Над 1800 абитуриенти от Плевенско се явиха на матурата по БЕЛ днес

Сподели
Етикети

Днес от 8.00 часа се провежда първата от двете задължителни матури, на които се явяват зрелостниците. В Плевенска област явилите се тази сутрин на матурата по български език и литература (БЕЛ) дванайсетокласници са над 18оо, разпределени в 28 училища. Вариантът за теста по български език и литература беше изтеглен от възможни 11 718 750 комбинации. Матурата е разделена на три модула – два са тестовата част, а третият включва писане на интерпретативно съчинение или есе. За първата задължителна матура по български език времето се запазва 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 часа. Първите две части на изпита ще са по 60 минути с прекъсване между тях. В третата част учениците ще имат 120 минути, за да пишат по конкретна тема. Вторият задължителен изпит по предмет по избор е на 22 май. От 26 май до 2 юни ще се проведат матурите по предмет по желание на ученика.

За реда на матурата следят квестори, осигурено е и видеонаблюдение. Общо 50 представители на просветното ведомство и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Тази година контролът е засилен и от прилагането на модулния метод.

32 висши училища на територията на страната ще приемат кандидат-студенти в различни специалности с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература.

На 19 и 22 май от 10.00 часа се провеждат и изпитите за национално външно оценяване след седми клас. При тях резултатите от изпита ще се оценяват с точки, а не в оценки по шестобалната система. При тях няма да има разделяне на модули.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация