film izle

Симонета Иванова от „Спартак Плевен XXI“ е шампионка на България до 20 години

 

Състезателката на СКШ“Спартак Плевен XXI“ – Симонета Иванова спечели поредната си  титла от ДИП по шахмат до 20 години. Талантливата плевенска шахматистка е абсолютен и многократен шампион във всички възрастови групи в които е играла досега. Въпреки, че вече няма достатъчно време за шахмат, (Симонета учи медицина в МУ – Плевен) тя не остави никакви шансове на своите опонентки и с 100% резултат спечели поредната шахматна титла за Плевен в класическия шах! Симонета спечели златния медал и в блица,а в ускорения шах донесе бронзов медал на своя клуб.Държавните Първенства се състояха от 10 до 17 април в град Пловдив. В тях взеха над 200 участници, разпределени във възрастови групи до 12,14,16,18 и 20 години за юноши и девойки. Те играха в три дисциплини – класически, ускорен шах и блиц. Естественно най-важни бяха състезанията по класически шах, където шампиона и вицешампиона добиваха правото да представят България на Световни и Европейски първенства. СКШ“Спартак Плевен XXI“ се представи с 9 състезатели в 5 възрастови групи.

Освен трите медала на Симонета, плевенчани спечелиха още един бронзов медал. Това стори Белослава Кръстева в групата да 14 години. Белослава която бе шеста в Европа през миналата година но в по-долната възрастова група,тази година имаше много силна конкуренция в родното първенство в лицето на шампионката за жени Нюргюл Салимова и още няколко силни състезателки. Тя обаче отново игра силно и с третото си  място, продължи традицията да печели всяка година медал от държавното първенство.За съжаление по уважителни причини тя не взе участие в първенствата по ускорен шах и блиц,от което лиши плевенския клуб може би от два медала. Плевенчани имаха шанс за медал и в при юношите до 16 години,където играха опитните Владимир Върбанов и Румен Кънчев. И двамата играха добре, като Владимир Върбанов в трите дисциплини класически, ускорен и блиц се класира в съответно на шесто,четвърто и пето място, а Румен Кънчев бе шести на ускорен шах. Най-масова бе групата при момчетата до 12 години където взеха участие 71 състезатели. В нея Кристиан Георгиев и Кристиан Милев се бориха докрай и въпреки,че не взеха места в първата шестица постигнаха по 5,5 точки от 9 възможни, което е много добър резултат като се има в предвид,че и догодина те ще бъдат във същата възрастова група. В ускорения шах те постигнаха по 4 точки от 7 възможни. Толкова постигна и Кристиан Милев в блица.В първенството участвуваха и  Александър Георгиев и Велислав Василев. Те са на 9 години и това първенство бе повече за тренировка преди държавното първенство до 10 години, което ще се състои през месец юни в Плевен. Велислав Василев игра на класическия шах първите 7 кръга като постигна 3,5 точки, но не довърши турнира по уважителни причини. Александър Георгиев пък изобщо не се смути, че играе с по-големи, като  и в трите дисциплене постигна положителен резултат.При девойките до 12 години Катрин Нинова бе дебютантка в такова състезание. Въпреки това тя се класира в средата на класирането, като на блица имаше шанс до последния кръг да влезе в призовата шестица.

Със спечелените 2 златни, 2 бронзови и 4 места в призовите шестици „Спартак Плевен XXI“ продължава да бъде един от водещите клубове в България. Пред състезателите и треньора Михаил Гигов обаче предстои още много работа за успешно преставяне на ДИП до 8 и 10 години през месец юни и на отборните първенства през месец юли.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация