film izle

Посегнаха на паметника на ген. Скобелев в Плевен

Неизвестни засега вандали са посегнали на паметника на генерал Скобелев пред градската художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. За случая съобщи кметът Георг Спартански, който свика извънреден брифинг в Общината. Хулиганите са успели да отчупят парче от сабята на Скобелев, което е от бронз и тежи около 5 килограма. За инцидента полицията е уведомена от гражданин, който забелязал липсващата част. След незабавна проверка, близо до монумента е открит липсващият бронзов елемент, който е предаден на Военно-историческите музеи. По неизвестни причини вандалите не са успели да довършат престъплението си, но има данни, че то е било подготвяно от няколко дни, тъй като по парчето има следи от физическо въздействие.

Спартански определи посегателството като изключително неприятен инцидент, тъй като се случва в навечерието на откриването на изложбата, с която България се представя в Държавния исторически музей в Москва на 25 май. Той припомни, че плевенските Военно-исторически музеи ще участват в експозицията с близо 50 експоната.

 

„Ще ми се да вярвам, че това е посегателство, което е извършено от лице или лица, които се занимават с продажба на цветни метали на пунктове за метали. Радвам се, че не са осъществили намеренията си, не искам да си мисля, че това е една провокация, свързана с откриването на тази изложба, на която ще присъства вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин, министри и депутати от Русия и България“, каза Спартански.

Градоначалникът съобщи, че е разпоредил незабавното възстановяване на паметника. Това ще бъде направено от скулптора Красимир Рангелов. Кметът изрази благодарност към бизнесмена Магдален Димитров, който е обещал да заплати всички необходими разходи по възстановяването на монумента.

 

има 8 коментара
 1. АЛЕКСАНДЪР II каза:

  НУ ЗАЯЦ ПОГОДИИИИИ

 2. бач Милко Аспарухов каза:

  спокойно имам на склад хиляди калъчки

 3. Веждито каза:

  Ракията да е истудена и идвам в Плевен да я оправим тая работа.

 4. Гааази Осман паша каза:

  СЕРСЕМ БУДАЛИ.АХМАЦИ ЩО БАРАТЕ САБЯТА НА АК ГЕНЕРАЛ

 5. МАЙОР ГОРТАЛОВ каза:

  НУ СВОЛАЧИ

 6. Бай Ганьо каза:

  Браво. Ето и евроград станахме. По евро сме от Мадрид,Берлин и Лондон. Браво браво. И сабята залепихме и Европата. Кой като нас

 7. Фидий каза:

  Вандали откъснали, после я намерили. Вярно заслужаваме тоалетна. Това ли са новините в голям град

  • гого каза:

   Какво щяхме да правим без Спартански? Сабята намери, Димитров убеди да даде пари за лепене… Браво, кмете!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация