film izle

„Свети Винкенти“ се казва Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Белене

„Свети Винкенти” се казва от 16 май Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Белене, а рисунката на 6-годишната Радостина Иринеева Божинова на тема „Моето семейство” е лого на Центъра. Името бе дадено от епископа на Никополска католическа епархия монс. Петко Христов. „Свети Винкенти от Паула се е грижил за изоставени деца, приютявал ги е и им е давал дом, храна и всичко нужно за тяхното отглеждане. Затова избрах този светец, за да може работещите в Центъра да се обръщат към него и работата им да върви по-леко”, каза за ДН монс. Петко Христов.

Монсеньор Петко Христов

Той, генералният секретар на „Каритас България” Емануил Паташев, изпълнителният директор на „Каритас” – Русе, Стефан Марков, кметът на община Белене Милен Дулев, заместникът му Малина Ешекова, председателят на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен Рени Караиванова, православният свещеник отец Трайчо Стойков, партньори на ЦСРИ – Белене и потребители бяха сред гостите на събитието. С него бе отбелязано, че от тази година Центърът за социална рехабилитация и интеграция – Белене работи като делегирана държавна дейност.

Стефан Марков, изпълнителен директор на „Каритас” – Русе: „Създадохме този център по проект „Развитие на нови социални услуги в мрежата на Каритас – Русе в Северна България” към Българо-швейцарска програма за сътрудничество, с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи през 2014 година. Тогава създадохме четири такива центрове, но най-устойчивият се оказа този в Белене. Искам да изкажа огромната си благодарност на кмета на община Белене Милен Дулев, който направи толкова много, за да може Центърът от 2017 година да продължи да съществува като делегирана държавна дейност. Това означава финансова стабилност и по-високи критерии, които ние изпълняваме в полза на жителите на беленска община.”

Милен Дулев, кмет на община Белене: „Центърът за социална рехабилитация и интеграция – Белене е пример за доброто партньорство между община, неправителствена организация – в лицето на „Каритас-България”, и държава. Пътят бе труден и малко хора вярваха, че ще успеем. Важен е крайният резултат, а той е нови работни места, както и нови услуги за жителите на Белене и петте населени места към общината.”

Дарина Добранчева, управител на ЦСРИ-Белене: „Благодаря на всички, които ни уважиха с присъствието си. Това са хора, с които ежедневно работим, за да можем да сме от полза на жителите на община Белене, част от които са наши потребители. Благодаря и на всички деца, които участваха в конкурса за лого на Центъра. Получихме 67 рисунки и те красят фоайето ни.”

По повод символичния старт на Центъра като делегирана държавна дейност поздравителни адреси бяха получени от заместник-министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, от изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане Цветан Васев и областния управител на област Плевен Мирослав Петров.

От откриването си през 2014 г. до края на 2016 г. ЦСРИ-Белене работеше само с деца и младежи до 35-годишна възраст. След като бе одобрен за държавно делегирана дейност, Центърът разшири своите целеви групи и дейности. Към днешна дата потребителите са 41, като най-младият е на 3 години, а най-възрастният – на 62. В Центъра работят седем специалисти: логопед, психолог, кинезитерапевт/рехабилитатор, двама специални педагози, арт терапевт и управител. Предлаганите услуги са: социална интеграция; педагогическа подкрепа, логопедична, психологична, трудотерапевтична и рехабилитационна дейност; организация на свободното време; подкрепа на родители и консултиране на семейството. Центърът предлага мобилност на услугите в семейна среда. Тази дейност се извършва в град Белене, но предстои и на територията на селата към общината. Центърът разполага с оборудвана зала по кинезитерапия и ателие по арт терапия, логопедичен кабинет, психологичен кабинет, кабинет за педагогическа работа. Помещенията са оборудвани и обзаведени с всички необходими средства за нуждите на потребителите.

Услугите са безплатни за ученици до 20-годишна възраст. Безплатни са и за тези потребители, които желаят да получават услугите в домовете си. Всеки, който проявява интерес, може да посети Центъра всеки работен ден сутрин от 8.30 до 12.30 часа и следобяд от 13.30 до 17.30 часа. Той се намира на четвъртия етаж на Медицински център „БелМедик” (бившата поликлиника).

Лого на Центъра е рисунката на 6-годишната Радостина Иринеева Божинова

Ралица Господинова

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация