film izle

Стартира проект срещу насилието в 7 плевенски училища

Плевенското сдружение „ОбзорАрт” стартира реализацията на проекта „ОТВОРИ ОЧИ! СВЕТЪТ Е ЦВЕТЕН”, чиято цел е да промени нагласите на младите хора към различните прояви на физическа и психическа агресия. Чрез изграждане на младежки дискусионен клуб и младежки дейности участниците ще осъществяват превенция на агресията и преодоляване на безучастието и бездействието. Проектът е финансиран от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от закона за хазарта.

Проектът обхваща 7 плевенски училища – Професионалните гимназии по електроника и химични технологии, по автотранспорт, по ресторантьорство и обслужване, по туризъм, ДСГ „Интелект”, гимназия с преподаване на чужди езици  и СУ „Христо Смирненски”. В тях се учат около 1500 ученици на възраст 14-19 години от Плевен и областта. Учебните заведения са избрани на случаен принцип.

„Това, с което започнахме, беше една анкета за нагласите на самите ученици към агресията – как те я чувствата, разбират и усещат” – сподели пред журналисти обучителят по проекта Мила Пендичева. „Целта ни е да се опитаме да променим нагласите на младежите и да ги накараме да виждат по различен начин нещата. Започнахме с едно мащабно проучване, при което бяха анкетирани 1500 човека. Оказва се, че почти всеки е свидетел на насилие, някои дори си признават, че са агресори или жертви на агресия.”

Пендичева уточни, че от направеното анонимно проучване става ясно, че най-голяма е групата на свидетелите на агресия – над 90 процента. Младите хора почти ежедневно се сблъскват с различните форми на агресия – вербална или физическа, като начин за разрешаване на конфликти. Те са изправени пред трудната задача да избират: или да бъдат аутсайдери и потенциални жертви, или да се присъединяват с пасивно или активно одобрение към агресорите, за да се чувстват по-защитени.

Първият модул на проекта под заглавие „Аз излизам от сивотата. Не подкрепям агресията” предвижда обучение по ефективно общуване и решаване на конфликти. Той ще се осъществява през първите дни на месец август. На следващия етап младежите ще участват в различни дейности, като форум-театър, творческо писане и създаване на творчески продукти за въздействие над връстниците си. В периода 15-30 септември, чрез разнообразни прояви е планирано широко популяризиране на каузата „Не на насилието”. Най-мащабната от тях ще бъде „Хепънинг на цветовете” на площад „Възраждане”.

В пресконференцията по проекта участие взеха и ученици от ПГ по електроника и химични технологии. Според Ивона Димова от 11 клас, агресията сред съучениците е масово застъпена и в повечето случаи младежите не знаят какво да правят.

„Когато има някакъв сблъсък или някакъв конфликт, ние не знаем как да постъпим. Повечето предпочитат да стоят настрани и да не се намесват, тъй като самите те могат накрая да си изпатят. Повечето пъти, когато се обърнем към педагогическия съветник, нищо не се променя и това се повтаря. Ако се обърнем към органите на реда, пак нищо не се получава.”

Проектът „Отвори очи! Светът е цветен” ще завърши със срещи в актовите зали на съответните училища, на които ще бъде представен документален филм, създаден от самите участници.

 

 

има 2 коментара
  1. изкукуригал каза:

    оня си млати жертвата а народа стои и гледа сеир и цъка като будилник

  2. Сорос каза:

    Пендичева и Даниела/на снимката/ Здравейте поредни лесни пари… Честито!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация