film izle

Над 1800 абитуриенти от Плевенско се явиха на матурата по БЕЛ днес

Сподели
Етикети

Днес от 8.00 часа се провежда първата от двете задължителни матури, на които се явяват зрелостниците. В Плевенска област явилите се тази сутрин на матурата по български език и литература (БЕЛ) дванайсетокласници са над 18оо, разпределени в 28 училища. Вариантът за теста по български език и литература беше изтеглен от възможни 11 718 750 комбинации. Матурата е разделена на три модула – два са тестовата част, а третият включва писане на интерпретативно съчинение или есе. За първата задължителна матура по български език времето се запазва 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 часа. Първите две части на изпита ще са по 60 минути с прекъсване между тях. В третата част учениците ще имат 120 минути, за да пишат по конкретна тема. Вторият задължителен изпит по предмет по избор е на 22 май. От 26 май до 2 юни ще се проведат матурите по предмет по желание на ученика.

За реда на матурата следят квестори, осигурено е и видеонаблюдение. Общо 50 представители на просветното ведомство и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Тази година контролът е засилен и от прилагането на модулния метод.

32 висши училища на територията на страната ще приемат кандидат-студенти в различни специалности с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература.

На 19 и 22 май от 10.00 часа се провеждат и изпитите за национално външно оценяване след седми клас. При тях резултатите от изпита ще се оценяват с точки, а не в оценки по шестобалната система. При тях няма да има разделяне на модули.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация