film izle

Университетската болница чества 12 май – Международен ден на сестринството

„УМБАЛ – Д-р Георги Странски” ЕАД проведе поредния Осми научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на 12 май – Международния ден на сестринството. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820-1910 г.) – основателка на модерното сестринство. Тя е и една от стоте най-влиятелни жени на всички времена. Датата 12 май е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г.
Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм, за професионализма и неуморния труд, за ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите хоспитализирани в УМБАЛ – мисия, на която всички присъстващи са се посветили. Поздравителни адреси бяха получени от Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и от БАПЗГ.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави професионалистите по здравни грижи с празника за тяхната всеотдайност в грижите за хоспитализираните пациенти. Представена беше мултимедийна презентация за новата медицинска апаратура, с която разполага лечебното заведение, нейните възможности и достъпност. Програмата на форума бе свързана с новостите в тенденциите за професионалисти по здравни грижи. Тя съдържаше обучения на методите за контрол на качество при дезинфекция на повърхности; безопасността при работа с медицински консумативи, която е отговорност на всеки един специалист по здравни грижи. Присъстващите се запознаха с имунопрофилактиката с противобясна ваксина и системата за стерилизация на гъвкави ендоскопи. На празника традиционно се получиха и награди.

Традиционния приз „Сестра на годината” се връчва в различни категории по предложения, направени от клиники и отделения. За утвърждаване, развитие и подобряване на организацията в лечебното заведение наградата отива при старша медицинска сестра Мария Гиздовска от Клиника по токсикология. За доказан професионализъм, новаторство и компетентност при работа с болнични консумативи, реактиви и материали наградата се присъжда на медицинска сестра Паулина Дончева – ръководител на склад консумативи, към Болнична аптека. Две са отличените медицински сестри, работещи в едни от най-тежките звена на болницата, доказали многократно своя професионализъм и компетентност – медицинска сестра Малинка Гемеджиева и медицинска сестра Мария Механджиева, съответно от Първа хирургична клиника и от Клиника по урология. В категорията медицински фелдшер приза отиде при Любомир Петков, допринесъл за спасяването на много човешки животи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и в Спешно отделение.

За първа година Университетската болница изпраща най-много специалисти по здравни грижи за награждаване на национално ниво. Те в най-голяма степен отговарят на критериите, по които бяха избрани и заслужават да бъдат наградени. В категорията Ръководител на специалистите по здравни грижи се награждава старшата акушерка на Отделение по обща и оперативна гинекология Наташка Андреева, която през 2016г. разработи проект за подобряване на организацията и управлението в отделението. За професионалист на годината е избрана медицинска сестра Даниела Симова от Трето отделение на Клиниката по анестезиология и интензивни грижи обслужващо клиниките по онкология, която освен многократните научни разработки и презентации в областта на здравните грижи, през 2016 г. успешно се дипломира и по специалността анестезиология и интензивни грижи. Изпратена за награждаване е и още една медицинска сестра Цветомира Цветанова Маринова от Клиника по нефрология и диализа – Отделение по диализа за активно участие във форумите кредитирани от съсловната организация. Акушерка на годината е Миглена Пепова Петрова от Клиника по неонатология, която вече магистър в Управлението на здравните грижи. По базова специалност медицински лаборант наградата отива при Анна Ненкова Недялкова. За рехабилитатор на 2016 г. е избрана Ренета Максимова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина. Участие в регионалното ниво взе старша медицинска сестра от Отделението по пластична хирургия Ани Иванова Колева, за активност и компетентности в съсловната организация.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави всички специалисти по здравни грижи и изказва своята благодарност за милосърдието, високата компетентност и професионализъм при грижите за пациентите.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация