film izle

Румен Петков: Плевен може и трябва да стане отново лидер на Северна България

С водача на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21” в Плевен Румен Петков разговаряме за основните проблеми – от регионално и национално ниво, за които коалицията е подготвена и има потенциала да реши.

– Г-н Петков, в края на предизборната кампания, с какво се обръщате към плевенчани?

– Ние искаме да дадем на Плевен друго усещане и друго самочувствие. За съжаление през последните години правителствата и на Орешарски, и на Борисов разделяха съвсем съзнателно и методично България на две части – Южна България, в която се инвестираше в инфраструктурата, в която се създаваха условия за инвестиции и за разкриване на работни места, в която атмосферата беше по-различна. И Северна България, в която не се направи нищо. И това „нищо” специално в нашия Плевен има своите конкретни измерения. Нищо не се направи в Белене, нищо не се направи в газопреносната мрежа „Южен поток“, който в нашата област трябваше да мине през 6 от общините, нищо не се направи за стабилизирането, утвърждаването, изграждането ни като културно-исторически център, нищо не се направи за спортната ни база. Затова носят вина с еднаква сила и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Цецка Цачева, и всички тези, които имаха възможност да направят нещо за Плевен и не го направиха.

– Възможен ли е рестарт на АЕЦ „Белене”?

– Убеден съм, че България трябва да изгради тази мощност и да започне изграждането веднага. Ние от АБВ настояваме да бъде приета стратегия за българската енергия и ключов момент в нея да бъде ядрената енергетика.

Един от основните ни ангажименти към Белене, към Плевен, към България е да изградим силна енергийна система, която ще направи България ключов фактор в енергийната сигурност на Европа. Ние ако до две-три години не започнем изграждането на нова ядрена мощност, след 15 години излизаме от ядрената карта на Европа и на света. От държава, която е изнасяла ел.енергия, която е покривала недостиг в Македония, в Сърбия, Гърция и Турция, ще станем вносители. Трябва веднага да започнем изграждането на „Южен поток“. В близко време договорът между Русия и Украйна приключва. Какво ще правим? Ще правим хъб. Откъде ще вземем газ за хъба?  Двата енергийни проекта са жизнено необходими на Плевенска област. Те носят 11 хиляди работни места

Една от причините да се разделя със Станишев и БСП е именно лъжата им за Втора атомна. Ние с депутатите на БСП бяхме при тогавашния министър Драгомир Стойнев и го питаме – казваш, че ще строиш реактор на Уестингхаус, никъде в света няма такъв реактор. Да не говорим, че 700 хиляди българи, които подкрепиха на референдум изграждането на АЕЦ „Белене“, остават излъгани. Явно от БСП нямат никакво намерение да строят АЕЦ „Белене“ и знаят, че лъжат, или пък е въпрос на конюнктура – днес ще строим, утре – не.  Същото важи и за ГЕРБ – първите две години на първия мандат Борисов обясняваше, че Втора атомна е много необходима, след това я обяви за гьол. Накрая безотговорността на Станишев и Борисов , на БСП и на ГЕРБ, я плащаме всички.

– Какво предвиждате за развитието на земеделието в региона?

– Коалиция „АБВ – Движение 21“ има ясни и конкретни ангажименти в областта на земеделието. България допусна през последните 15 години голяма грешка в тази област. Освен всичко друго, ние допуснахме съсипването на пазарите, които страната ни имаше. Една от грешките в земеделието е, че евроинструментите ни бяха насочени главно към зърнопроизводството. То се изнася навън и после ни се връща под формата на готов продукт. Затова ние настояваме и ще реализираме изграждането на държавен инвестиционен фонд, с 1 млрд. лева държавен капитал и реализацията на публично-частното партньорство, с приоритет изграждането на селскостопански предприятия, които да играят роля в проблема със заетостта в по-малките населени места. Плевен е единствената област в страната, в която има три селскостопански института. Ние трябва не просто да съхраним тази научна мисъл в селското стопанство, но и да създадем условия за реализация.

– В навечерието на 140 години от Освобождението сме. Какви са българо-руските отношения в момента?

– Тази годишнина е достатъчен повод за поставяне на край на омразата. Видимо санкциите към Русия от страна на ЕС не дават решение и ние сме против тях. Да атакуваш Русия за някои сигурно е начин за прехрана. Но ние трябва да поставим въпроса на принципна основа – да гарантираме реализацията на българското производство на руския пазар, да гарантираме енергийния пазар, да сме привлекателен център за руския турист.

– Приоритет във вашата програма е развитието на туризма. Как конкретно това ще се отрази на Плевен и региона?

– С президента Първанов и с ген. Михов преди повече от две години инициирахме изграждането на Министерството на туризма и сме убедени, че това е добро за страната ни решение. Днес с болка мога да кажа, че това министерство не направи нищо – не само за Плевен, но и за България. България продължава да си има летен туризъм два месеца на море и зимен – два месеца на планина. Ние в Плевен има с какво да се гордеем – Лауреатски дни „Катя Попова”, дните, посветени на Гена Димитрова, уникалното дарение на акад. Светлин Русев, една чудесна галерия „Илия Бешков”, Панорамата. За съжаление не успяхме със съдействието на държавата да направим един туристически продукт, който да показваме на обществото и да възпитаваме бъдещето поколение. В навечерието сме на три големи за България юбилеи – 140 години от Плевенската епопея – Освобождението на Плевен, 110 г. от изграждането на Мавзолея и 40 г. от построяването на плевенската Панорама. И сега е моментът да искаме от министерствата на туризма и на образованието всичко това да покажем на българските деца, да популяризираме в чужбина и да направим Плевен най-голямата туристическа дестинация в следващите години.

Да покажем, че туризмът има много параметри и в Плевенския регион може да бъде силен 12 месеца. С винения туризъм, каквито традиции и какъвто потенциал и ресурс имаме, с изключително силен медицински университет, специалисти, които са гордост за европейското здравеопазване. Ние трябва да покажем силната страна на Плевен.

– В листата ви е един от най-изявените плевенски спортисти – Цветан Антов. Какви са вижданията ви за развитието на спорта?

– Гордея се, че нашата листа излъчва и шампионски дух, но ние трябва да си дадем сметка, че днес образованието и възпитанието на децата са объркани по един безогледен начин. Тук не става въпрос само за наднормено тегло и физическа култура. Спортисти като Цецо Антов са единици, но без възпитанието в спорт няма да го има и следващия Цецо Антов. В 28 спорта Плевен беше на върха в България. В Спортното училище има десетки квадратни метри с ликовете на върха на европейския спорт, олимпийски, европейски, световни шампиони. И тук не става въпрос само за възпитанието, а за това какво прави държавата да възпитава, да създава усещане на потребност и да ни дава самочувствие. Доведохме се до там от 28 спорта, в които бяхме в първата тройка, да препълваме само баскетболната зала. Гордея се, че г-н Антов с подкрепата на кмета успяха за една година да удвоят парите за спорта в Плевен, но той трябва да е национален приоритет. Първо трябва да спрем начина държавата да пречи на спорта. Плевен няма изградено ново спортно съоръжение 20 години.

– Голям проблем на региона е битовата престъпност…

– Не може да се говорят лъжи, както например това във всяко село да има полицай. Това са 4 700 населени места, което означава милиони на месец само за заплати. Освен това, в момента в полицията има незаети работни места, което означава, че младите хора не искат да работят тази работи. Проблемът е друг, в държавата е. Тези хора, които работят в системата, нямат нужното уважение. От друга страна има чувство за ненаказуемост в българските граждани, които са извършили престъпление, липса на справедливост и стремеж на държавата да защити собствените си граждани. Много е лесно да кажеш „България на три морета” и други патриотарски призиви, от които нищо няма да произлезе. Много по-трудно, но и по-съдържателно е да работиш за държавата и обществото, както големи българи са го правили и както го искаме за нас и за децата ни.

– Защитата на границата ни е друг проблем, който всява несигурност и паника…

– Повече от три години говорим за това, че се изграждат гранични съоръжения и че се инвестират огромни средства за сигурността на граничните райони. Хората тук са жертва на спекула. Когато казвахме, че е компрометирано граничното съоръжение, Бойко Борисов и Валери Симеонов се появяваха на една ограда да се снимат и да ни опровергават. Бях на място, където ясно се вижда, че ограда няма, съзнателно е оставено разстояние от 100 метра, през което минават животни, бежанци, пренасят се контрабандни стоки, могат да минават и наркотици. И всичко това под носа на триото БСП, ГЕРБ и патриотарите. Има и други участъци, през които се преминава като на парад, въпреки че уж са изградени съоръжения. А българинът най-много в този момент се нуждае от сигурност.

– По време на кампанията в Областната администрация се проведе среща с водачи на листи от парламентарно представените партии в Плевенския МИР. Какви са резултатите от нея?

– Не крия, че аз инициирах тази среща. Основният ми мотив за това е писмо от корпорация „Тошиба“, което е предоставено на вниманието на НЕК. В него „Тошиба“ казва, че „се радва да предостави препоръка за потенциално дружество, което да се вземе предвид от НЕК за изпълнението на инсталационните услуги – местно българско дружество, наречено ВАПТЕХ ЕООД. Познаваме ВАПТЕХ от доста дълго време, всъщност ВАПТЕХ е дружество, изпълнило монтажните работи на обекта за турбинно-генераторното оборудване на „Тошиба“ по време на етапа на изграждане на помпена водноелектрическа централа „Чаира“ през 80-те и 90-те години на миналия век – по онова време името му е дружество „Вапцаров“. Тъй като е запознато и има опит за съществуващото в помпената станция оборудване на „Тошиба“, разполага със съответните референции…. по наше мнение е българското дружество, което отговаря на всички условия за извършване на всички видове инсталационни работи на турбинно-генераторното оборудване на „Тошиба“ в помпена водноелектрическа централа „Тошиба“. Това е много ярък пример за нихилизма на българските власти, когато става дума за българския потенциал и за индустриалните ни възможности като държава. Да ангажираш „Тошиба“ с ясното съзнание, че те ще наемат като подизпълнител „Вапцаров“, те да са с ясното съзнание какъв е нашият потенциал, не мога да го определя като нищо друго освен национален нихилизъм.

Заедно с другите участници в срещата се обединихме около идеята областният управител да потърси незабавна среща с министъра на енергетиката и с ръководството на НЕК, за да обсъди ситуацията. Надявам се да отстои аргументите ни и да се гарантира участието на плевенската компания, защото този въпрос трябва да бъде много бързо решен.

– Защо плевенчани трябва да изберат бюлетина №8?

– Защото нашата листа освен красота, сила, енергия, излъчва и тази увереност, че Плевен може да се изкачи там, където беше, че има естественото място на лидер в Централна Северна България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация