film izle

Днес е празникът на канабиса

20 април е Международен празник на канабиса – 4/20

420, 4:20 или 4/20 е кодов термин и жаргонен израз, произлизащ от Северна Америка. Той се използва като начин за упоменаване на употребата на канабис, или за идентифициране с канабис културата. Терминът също така се използва като сигнал за пушене на марихуана в 4,20 ч (сутрин или следобед). Това е причината да се отбелязва субкултурният празник на марихуаната на 20 април всяка година.
Най-широко известнaта история за произхода на израза се свързва с група тийнейджъри от Сан Рафел, Калифорния. През 1971 г. те правят множество опити да открият изоставен терен, засят с канабис. Уговарят си срещи за своите „експедиции” в 4,20 ч пред статуята на Луи Пастьор в двора на своята гимназия. Въпреки че многобройните им опити да открият посевите се провалят, изразът „4:20 Луи” става популярен като сигнал за място и час за консумация на канабис сред учениците.
Поради последвалото широко разпространение на фразата, датата 20.04. се обособява като официален празник на канабис културата, ден за шествия и борба за легализация на употребата на леката дрога.
Любопитен факт е, че популярността на „420“ през 2014 г. води до там щатът Колорадо да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-ата миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

http://www.bis.bg

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация