film izle
13 септември 2017, 11:20 няма коментари

Акад. Светлин Русев за Чавдар Петров: Една искрена, красива и честна живопис

33 платна, вдъхновени от река Дунав, представя в Плевен видинският живописец Чавдар Петров.

Изложбата му в Арт центъра откри снощи акад. Светлин Русев. „Едно време, когато много от приятелите ми изчезнаха по определени причини и съображения, получих писмо от Видин от един млад художник, който пишеше: Вярвам във вас! Това беше Чавдар. В един такъв момент подобни жестове са много важни. Много преди това му познавах нещата най-вече от общите изложби. Той е един от най-странните художници в българската живопис. Човек свободен и независим, което рядко се случва, заедно с това честен и лоялен към приятели и колеги. Изкуството му е експресивно и силно. Чавдар по един особен начин свързва минало, настояще и бъдеще; светът отсам и отвъд някакси като че ли е събрал в някаква космическа реалност. Основното е, че картините му са изградени по един живописен път, имат много солидна пластическа структура и сами по себе си, независимо от заглавията им, всички са красиви. Една искрена, красива и честна живопис“, каза академикът при представянето на Чавдар Петров.

Чавдар Петров е роден през 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенско. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”. Живее във Видин и за пръв път гостува в Плевен. Представя 33 платна в различни мащаби, рисувани през последните четири години и специално подбрани за арт пространството в Плевен. „Сънища край реката“ е мотото на експозицията, която идва след голяма изложба в столицата на същата тема. Като сюжет и тема творбите са свързани с река Дунав, но не толкова като реална действителност реката присъства в тях, а по-скоро като сън, преживяване, иреалност.

За презентацията е нужен JavaScript.

Чавдар Петров има над 20 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Видин и други градове у нас, както и в Париж. Участвал е в колективни изложби в България, Сърбия, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Австрия, Франция, Южна Корея. Притежава национални и международни награди. Негови творби красят Националната художествена галерия и много други галерии в страната, както и частни колекции у нас и в чужбина – във Великобритания, САЩ, Белгия, Франция и др. Чавдар Петров е носител на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф” за 2016 г.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация