film izle

Плевенско момче представя България в първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Захари Маринов от Плевен е един от младежите, които ще представя страната ни в първата Европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе през септември 2017 г. в България. Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа, негов инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика.

Първото издание на Европейска младежка олимпиада по информатика ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в Иновативен форум „Джон Атанасов”, част от София Тех Парк. Регистрираният до момент брой на участниците, които са на възраст до 15.5 години, е около 100, те са от 23 държави.

Олимпиадата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Целта на елитното състезание е насърчаване на интереса към ИТ на децата на Европа, стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи в тази област.

Всички, които имат възможност и желаят да подкрепят провеждането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, могат да го направят до 15.08.2017 г.

Снимка: Архив

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация