film izle
12 септември 2017, 16:00 няма коментари

Негодна вода са пили в три плевенски села

Мътна и със завишено съдържание на манган спрямо изискванията са пили жителите на село Крета, сочат данните на РЗИ – Плевен. През последната седмица за извършени изследвания на водата в 18 населени места от областта, включени в постоянния мониторинг и са взети 24 проби  . От тях не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, само пробата от село Крета. Режим на водата е имало в с. Горна Митрополия.

Изследваните проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите, включени в периодичния мониторинг, са 10 бр. Три от тях не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – в селата Божурица и Загражден, където е установено завишено съдържание на хром.

Регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания са 14 бр. – 3 ентероколита; 2 салмонелоза; 2 вирусни хепатита; 7 ротавирусен гастроентерит.

При епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода, уточняват от РЗИ – Плевен. Предприети мерки за административна принуда във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването: издадени предписания – 2 бр.; постановления – 4 бр. на стойност 400,00 лв.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация