film izle
13 септември 2017, 10:45 няма коментари

Нарастването на броя на пожарите е тревожно!

Сподели
Етикети

Нарастването на броя на пожарите е тревожно, тъй като при условия на сухо и ветровито време, те могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората, предупреждават от МВР – Плевен. През изминалото денонощие служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен са участвали в 21 произшествия. Два са пожарите в контейнери за отпадъци в Плевен на улица „Иван Вазов“. Две са оказаните технически помощи – разлято масло на пътното платно в град Плевен жк. Сторгозия и оказване съдействие на трудноподвижен човек – град Плевен жк. Строгозия,
16 пожара са възникнали в сухи треви и храсти. Инцидентите са регистрирани в землищата на село Петърница, град Плевен площад  „Иван Миндиликов“, село Садовец, село Биволаре, село Гривица, град Плевен по главен път Плевен – Русе до разклона за село  Згалево, град Долни Дъбник, град Плевен, град Белене, село Радомирци, село Чомаковци, град Червен бряг, село Градище, село  Асеновци, село Козар Белене, град Кнежа.Благодарение на своевременната намеса на служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен пожарите не обхванаха по-големи площи.
Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на не обезопасени места и др. Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото разпространение на огъня.
Напомняме ви за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи! Законът за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци”.
Апелираме жителите и гостите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, а именно:
Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи. При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените и безопасни места. Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др. Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. При подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се вземат мерки за изгасяване на огнищата. При възникване на пожар потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация