ЖЕНАТА


 

Подаръците искат жертви

 

Кажете си какво искате, но чуйте и неговото желание преди това

 

Руслана ПЕТРОВА

Сладникав аромат на мимоза, смесен с приятното ухание на мъжки парфюм и шоколад - така ухае твоя любим преди празниците. Той е във вихъра на новогодишното търсене на подарък за теб. Смили се над него, прошепни му нежно какво най-много би ти се искало.

Най-много

би ми харесало...

Кой не обича подаръците? Даже когато казваш, че повече ти харесва да подаряваш, си знаеш, че това не е истина. Цветята парфюмите и сладкишите могат да разтопят всяко сърце. Умението да се избере подарък и да се поднесе както трябва е сложна наука. Не всички мъже я владеят. Но понеже ние, жените страшно харесваме да получаваме подаръци, то на мъжете им се налага да ги правят.

Едни мъже помнят всичките ни знаменателни дати: деня на запознанството, на сватбата, дори на първата целувка. Но това са редки изключения, тези мъже са изчезващи видове, затова трябва да се опазват. Преобладаващата маса наши любими признават за празник само Нова година, рождения ден и горе-долу 8 март и съответно правят три пъти подаръци в годината. И точно тогава можем да анализираме нашите обожатели. Защото по характера на подаръка лесно може да се определи характерът на този, който го подарява. Кой е Той - романтик или практичен и сериозен човек?

Подаръкът

трябва да бъде

необходим

и полезен

Докато още не сте се оженили, такъв мъж изхожда от принципа: няма никакъв смисъл от скъпи подаръци. Току-виж сте се скарали, защо да харчи пари на вятъра? Това е много практичен мъж, фантазията му стига максимум до кутия бонбони в периода на романтичните срещи, при подаряването на която той очаква с радостен писък да му се хвърлиш на врата. Цветята за него също минават в графата пари на вятъра. Когато те кани на вечеря, тайничко се надява да предложиш поделяне на сметката. Ако държиш непременно да се срещнете още веднъж, точно това и трябва да направиш.

От такъв мъж обикновено излиза пестелив и грижовен съпруг. За разкошен букет няма да се разори никога, затова пък в дните, които той нарича празници, ще получиш нова ютия (за да е изгладен всеки ден), фритюрник (ако е любител на пържените картофи) или кафеварка (за да си осигури силно кафе сутрин). Парите, които изкарва, винаги ще влизат в семейството.

Не си и помисляй

да го променяш!

Примири се със самостоятелното купуване на цветя. В крайна сметка ти си го обикнала такъв. Но малките женски хитрости и тук ще свършат работа. Ако искаш да получиш обички вместо скара, ласкаво му кажи: Миличък, тиганът, който ми подари за рождения ден, наистина е чудесен и аз правя любимите ти палачинки само в него. Но знаеш ли колко ще ми отиват едни обички от бутика на ъгъла! Той ще ти достави радостта да ги имаш.

На такъв мъж се подаряват практични неща: вратовръзка, топли чорапи, комплект за бръснене, ризи. Да не му подариш буркан с морска вода от последната ви почивка! Няма да те разбере и даже ще се обиди.

Истинските

подаръци са

за истинската

любима

Този мъж много се страхува от лъжи. Преди да срещне теб, жените са се интересували само от парите му. Затова сега ще тества всички потенциални избранички. И ако ти, знаейки колко е дебел портфейла му, очакваш за Нова година палто от визон или гривна с брилянти, отсега се приготви за вързани с панделка растения. Ако наистина харесваш него самия, ще трябва да го убедиш в своята безкористност.

Зарадвай се на цветята като на нещо, за което си си мечтала винаги, но си се бояла да го поискаш. Сложи ги в най-красивата ваза, на най-почетното място. Съобщи му, че смяташ да ги изсушиш, за да запазиш аромата на вашата любов. Кой знае, може пък след тези думи пръстенът с диамант да бъде изваден от задния джоб.

Изобщо винаги е за предпочитане на празник да очакваш по-лош подарък, дреболийка някаква. Тогава няма да има горчиви разочарования, ярко изписани на лицето ти. А колко приятно ще бъде да се излъжеш! Ти също се подготви. Подари му нещо стилно и оригинално, по негов вкус, а не по твой. Той ще оцени жеста ти.

Подарявам ти

всички звезди

на небето

Това е мъж романтик, независимо на колко години е, на 25 или 50. Той обича да подарява стихове, звезди от небето, парченца кехлибар, събрани от него по пясъка от морето. Той се отнася към подаръците трепетно, затова ако неговата романтична нагласа ти е чужда и си позволяваш забележки по повод малката бутилка с голямата златна рибка в нея, този мъж завинаги ще се изпари от живата ви. А ако остане, подаръци ще получаваш рядко и ще ги избирате под твое ръководство. Не разчитай на кожено палто или диамантен пръстен. Подобна меркантилност му е чужда. Постарай се искрено да се зарадваш на страстния романс, изпят от него в твоя чест, или на поканата да посрещнете заедно изгрева. Неговите безразсъдни на пръв поглед подаръци ще си спомняте цял живот. Този тип мъже е толкова рядък, че самата среща с него е голям подарък.

Независимо от причудливостта си и той като всички смъртни обича да получава подаръци. Бъди оригинална и ти: подари му натюрморт от камъчета, които заедно сте събирали, вечеря на свещи в негова чест, съвместно вземане на вана, в която плуват листенца от рози и свещи, ще бъдат оценени по достойнство. Можеш да му поднесеш и самата себе си рано сутрин, обвързана с красива панделка. Почувства ли те като сродна душа, той ще бъде готов на най-безразсъдни подвизи в твое име.

Оженим ли се,

и подаръците

ще са общи

Ако вече сте в стадия на съпружеството и имате общ бюджет, и подаръците минават в друга категория. Когато навръх празника благоверният ти предложи да отидете в магазина за подаръци, опасенията ти, че ще похарчите собствените ти пари, не са безпочвени. Мислите, че не трябва да си купуваш марково бельо и изобщо, че е по-добре да похарчите възможното не за теб, а за децата, ще развалят празничното ти настроение.

Вярно, мъжът е твой, парите - общи, и подаръкът е някак условен като изпълнение на формалност. Но все пак се опитай да се абстрахираш от тези тъжни обстоятелства. Бъди благодарна на любимия си мъж за трогателната грижа към теб и сама се погрижи за него. Прошепни му нежно какво би искала да ти подари. Покажи му костюмчето, на което отдавна си хвърлила око. Заедно изберете нещо което той си е харесъл. Всеки ще бъде доволен от новата придобивка и от другия.

Купуването на подаръци за жени често е прекалено сложен и непосилен труд за мъжете. За да направиш подходящ подарък на любимата жена, трябва да можеш да мислиш като жена. А мъжът, уви, не е способен на това. Той, разбира се, ще се постарае и цяла седмица ще обикаля магазините. Спомни си това, когато отваряш подаръка. Най-лошото, което можеш да направиш, е да покажеш разочарованието си. Никога не се шегувай на избора му. Ако се дразниш, че в продължение на години ти подарява рокли 54 номер, а ти носиш 44, нежно му избий тази заблуда. Глупаво е загадъчно да се усмихваш и кокетливо да предлагаш сам да се досети защо. За него е по-приятно да изпълни желанието ти, отколкото да прочете неудовлетворението.

Не забравяй и за това, че мъжете обожават да получават подаръци от жени, особено от любимите. Тях ги обижда фалшивата представа, че само те трябва да подаряват. Но по-добре да не се допитваш за желанията му. Току-виж поискал портфейл на цената на няколко твои заплати или почивка на Бали. И при неизпълнение на молбата му всеки твой, дори най-чудесният подарък ще изглежда сивичко и невзрачно. Просто трябва да имаш желание да го познаваш. Тогава непременно ще знаеш какво желае.

 

 

Освежете връзката предпразнично

 

Замислете се показвате ли достатъчно любовта си

 

Ива РУСЕВА

Най-светлите празници наближават. Бъдни вечер, Коледа и Нова година чукат на вратите ни и с трепет очакваме да ги посрещнем. Любимите празници се празнуват с любимите хора. Освен приятните емоции, които носят тези дни, добре знаем, че се свързват и с лек полъх на тъга. Още една отминала година. Чувстваме се притиснати от времето, което безкомпромисно тече и не ни оставя да изживеем пълноценно моментите на щастие.

Сега е времето предпразнично да се замислим над отношенията ни с любимия. Показваме ли любовта си достатъчно? Наслаждаваме ли се напълно на споделените мигове? Не хабим ли твърде много време и емоции в безсмислени, дребнави спорове, които помрачават настроението ни и пречат да проявим топлите си чувства.

Празниците са перфектното време, в което можем да възродим топлината помежду ни и да освежим връзката. Лятото горещината разпалваше страстите, а зимните празници пробуждат романтиката.

Как да превърнем тези дни в най-добрия начин да възродим чувствата си?

Замислете се сериозно над отношенията с любимия. Помислете дали не го корите прекалено и дали не се опитвате непрестанно да го моделирате, както на вас ви харесва. Оставете се взаимно всеки да бъде себе си и да се обичате такива, каквито сте. Човек е уникален точно поради факта, че съчетава по свой начин доброто и злото. Няма идеални хора. Приемете го и станете по-малко дребнави и повече толерантни към дребните дефекти на любимия.

Простете си. Намерете време да се погледнете в очите и да си кажете топло Обичам те. Предложете му да оставите лошото, караниците и тревогите в миналото и от тук нататък да започнете начисто. Подобен откровен и чувствен разговор ще преобрази отношенията ви за дълго време.

Отделете един от почивните дни само за вас двамата. Защо не този ден да е Коледа? Избягайте от близките и тактично обяснете, че имате планове. Посрещнете святата нощ усамотени и вгледани един в друг. Вкусна вечеря, червено вино и много ласки. Не говорете за битовизми и проблеми, а само за любовта и плановете за бъдещето. Мечтайте и се обичайте! Само двамата! Ще се почувствате невероятно окрилени и изпълнени с любов.

Пазарувайте заедно. Предстоящото обикаляне по магазините си е истинско предизвикателство. Направете любимия част от вашето препускане по магазините, като не просто пазарувате и се забавлявате заедно. Не забравяйте да влизате в магазините, в които и той иска, колкото и скучни да ви се виждат, защото иначе той ще се почувства като кученце след вас.

Направете нещо щуро и различно. Никога не сте ходили на кънки, не сте танцували салса или не сте летели с делта планер? Сега е времето да пробвате. За всеки екстремното преживяване има различно измерение, зависи колко екстравагантни сте. Изберете нещо, което досега не сте правили заедно, независимо какво - стига да е ново и да внесе разнообразие в ежедневието. Покачването на адреналина и приятните емоции ще ви сближат още повече.

Подарете му малък, символичен подарък, който демонстрира огромната ви любов към него. Не става въпрос за стандартния коледен или новогодишен подарък, който ще му подарите. Нека бъде нещо отделно и изненадващо. Например фотоколаж или албум с най-милите ви снимки от изминалата година, под всяка от които да напишете нещо оригинално и една причина, поради която го обичате. Може да му надпишете и картичка с текст Десет причини, поради които винаги ще си на първо място в сърцето ми, която да оставите на нощното шкафче или да изпратите по пощата на работното му място.

Виждате колко много лесни и оригинални идеи може да измислите, за да освежите връзката си. Предстоящите празници са перфектен момент да си подарите моментите интимност, за които все не остава време. Иска се само желание и доза любов. Останалото само ще дойде. Дори ще надмине очакванията ви.

 

 

Нова Година - днес по света

 

Бирма и Тайланд

Посрещат Нова година в най-голямата жега. Затова хората при среща се поливат един друг с вода. Това е своеобразно пожелание за щастие през новата година.

Виетнам

Посрещат Нова година през нощта. От смрачаване виетнамците палят огньове, на които приготвят лакомства от ориз. Традиция е в новогодишната нощ да се пускат живи раци в реките и водоемите. Според преданията на гърба на раците плува бог, който на Нова година се отправя към небесата, за да разкаже там как живеят хоратя на Земята. В тази нощ се забравят всички спорове и се прощават обидите.

Гърция

Отивайки на гости за Нова година, взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гостоприемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: "Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък." А ако камъкът е мъничък, тогава се казва: "Нека катарактата на очите на стопанина е толкова мъничка, колкото това камъче."

Индия

Посрещат Нова година по различен начин. Жителите на северна Индия се украсяват с бели, розови, червени и лилави цветя. В централна Индия украсяват сградите с разноцветни, предимно оранжеви знамена. В западна Индия на покривите на къщите запалват малки огънчета. В навечерието на празника майките подреждат за децата си върху голями подноси подаръци, сладкиши, цветя. На сутринта след Нова година децата със завързани очи се завеждат до подноса, от който те си "избират" подаръка.

Иран

Нова година се посреща през пролетта. Своевременно, по-рано преди празника, иранците посявар зърна от пшеница или ечемик в блюдо. Поникналите стъбла символизират началото на нов живот.

Италия

На връх Нова година е прието да се изхвърлят старите вещи и да се подменят с нови. Ако няма стари, налага се да се изхвърлят нови, иначе щастието ще подмине дома.

Китай

Нова година се празнува винаги на новолуние в края на Януари - началото на Февруари. По улиците минават шествия с хиляди фенери. Тях ги запалват за да осветят пътя към Новата година. За да не пуснат злите духове у дома, китайците залепват прозорците и вратите с хартия и прогонват духовете с пушкала и петарди.

Куба

На Нова година часовниците бият само 11 пъти, защото 12-я удар се пада точно на Нова година и по този начин дават възможност на часовниците да си отдъхнат и да посрещнат Новата година заедно с всички. В полунощ кубинците изливат вода на улицата през широко отворените прозорци, за да бъде Новата година толкова ясна и чиста, колкото е водата.

Монголия

Нова година се посреща край елхата, а монголският Дядо Мраз пристига при децата предрешен като скотовъд. В новогодишния празник се провеждат спортни състезания, игри, проверки за ловкост и смелост.

Панама

Новогодишната нощ е невероятно шумна: свирят тръби, вият сирени, хората крещят. Според древно поверие шумът прогонва злите духове.

Швеция

За Нова година е прието да се чупят домакински съдове пред вратите на съседите.

Шотландия

Преди Нова година в бъчва се запалва смола, а бъчвата се търкаля по улиците. Това се счита за символ на изгаряне на Старата година. След това вече пътят за Новата година е свободен.

Уелс

Отивайки на гости за посрещане на Нова година, трябва да се вземе въгленче, което после да се хвърли в запалената по случай Новата година камина. Това доказва добрите намерения на гостите. Точно в полунощ вратите се отварят широко, за да може Старата година да излезе и да влезе Нова година.

Япония

В момента на настъпване на Новата година японците започват да се смеят. Те вярват, че смехът ще им донесе късмет през Нова година. В първата нощ след Нова година се посещава храм. В храмовете се удря 108 пъти камбана. С всеки удар си отива всичко лошо, което не трябва да се повтаря през Новата година. За да прогонят злите духове, японците закачват снопчета слама пред входа на дома. В дома, на видно място се поставят оризови питки, върху които се слагат мандарини, символизиращи щастие, здраве и дълголетие.