film izle

С вернисаж в хотел „Ростов“ закриха Втория национален пленер по живопис „Хелиополис“

Второто издание на Националния пленер по живопис „Хелиополис“ бе закрито в изложбената зала на хотел „Ростов“ в Плевен с вернисаж на творбите, създадени по време на творческото събитие. То се проведе от 4 до 12 септември в Обзор и в него участваха 12 творци, сред които и плевенчанинът Огнян Кузманов, по чиято идея и организация се провежда пленерът. „Това е едно продължение на моята идея за културните мостове, която започнах в Арт центъра. А избрах мястото на провеждането на пленера да е Обзор, защото в близкото минало той е бил „малкият Плевен“, сподели Кузманов.

На свободна тема в слънчевия черноморски град са рисували художници от Плевен, Бургас, Пловдив, Варна, София, Стара Загора – съученици, състуденти и приятели колеги. Между тях е бил скулпторът Живко, който от 27 години твори в Париж, ученикът на Светлин Русев и поет Роман Кисьов, Ангелина Недин, както и младите автори Лора Пармакова, Мишел Вълчева и Росица Миладинова.


Едно огромно благодаря на човека, който ни помогна да реализираме пленера – Васил Антонов“, каза Огнян Кузманов. От своя страна основният спонсор и домакин – депутатът Васил Антонов, заяви, че пленерът е далеч от комерсиалното, но носещ духа на отиващото си лято и подарък за всички ценители на изобразителното изкуство. „В днешно време е трудно на всички, особено на хората, които правят изкуство и култура. Това бе мотивът ми да им протегна ръка, защото всеки има очи за хубавото, но не всеки може да го създаде“, посочи Антонов. Той обеща да направи всичко възможно през следващата година да бъде издаден каталог с творбите от третия пленер и да подготви една зала – поредната галерия в хотел „Ростов” за изложби от пленери, за изяви на нови и доказани вече художници.

На вернисажа присъстваха областният управител на област Плевен Мирослав Петров, кметът на район Одесос във Варна Георги Недев и кметът на Обзор Христо Янев, всички спонсори на пленера и голяма част от художниците.

„Няма по-универсален и въздействащ език от този, с който борави изкуството. Затова вярвам, че идеята, заложена в провеждането на този чудесен национален форум, ще намери своята успешна реализация, а защо не да прерасне и в международен форум”, подчерта в приветствието си областният управител Мирослав Петров. Той получи като подарък една от „морските” картини, а останалите ще останат в спонсорите на събитието.

 

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация