film izle

25 години стигнаха Плевен да се залепи за дъното

Над 60 000 души, 50 училища и 10 958 фирми са изчезнали за четвърт век

В навечерието сме на 10 ноември – повратна дата в най-новата история на България, която ознаменува демокрацията след 45-годишно тоталитарно общество. Колкото повече се отдалечаваме от 1989 г., на тази дата все повече се чудим да празнуваме ли или да оплакваме. Причината е очевадна за всички. 25 години след 10-и страната ни и градът ни вървят към дъното – икономическото, демографското, културното…

И за да не сме голословни, ще подкрепим тезата си с фактите в Плевен. Какво се случи или не се случи в нашия град за четвърт век, за какво стигнаха всичките тези години, в какво се превърне Градът под Панорамата?

Демографски колапс

Някакси логично е да започнем от населението. И с невъоръжено статистически око се вижда как от ден на ден все по-пусти са не само улиците на града, по-рехави са върволиците от минувачи, които крачат по Главната, която преди години гъмжеше от народ по всяко време от денонощието.

И все пак данните са следните: населението на Плевен през 1985 г. е било 165 766 души, през 2001-ва – 121 880, през 2005-а – 113 700, 2007-а – 112 570, 2009-а – 111 426, 2011-а – 106 011, декември 2013-а – 103 122. Простите сметки показват, че над 60 000 души са напуснали Плевен завинаги през периода на прехода. Плевен е последен по големина от групата на селищата в страната с население над 100 000 души. Засега. Но тази статистика е закономерен резултат от факта, че хората бягат, защото не намират препитание в родния си град.

Бизнесът и икономиката – в будна кома

plama1

В момента нефтената рафинерия “Плама” практически не работи

Функционират колкото да се каже, че ги има, и произвеждат толкова, колкото да плащат (не всички редовно) на служителите си. Фирмите просто фалираха или се покриха в сивия сектор. Преди 25 години Плевен беше индустриален град. Около десетина държавни предприятия, сред които „Плама“, Ядрения завод, „Плевенски цимент“, машиностроителните заводи и др. формираха голям процент от приходите в националния бюджет. Със своето качествено производство плевенските заводи присъстваха на международните пазари. След вандалската приватизация, нямаща нищо общо с нормалната процедура на раздържавяване, се оказа, че плевенските предприятия са ограбени от международни мошеници с помощта на безлични чиновници, които тихо и кротко си прибираха тлъсти проценти от мнимите приватизатори. През тези 25 години мнозина предприемчиви хора дръзнаха да създадат частни фирми, като ползваха възможностите за отпускане на кредити от банките. Убийствените лихвени проценти обаче направиха заемите невъзможни за обслужване. Така през 2011 г. за пръв път чухме потресаващата статистика, че около 60 – 70% от бизнеса в Плевен е фалирал или пък се е покрил в сивия сектор.

В момента нефтената рафинерия „Плама“ практически не работи, повечето машиностроителни и металообработващи предприятия са ликвидирани, другите са свили многократно производството си. За икономически „гиганти“ сега се смятат две – три шивашки фирми, в бранша има още десетина средни и малки предприятия.

А данните на статистиката са следните: по булстат през 1999 година са били регистрирани 20 328 фирми в областта. 13 години по-късно – през 2012-а, те са 9 370 със заети в тях 52 169 души.

Училищата в областта – с 50 по-малко

pleven1-tmet

За 25 години се “стопяват” 50 училища в региона

През 1989 г. в региона има 163 учебни заведения. В тях учат 57 655 деца. През учебната 2012 – 2013 година те са се стопили до 117, а децата – до 30 729. От тези числа можем да извадим още две училища, които бяха закрита тази учебна година – Професионалната гимназия по добив на полезни изкопаеми и газоснабдяване „Проф. Георги Златарски“ в Долни Дъбник и ОУ „Христо Ботев“ в село Староселци.

Политически интриги и лобита разбиха и съдебната система

„Тогава разследвахме дребни кражби, тук-там по някое сбиване, нарушаване на реда от шумни компании. Ако станеше някакво убийство, изнасилване, отвличане, то беше единствено за години наред и хората дълго го обсъждаха. Но най-важното е, че хората се бояха от закона и проявяваха уважение към полицията“. Това си спомня местен полицай, който около 10 ноември 1989 г. заедно със свои колеги посрещнал демокрацията на площада.

Магистрати си спомнят с носталгия времената, когато сроковете за образуване и за разглеждане на делата са се спазвали стриктно. Преди 25 години обаче много рядко са регистрирани тежки криминални престъпления. В резултат на това прокуратурата и съдът са имали възможност да изработват всеки случай с нужното внимание и да постигат качество на правораздаването. Тежките, знакови убийства на хора от силовите групировки, както и засилването на активността на престъпния свят като че ли поставиха началото на опитите за опитомяване на съдебната ни система. Представителите на ъндърграунда искаха убийците на всяка цена да останат скрити, а пък политиците желаеха да задържат властта си – също на всяка цена. Затова съдебната система им трябваше. Пробивът се извърши с раздаване на пари и постове, с много кръв и унижени човешки достойнства. Следваше разделението на лобита, интригите и загубата на доверие в съдебната система. Плевенската прокуратура се задръсти от стари, залежали дела, от които лъхаше на корупция.

Земеделието и животновъдството – на командно дишане

Разположен в централната част на Дунавската равнина, градът беше един от водещите центрове на селското стопанство. Районът нямаше необработваема земя и незастъпен отрасъл на животновъдството – крави, свине, птици, овце. Сега големите ферми в Плевенско се броят на пръстите на едната ръка, а с дребно стопанство никой не се занимава – селата обезлюдяха, кражбите на домашни животни станаха ежедневни престъпления, с които държавата показа, че не може да се справи. Само Институтът по лозарство и винарство и гимназията със същия профил все още се опитват да запазят славата на района като водещ в отрасъла.

Люлка на велики спортисти

Плевен беше и един от водещите спортни центрове – стотици са местните спортисти, печелили медали от олимпийски, световни и европейски първенства през изминалите години. Тереза Маринова, Гълъбин Боевски, Пламен Гетов, Цветан Антов са само част от спортните звезди на плевенския небосклон. Днес техни последователи липсват не защото местното спортно училище няма треньорите и капацитета да подготвя шампиони. Няма спонсори, които да помагат финансово на младите спортисти, няма и зали и условия, където те да се подготвят. Почти всички клубове са буквално напъхани да тренират в двете спортни зали – „Балканстрой“ и „Спартак“. Очаква се в необозримото бъдеще и Плевен да има своята „Арена Армеец“. До края на годината само ще се подготвя теренът за предстоящото строителство на мястото на бившата колописта. Осигурени са парите само за първата част от проекта – 2 милиона лева от програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Те ще стигнат само за изготвянето на проекта, разчистването на старата сграда и подготовката за нов строеж. За изграждането на залата ще бъдат необходими още 10,8 млн. лв. Община Плевен ще трябва да обяви друга обществена поръчка, но само ако получи целево финансиране от държавния бюджет през следващата година. Ако не се намерят необходимите пари, градът ще се сдобие с още един антипаметник на спорта – подобен на този до входа на Кайлъка.

ШЗО – едно от най-елитните поделения на БА за всички времена

pleven-8-6zo

Едно от най-елитните поделения на Българската армия – ШЗО, остава само в спомените

Все още, а и повече от век (107 години) за много мъже от страната първата асоциация с Плевен беше ШЗО. Това беше едно от най-елитните поделения на Българската армия за всички времена, твърдят военните. Създадена е с указ на Фердинанд през 1901 година, през 1998 беше преименувана на Център за учебна подготовка на младши командири и новобранци и през 2003-а стана Учебна база „Христо Ботев“. Закриха я през лятото на 2007 година след като отпадна задължителната военна служба. Същата година в Плевен бе дислоцирана от Казанлък Пета шипченска механизирана бригада, която правителството на Бойко Борисов ликвидира.

pleven-10-6zo

Сега в момента в Плевенския гарнизон са разположени един зенитно-ракетен дивизион, подчинен на Втора механизирана бригада в Стара Загора, един механизиран батальон, подчинен на 61 механизирана карловска бригада и един център за начална военна подготовка. Или ако трябва да говорим с числа, в града има не повече от 600 военни.

Културният афиш обедня

Кореняците плевенчани с носталгия си спомнят за времето, когато културният афиш на града е бил наситен с интересни събития (без да се дублират в един и същи ден и час) и културните институти не са излизали в отпуск през лятото. Така само 1988 г. е запечатала следните събития за месеците юни – август: премиера на „Аида“ на Плевенската опера с гостуващи солисти от СССР; концерти пред каскадата – на Духовия оркестър (единственото, запазило се до днес), но и на формации и фолклорни състави от Плевен и съседни общини; летни театрални вечери с гостуващи актьори от София, като отделно Клубът на дейците на културата организира срещи-разговори с театрални дейци от НТ „Иван Вазов“ и Театъра на Народната армия с последващи камерни спектакли.

pleven-ml-dom

Младежкият дом е само история, сн. архив и интернет

За децата се организират празнични срещи с участници в асамблеи, с лауреати от международни конкурси, изложби на детско творчество. Младежкият дом напълно оправдава името си за времето, през което съществува. После изведнъж стана „нефункционален“, сградата с много мъки беше продадена, а от 7 години на нейно място зее огромен трап. Народна опера с филхармоничен оркестър „Христо Бръмбаров“ се закрива и се създава Плевенска филхармония с открита оперна сцена. С реформите на първия кабинет „Борисов“ без малко Плевен да остане и без филхармония.

Здравеопазването – бяла лястовица на фона на тоталния срив

Единственият сектор, който процъфтя в Плевен в годините на прехода, е здравеопазването. Ако през 1989-а областта, а и цяла Централна Северна България са обслужвани само от т. нар. Окръжна болница, днес в града има цели девет лечебни заведения. Плевен се открои като водещ в областта на гинекологията и онкогинекологията. Без съмнение тук огромен принос има проф. Григор Горчев, който пръв у нас заговори и направи операции с роботизирана хирургия, в неговата клиника проплака първото хайфу бебе у нас. Тук са и два от водещите центрове по репродуктивна медицина, които помагат на двойки с проблеми от цялата страна.

Това се случи в региона за 25 години. Остава ни надеждата, че равносметката ни, когато празнуваме 50 години преход, ще е по-оптимистична. Само да не стане като в популярната песен – а дано, ама надали…

Материалът е публикуван в „BG Север.

има 52 коментара
 1. Бай Илия Арматуристът каза:

  Тодор Живков: Живял съм в плен на илюзията, че социализмът е победил в Европа
  В разпитите си пред Главна прокуратура по дело №/1990 г. Тодор Живков, генерален секретар на БКП 1954-1989 г., министър-председател 1962-1971 г. признава:
  „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз.
  Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.
  И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически.
  От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

 2. Кочо каза:

  ЧЕТИВО ЗА НОСТАЛГИЦИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКОТО ИГО
  ОСТАНАЛИТЕ ГО ЗНАЕМ smile emoticon
  Още през 1987 г. тогавашният председател на БНБ Васил е информирал генералния секретар на БКП Тодор Живков, че на практика Народна република България е в неплатежоспособност. Това става ясно от справка на председателя на БНБ за разчетените плащания на страната в несоциалистическа валута за погашения на кредити през 1988, 1989 и 1990 г. За тежкото състояние на неплатежоспособност Коларов е информирал Живков писмено на 13 октомври 1987 г. Банкерът подчертава още, че за „нормално” е прието плащанията по външния дълг на една страна „да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас вече те са повече от 100 на сто“. Както историята показва Живков не само не се отказва от властта, но за да я поддържа натоварва България с нови тежки дългове от западни банки, за да срути окончателно кулата на илюзорния комунизъм две години по-късно, когато страната потъва в 11 млрд. долара външен дълг.

  • Панчо каза:

   11 милиарда долара дълг,но с какъв държавен актив??Че 100 предприятия да бяха продали като хората щяха да избият дълга без да се налага пълна приватизация бре!!!Държавни активи за 200 милиарда долара продадени за 2 милиарда влезли в хазната!!!Цяла авиокомпания“Балкан“ със собствени пулове в над 70 летища по цял свят-продадена на цената на един джип-100 000 долара,докато само пулът собственост на „Балкан“на летище „Хийтроу“ в Лондон евреинът-приватизатор го продаде за 3 милиона долара!!!!Цяла рафинерия-продадена за 100 милиона лева,за която след наше искане за кредит от японци,като дойдоха и видяха рафинерията казаха:Какъв кредит искате след като притежавате най-голямата рафинерия на Балканският полуостров“!!!!………и да са само тези предприятия!!!!!Такава разсипия,пладнешки,башибозушки,черкезки обир никой,никога в цялата нова история на България не е правил!!!Е….ти демокрацията!!!!

 3. нони каза:

  ротари клуб е картела на плевен който определя заплатите в плевен и масонския клуб в хотел плевен-дивия капитализъм

 4. plamen benkov каза:

  mnogo ste pravi taka si e gradut se oprazni…no neka da ne se hlen4i anekada pomislim kakvo sme napravili nie samite za gradasi ,4e imashe momentikogato triabvashe da se izrazi edno obshtestveno mnenie sus sta4ka i niamashe hora tova 4e tuk vsi4ki kazvat ,,vseki da se spasiava,,-za men tova e misulta na maloumnia -kak misliatciganite ili turcite. suglasen sum 4e mnogo ragrabiha grada a tez koito triabvashe da podobriavat polojenieto v grada nenapraviha nishto ….no nekase misli …pomisli kak da podobrim grada si………boli me za grada ni

  • Анонимен каза:

   Първото, което можем да направим е да се ограмотим, да имаме малко по-голямо уважение към езика си, към буквите си, към правилната им употреба – защото на този език мислим. И е много, ама много дразнещо когато някой рече: „anekada pomislim“ защото явно призовава към нещо, което му е чужда материя.

 5. справедливост каза:

  ако започна …тежко ми и горко че и имената няма да пропусна …но повечето неща всички ги знаят, но нехаят…а нито една нито две птички правят пролет…а имам материал за стотици предавания и почти никое позитивно…само ако можех да събудя 50-100 от всички заспали плевенчани, които не се страхуват да кажат нещата които знаят и виждат…

 6. плевен е убит от черената човеконенавистна сган каза:

  както и бг

 7. Плевен е с НЕ здравословен климат каза:

  Информирайте се следствие на какво са увеличените респираторни заболявания:- На многократно завишените Финни Прахови Частици, особено през зимата, когато отоплението е на твърдо гориво и цялата смрад се „трупа“ в града, понеже Плевен е в падина. Някои от тях са карциногенни (рак)! Защо децата са с алергии? Финансово „оправилите“ се пребиват в екзотични държави.

 8. азз каза:

  промишленост-суровини от „братската“ гнус!
  нормално е да фалира плама!няма петрол,няма произвоство!стоманолеарен,чугуно леарен,леарни…същото!ядрения….леле смях!че там идваха суровини от рус,и заминаваха обратно към рус!
  халооо,качество,конкурентноспособност…!
  селскостопански отрасъл-останаха селските пияници и тарикати-въобще,манталитет…
  май,с това трябваше да започна!!бай ганьовски селяндурски манталитет плюс предателството и продаждноста!
  аз се радвам че напуснах българия!
  кой превърна българия в клоака,лейдес анд дженталмеанс,а?!?ами,всички ние,българи, живущи в българия!!!една тиква го каза в прав текст-калпав мат’реал!единственното вярно нещо,произнесено от „политик“!!!

 9. наблюдателен каза:

  Според НСИ през 1985 година град Плевен има 129654 жители. Община Плевен, включваща 2 града – Плевен и Славяново, както и 23 села има 162076 жители. Все пак и намалението от 130 на 103 хиляди е чудовищно!

 10. Симеонов каза:

  Аз и децата станахме трима, който от години не живеем в родният си град. Шанс за развитие = 0. Тъжно, тъжно, тъжно…

 11. Ваня Симеонова каза:

  Ако някой каже, че ме тресе носталгия по миналото, ще го убия и ще ходя да го излежа в Сливенския, ама първо ще го осъдя да ми носи по 2 кутии цигари на ден. Но аз съм от онези 60 000, напуснали родния Плевен – най-общо по същите причини, изложени в статията. преди 2 месеца бях в града след 8 години, в които не бях стъпвала. Е – доплака ми се още при вида на циганите до пазара на гарата, неконтролируемата зеленина в Сторгозия, която вече е зловеща,защото никой не си е направил труда да окастри и 1 клонче, за да придаде естетичен и цивилизован вид, от разкопания център… Не, не ми се връща там дори заради приятелите ми, макар че те са ми най-важното в света.

 12. Плевенчанките са върха каза:

  Много носталгия по соца лъха от тази „статия“ и затова и няма да се оправите… За Кокаин Боевски не пропуснахте да се похвалите, ама за Пикаещия във Фонтани нещо премълчахте… И че сте бастион на русофилството, което е синоним на предателство…

  Какъв е Плевен сега всички виждаме – едва ли има нужда да ни се показват общоизвестни факти… Големият въпрос е ЗАЩО…

  • Плюс неграмотност каза:

   Много неграмотност лъха от този „отзив“ и затова по-скоро Плевен ще се оправи, отколкото ти. Когато ти напишеш „статия“ можеш да си вкарваш каквото си искаш, независимо дали е в темата или не. То като гледам с какви клишета пишеш, ясно е, че и за извънземни да говориш пак ще бълнуваш за русофили и национални предателства. Какъвто Плевен, такава и цяла България. И хайде да не казвам, че в Плевен поне една библиотека се откри. Единствената нова библиотека за четвърт век в „демократична“ България. При хилядите затворени, които щяха да са много, ама много полезни за неграмотници като теб.

  • Име... каза:

   Явно има нужда, щом статията предизвиква такъв интерес 🙂 По-скоро от клиширани коментари няма нужда.

  • Батковото каза:

   Гнус ме е да се разправям с такива като тебе , ама като ти кажа , че си олигофрен , да знаеш че е защото не съм намерил по-силна дума .

 13. Диан каза:

  В НАШИЯ ГРАД ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ ВАРИЯНТ ЗА ВЪЗНОБНОВЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И СПИРАНЕТО НА ТЕЗИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ КОИТО ИЗНАСЯТ ПАРИТЕ НА ПЛЕВЕНЧАНИ С ТЪПИТЕ СИ ПРОМОЦИИ И НИЕ КАТО ПЛЕВЕНЧАНИ И БЪЛГАРИ ДА СПРЕМ ДА ХОДИМ ТАМ А ДА ПОДПОМАГАМЕ ПЛЕВЕНСКИТЕ ТЪРГОВЦИ КОЙТО ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ БОРЯТ ДА СИ ВНЕСЪТ ДАНАЦИТЕ В ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА ВКЛЮЧИТЕЛНО И АЗ КОЙТО ИМАМ МАГАЗИН И ГЛЕДАМ ВИНАГИ ДА СИ ВНЕСА ПАТЕНТНИЯ ДАНЪК ОСИГУРОВКИТЕ И ХИЛЯДИ ОЩЕ ГЛУПОСТИ СЪЗДАДЕНИ И ИЗМИСЛЕНИ ДА НИ ЗАТВОРЯТ ЗА ДА ОСТАНЪТ САМО ПРИШЪЛЦИТЕ В НАШАТА СТРАНА.

 14. Инженер - продавач каза:

  Така много хора говорят за изчезналите заводи и т.н. И аз много се чудих как така заводите умряха. Някои хора казват така: комунизмът не е работеща система, затова и се е разпаднала. Заводите са вървяли през комунизма по схемата с подсигурени пазари – ти ще правиш това, а аз онова. След разпадането на СССР, заводите губят пазрите и поради закърнялата си управа и технологии се оказват не конкурентноспособни на световните пазари. И от там следва фалит, приватизация, грабеж и беж. Сега кой бил седесар, кой герб, кой доган…да ви кажа под секрет, че всички са заедно в кюпа! Комунизма в България не е приключил, само, че я няма подкрепата на съюза. Старите комуняги са си тука и пак са във властта с нови имена и партийки. Мани бегай, че съм на работа шефа ше ме изгони, че пиша тука.

  • Богомил каза:

   Напълно си прав.Всичко друго е демагогия.

  • И аз трябваше да напусна Плевен каза:

   Не е съвсем така. Имаше заводи, които изнасяха – Германия, Тайван, Франция, Венецуела, Канада, САЩ. Но истината е, че „приватизацията“ за която пише в статията им разказа играта!

 15. аззззз каза:

  Всичко вярно,но пропукате да споменете Бирената.Като Плевенско пиво нямаше второ,а след като от каменица я взеха да я ползват за амбалажно и нарязаха инсталациите, няма и да има вече.

 16. Сашо каза:

  10.11.1989 е най-злокобната дата не само за Плевен, а за цялата страна. Не се ли върне комунизмът ще се затрием не само като град, а и като народ.

  • Истина! каза:

   Т’ва де думаш е самата истина. Аз не сакам комунизъм, но трябва да взаимстваме много положителни неща от него. Да ги комбинираме с „демокрацията“ и нещата ще се оправят. Ама полициците ни нямат интерес това да се случи.

  • Любомир каза:

   Докато има хора, дето желаят да се върне комунизмът, не може и да мислим да се оправим.

 17. стефан кръстев каза:

  Г-н, г-це или г-жо „Стига мъркане“ хората си биха камшика не на 10 или 11 ноември, а поетапно в годините след това. Защото ставаше от лошо по-лошо. Факти.

 18. da taka e каза:

  КОМУНЯГИТЕ ОПОСКАХА ТЕКСТИЛНИЯ КОМБИНАТ СЛАВИНА – ЯВНО НЯМА НАКАЗАНИЯ В ТЯ ДЪРЖАВИЦА, АМА ГОСПОД ГЛЕДА И ТЕ НЕ ВТАСАХА МНОГО. ЗАЩОТО ПРОСТИЯ СИ ОСТАВА ПРОСТ . НА ТАКИВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НИЩО КАТО ТОЯ МИХАЙЛОВ И СЕМЕЙСТВОТО МУ. ГОСПОД ГЛЕДА ДЕ. И ВРЪЩА.

 19. Плевенчанин каза:

  Най-голямата разруха и разпад беше при 12-годишната анархия и съсипия на Зеленогорски. За съжаление тоя нанесе непоправими и огромни щети на града ни, които много трудно, може би невъзможно, да бъдат преодоляни.

 20. Име... каза:

  Може ли някой да посочи, причините за отказа на плевенската управа, да се възроди футбола в града, а и икономиката, преди време с помоща на Гриша Ганчев,а много скоро и на Кирил Домусчиев?

  • Казвам ти каза:

   Гриша Ганчев беше решил да прави от Спартак това, което направи с Косъм (Овеч). Обаче искаше един терен, който се намираше зад пазара. Мисля, че на него точно вдигнаха Бриколажа. Тогава кмет бе Румбата Петков. Той му отказа. и така Гришата създаде Латекс и направи Овеч шампоан.
   За Домус Ага Ефенди това го чувам за сефте. Тук не мога да кажа нищо.

 21. Търновчанин каза:

  най интересното е, че плевенчани търсят работа в Търново, никога не е било това ( не че Търново е втасало)

 22. Плевенчанин каза:

  За съжаление града ни беше разграбван 25 години от червената паплач.Луканов и Премянов окрадоха Плама и за пръв път ви историята фалираха рафинерия.От там се излюпиха новите им протежета Васил Антонов и Конов, Жабето и много други.На младата червена крадла Моника Съботинова повериха най-голямото текстилно предприятие на Балканите и тя с мъжа си го съсипаха за 3 години.През това време Долна Митрополия стана феодално владение на Радослав Илиевски и той след като прати циганите да убият кмета на Ставерци прибра земята на цялата община.На Фори Дочев подариха Мизия
  където отношението към работниците е като към роби.
  BGSever като червен официоз спонсориран от Антонов очаквам да ми изтриете коментара.

  • Кметицата каза:

   Това е истината !

  • Точно така каза:

   Много си прав! Когато Плама фалира Луканов не беше жив, но няма значение, важно е да говорим и то с/у червените. Всъщност те имаха само един кмет – Румен Петков. Преди него беше седесар, който в името на града си купи стоматологично оборудване по време на командировка в Швеция. След него беше пак седесар, който реши, че 10-ти декември е недостоен ден, за да е празник на града и си турна някаква измислена дата и пренесе панайра от Садовец на площада. Да не споменавам, че цялата община беше от роднини. Сега пък кмета е гербераст, който съсипа болницата. Вече успя да се изсере на центъра и премахна на практика площада. Наслагал е едни грозни плочки, които няма и да изкарат 10 години. Аз лично очаквам следващия кмет, който наистина да желае възхода на града ни, но едва ли ще доживея да го видя.

 23. Стига мрънкане каза:

  Айде стига мрънкане като е бил толкова велик и могъщ този град ,,едното време“,защо си стегнаха багажа веднага след 90г,сумати и народ и който можеше да хване към запада,да не говорим Америка и Канада потегли веднага..Все приказки колко добре било преди от някви слабохарактерни хорица,с вашия апатичен дебилизъм по-добре няма да стане,не е като едно време някой да мисли вместо вас и вие да си стоите на мизерната заплатка,трябва малко да се стегнем в кръста сега.

  • ... каза:

   Добре, няма повече, извинявай, всичко е наред…

  • Кметицата каза:

   Абсолютно подкрепям

  • Абдула каза:

   слабохарактерните хора, уважаеми другарю, са точно онези, които си биха камшика. когато един кораб започне да потъва мишлетата първи бягат, нали така? глупците предпочетоха да мият чинии и да бършат пенсионерски задници за жълти стотинки. така е по-лесно отколкото да се бориш там където си роден. да, прав си – много зле беше преди 89-та в Плевен. учиш в техникум и докато учиш сключваш договор с някой завод, че след като завършиш ще работиш в него. много е лошо да имаш осигурено бъдеще. явно си твърде малък и все още си на кърма. нищо, ще порастнеш все някога…може би…

   • Хахо каза:

    Глупаци или хора притиснати до стената са тия дето работят в Плевен за 300-400 лв и трябва с тия пари да гледат деца и да плащат сметки.

    Тия другите дето „мият чинии и да бършат пенсионерски задници за жълти стотинки“ го правят за 5-6 пъти по голяма заплата и пращат парите си в България

 24. Съвсем в реда на нещата според мен. каза:

  Нормално е след падането на желязната завеса хиляди хора да си бият камшика на запад,именно заради това е този демографски фарс в градът ни,именно заради него няма развитие,другите неща ги има на лице,нито сме останали без заводи,нито инфраструктура,медицина или образавание са надолу в Плевен,ако човек погледне обективно града няма какво да губи повече и предстои тромаво излизане от дъното,но ако имаше достатъчно свежа кръв и млади кадри можеше да е много по-лесно.

 25. Учител! каза:

  Е как няма да се съсипят училищата?? Директорите са милионери! Кой? Кой им позвилява това?Вижте дерибеят на СОУ“ИВАН ВАЗОВ“ каква приказна вила си е дигнал за чудо и приказ! с какви пари? откъде? а учителите там мрат от рак,диабет,стрес! заплатите им са най-ниските в страната!

  • анонимен каза:

   Не бих казал, че заплатите им са най-ниските в страната, даже напротив. Изключително малоумно изказване без никакво покритие. И къде е тая вила?

  • Абдула каза:

   говориш по шапката си. братовчедка ми е даскалица и получава повече пари от мен, а аз не взимам малко. тъщата ми е начална даскалица, но е директорка на основно училище и е с 2 пъти по-голяма заплата от мен, че да не кажа и повече от два пъти. само, че жената ходи на курсове, кандидатства за директорка и спечели. сега училището й постоянно печели пари по приграми. жената е кадърна, кандидатства и печели. кой е крив на другите училища, че имат некадърни директори?

 26. плевенчанин каза:

  Това се отнася за цяла България.А стохилядните градове бяха 10,а сега са 7.И Плевен никога не е бил 163000,а е стигал до 133000.Тя и държавата беше 9,а сега е под 7 милиона.

  • Петър каза:

   Да абсолютно,Плевен никога не е бил повече от 135хил. души! А сега със сигурност е доста под 100хил. !

 27. ЕЛИ каза:

  Тъжната истина е това – по точно не може да се каже… съсипаха хубавия някога град ….

 28. Плевенчавка каза:

  Не случихме на поне един кмет, който да е и плевенчанин и да милее за този град, кмет, който да даде всичко от себе си за развитието и процъфтяването на Плевен! При избирането на кмет трябва да се подхожда много сериозно и отговорно, за да не си скубем косите и да четем после още по-черни статистики от посочените в тази статия! Плевен никога те е бил по-зле от сега! Тъжно и жалко!

 29. Плевенчанин каза:

  Каква тъжна истина… Училища, културни институти всичко отива по дяволите! Кажете ми, моля, че това не е нарочно!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация