент, каза още Първанов. Той благодари на плевенчани за мощната подкрепа, която са му оказали още в началото на кампанията. Над 16 партии и политически организации, над 130 инициативни комитети и граждански структури в страната заложиха на кандидатурата на Георги Първанов. В Плевен президентът спечели гласовете на ярки личности от всички области и общности, подкрепя го бизнесът и предприемачеството, както и представители на различни етноси.

Специално място в речта си пред гражданите Георги Първанов отдели, за да ги приветства като европейци, за да им напомни за целите, които сега трябва да си постави всеки от тях. За мен едно от най-важните неща е да бъдем обединени тук в България, за да бъдем силни в Европа, подчерта президентът. Според него сега страната ни стои добре не само на европейската сцена, тя никога преди не е била в по-добри отношения с Вашингтон и Москва, с Берлин и Париж. Ценното в случая, сподели президентът, е, че постигнатото не е за сметка на националния интерес, то е със защитата на националния интерес.

Държавният глава вижда два пътя за развитие, които открои пред събраното множество. Единият е пътят на връщане към омразата, към злобата, на противопоставянето, изхабило доста енергия на българската нация през годините на прехода. Другият, правилният път, според Първанов е на укрепване на българската държава, нещо което той прави през последните пет години. За здрава, силна държава, за институции, способни да решават проблемите на хората, се обявяви държавният глава.

Винаги съм се стремял да бъда президент на всички граждани, да бъда ангажиран с проблемите на всяка социална общност, да защитавам придобивките на хората, обобщи приоритетите си пред плевенчани Първанов. Той няма да отговори на обвиненията на опонентите си, именно защото уважава българския избирател. Силата на президентската институция е в мажоритарния избор, каза в заключение президентът.

Председателят на гражданското обединение "Плевен" проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет, подчерта личната заслуга на Първанов за утвърждаването на учебното заведение.

Емоционални слова в защита на кандидатурата на Георги Първанов произнесоха известни личности. Писателят Виктор Пасков заяви от трибуната пред театъра, че за него това е първият достоен президент, който възстанови доверието в институцията и работеше през цялото време за единението на всички българи. Разумно е да се обединим около кандидатурата на Първанов за държавен глава заради доброто на България, заяви Пасков. Своята подкрепа за президента изрази от трибуната и известният поет, литературен критик и издател Иван Гранитски.

За да засвидетелстват уважението си към президента и съпругата му Зорка Първанова, която го придружаваше, на митинга в Плевен присъстваха министърът на вътрешните работи Румен Петков, депутатите от Коалиция за България Васил Антонов, Дончо Цончев, Радослав Илиевски и Петър Симеонов, областният управител Цветко Цветков, председателят на бизнес обединението Валентина Атанасова, шефът на общинския предизборен щаб Любомир Петков.

Представители на ромски общности издигнаха плакати с уверения, че застават зад кандидатурата на настоящия успешен президент.

Хилядите плевенчани имаха удоволствието да се наслаждават и на фолклорните изпълнения на неповторимата Валя Балканска.

 

 

Пред студентите медици:

 

Образованието и науката ще ни направят равни с другите членки на ЕС

 

Еми СТАЛЕВА

Президентът Георги Първанов бе гост на откриването на новата учебна година в Медицинския университет в Плевен. За втора поредна година имам възможност да изразя своя респект към амбициите на ръководството на университета за обновяването на материалната база, за дълбочината на научните дирения, достигнали до впечатляваща програма на международни контакти, каза държавният глава пред препълнената зала на драматичния театър "Иван Радоев" от преподаватели, студенти и гости на Медицинския университет.

Първанов сподели с присъстващите и визията си за развитие на образованието и науката. Според него те са главните направления, които ще ни направят равни с другите страни членки на ЕС. Държавният глава похвали успехите на плевенските медици, като специално отбеляза, че в областта на медицината, здравните грижи и здравния мениджмънт академичното ръководство вече е успяло да се впише в модерните изисквания на Европейската общност.

Георги Първанов обаче смята, че по отношение на издигане на социалния статус на българския лекар има какво да се желае още.

Поздравления към медиците поднесоха министърът на здравеопазването проф. д-р Радослав Гайдарски, председателят на парламентарната комисия по образование и наука Лютви Местан и ректорът на университета проф. д-р Григор Горчев.

Гости на откриването на учебната година бяха министърът на вътрешните работи Румен Петков, депутати от "Коалиция за България" и ДПС.

За заслуги към медицинската наука, както и във връзка с техни годишнини, бяха наградени преподаватели от плевенския университет.

 

 

В Габрово:

 

Ще работя за здрава държава и силни институции

 

Мариана ДИМИТРОВА

С концерт на Румънеца и Енчев и Мариана Попова започна във вторник срещата на избирателите с президента Георги Първанов в Габрово.

2 500-те места в Спортна зала "Орловец" в града на Рачо Ковача бяха запълнени.

Бизнесменът Тошко Тодоров от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Георги Първанов за втори мандат, приветства президента на всички български граждани и изрази подкрепата на инициативния комитет.

"Преди пет години я нямаше тази мощна подкрепа. Сега, когато я има, тя ме задължава двойно повече да меря думите си, посланията си, ангажиментите си. Ние правим толерантна кампания и аз няма да отвърна на охулването и на агресията, защото аз уважавам хората, които стоят зад кандидатите. Длъжен съм да уважавам всички избиратели, защото аз бях и ще бъда президент на всички български граждани, независимо дали са ме избирали или не. Ще бъда надпартиен, но не и антипартиен президент, защото не е измислено нищо по-добро от партиите в демократичните общества", заяви в Габрово президентът.

"Моите опоненти ме обвиняват, че съм привърженик на статуквото. Ако статуквото е политическа стабилност, коректни отношения между институциите, не възразявам да ме свързват с настоящото положение. Аз имам един голям ангажимент. А той е да работя за здрава, българска държава, за силни институции. Защото съм убеден, че политическата стабилност е едно от най-важните условия, за да може България да върви напред.

Обвиняват ме, че съм баща, архитект, създател и какво ли още не, на тройната коалиция. Нека сега от дистанцията на времето да преценим - ако я нямаше тази коалиция, щяхме ли да постигнем членството в Европейския съюз? Щеше ли българският парламент да приеме повече от 60 закона за европейската ни интеграция? Каква беше алтернативата през август миналата година? Идеята "избори до дупка" знаем докъде води. Така че като държавен глава и през следващите 5 години аз ще работя за това България да има здраво, стабилно и работещо правителство", каза пред габровци президентът.

Според него страната ни има нужда от силна държавност, която да защитава хората, да създава ясни правила и за бизнеса, и за гражданите, работеща администрация, а не възпроизвеждаща се бюрокрация.

"Прави ми впечатление, че където и да отида по градовете и селата на България, почти не се скандира "Победа, победа" - познатият мобилизиращ призив. Но всички хора, с които се ръкувам, става дума за хиляди хора ежедневно, всички ми пожелават успех на втория мандат. Нали схващате разликата?!

Нека не ни подвежда нашата увереност. Да, можем! Ще победим! Ще имаме солидна преднина и на първия тур.

Но сега имаме една много важна задача. Тя е да постигнем максимална активност. Трябва да накараме дори и нашите опоненти, хората, които мислят различно, да отидат до урните и да гласуват. Да разберат, че това е избор, с който се решава съдбата на България. Няма да повтарям клишето "Сега сме на кръстопът", но действително от този избор зависи дали България ще продължи мощно напред или ще продължим да гледаме в огледалото за обратно виждане.

Аз съм оптимист!", каза още Първанов.

Николина Чакърдъкова закри срещата на президента с габровци.

 

 

В ЧЕРВЕН БРЯГ:

 

Истинските патриоти са децата

 

Поля ТОМОВА

През последната година държавата се ангажира с развитието на военно-промишления комплекс и насочи усилията си към професионализация на българската армия, заяви в Червен бряг президентът Георги Първанов. Залата на читалището в града едва побра всички желаещи да чуят държавния глава. От сцената подкрепата си за Първанов изразиха писателите Виктор Пасков и Иван Гранитски, членове на местния инициативен комитет. Всички те заявиха, че това е достойният президент на България, обединител на нацията, истински патриот, а не фалшив патриотар. Ученик от града подари на президента списък с войнишките паметници в района, а управителят на фирма "Терра" му връчи икона на Свети Георги Победоносец с пожелание за успех.

"Вие ме познавате, можете да оцените моето поведение през последните пет години и на тази база да оценявате моите бъдещи ангажименти. Аз съм президент, другите все още са кандидати и може би ще останат такива", каза Първанов пред жителите на Червен бряг. Той напомни, че изборът на президент е един от най-важните за страната. Най-важната характеристика на президента по Конституция е да олицетворява единството на нацията. "Аз се стремях и мисля, че го постигнах, да бъда президента на всички български граждани", каза Първанов и хората в залата бурно го аплодираха.

Той се спря и на патриотизма. Истинските патриоти са децата, които реставрираха над 3 000 войнишки паметници, а всички тези, които сега гневно говорят по площадите, не сложиха и по едно цвете на паметниците. Днес някои от кандидат-президентите разчитат на злобата, на противопоставянето, те са силни на площадите, но това ли е необходимо на България, попита Георги Първанов. "На България е необходима силна държава, със силна държавност и аз твърдя, че за тези пет години ние направихме важни стъпки към укрепването на българската държавност, започвайки от институциите. Няма друг период в историята на прехода, когато институциите са били толкова стабилни и ефективно взаимодействащи си", каза Първанов.

Той засегна и въпроса за тройната коалиция. Този исторически компромис оправда своя замисъл - България е член на ЕС и това можеше да стане единствено по пътя на тройната коалиция, бе категоричен държавният глава. Според него настоящото правителство има постигнати реални резултати, добре се е справило с основната си задача - членство в ЕС.

"За тези 12 месеца българската армия укрепна, има ангажимент от страна на държавата към военно-отбранителната промишленост. Единствено това правителство поведе решителна битка срещу престъпността и корупцията, реши редица социални проблеми. През тези пет години консултативният съвет по национална сигурност проведе две заседания за справяне с престъпността и корупцията и ефект има", каза Георги Първанов. Той посочи, че за последните пет години президентската институция е повела дебата за здравните осигуровки, за точковата система при пенсиониране. Благодарение на президентската институция и водената от нея външна политика днес България има авторитет пред външния свят, каза държавният глава.

В Долни Дъбник Георги Първанов се срещна с младежите на града и отговори на въпросите им. "Пред вас се разкриват огромни възможности за реализация сега, когато България е член на ЕС. Използвайте ги, но не забравяйте, че истниската реализация е тук, в нашата страна", каза президентът.

 

 

В ЛовеЧ:

 

Да бъдем идентични в Европа!

 

Адриана ЙОРДАНОВА

На предизборна среща на 3 октомври в Ловеч президентът Георги Първанов заяви пред обществеността на града, че България е в Европа, но оттук нататък предстои много по-трудното - да бъдем българи в Европа, но тук да живеем като истински европейци, да реализираме ефективно всички онези ползи, които ЕС предоставя. "Не става дума за това да изядем парите на европейците, както сигурно някои си мислят, трябва да избием от главите си консумативния подход към Европа. Тя предоставя шансове и възможности и за млади, и за стари, във всеки случай за предприемчиви и оправни наши сънародници, които биха могли да реализират един или друг проект", каза Първанов.

Според него особено важно е България да запази своята идентичност. По думите му не е вярно, че автоматически членството в Евросъюза размива нашия национален облик. "Ние можем да бъдем истински българи, да бъдем носители на културата на една от най-старите държави в Европа, която единствена 13 века носи името, с което е създадена", заяви президентът. Той допълни, че си спомня колко усилия е хвърлил неговият предшественик, за да убеди българското общество, че трябва да се откаже в името на Европа от своята азбука. Напротив, обяви президентът, ние трябва да бъдем горди, че българската нация е тази, благодарение на която в ЕС има трета азбука - тя става носител на славянската култура, на славянския компонент в европейската цивилизация.

Георги Първанов се ангажира по молба на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който е един от 180-те кметове на общини в страната, подписали се в подкрепа на сегашния държавен глава за втори мандат, че ще съдейства градът да получи спускаемия апарат на първия български космонавт Георги Иванов, който е начело на инициативния комитет "Първанов - президент" в града.

Държавният глава заяви, че се надява с подкрепата на ловчалии да има "космическа" победа на тези избори, което означава победа още на първия тур.

Пред множеството за достойнствата на Георги Първанов говориха легендата на българския волейбол Любомир Ганев и атрактивният баскетболен спец Тити Папазов. За целта той бе облякъл костюма, с който е бил на всички победи на националния отбор по баскетбол.