film izle
13 септември 2017, 8:50 няма коментари

Хигиената на фокус днес и утре в кампанията „Здравето е в твоите ръце”

Днес и утре в Плевен се провежда събитие под наслов „Здравето е в твоите ръце”. В рамките на двата дни – 13 и 14 септември, пред Ректората на МУ-Плевен ще има пункт, в който всички интересуващи се ще могат да получат повече информация за важността на хигиената на ръцете, а така също да тестват качеството на дезинфекцията в специален апарат. Участниците и студентите ще получат малка опаковка алкохолен дезинфектант за ръце и материали за кампанията.

Мероприятието е по съвместната инициатива на Медицински университет – Плевен, Университетска многопрофилна болница за активно Лечение „Д-р Георги Странски” – Плевен и „Медицинска техника инженеринг” ООД.

Днес, 13 септември, от 13 ч в зала „Магнум” на Втора клинична база ще се проведе теоретично-приложна лекция на тема: „Хигиената на ръцете – основен метод за профилактика на инфекциите, свързани с медицинското обслужване (ИСМО). Основни правила и техники при използването на ръкавиците в медицината.”. По време на лекцията здравните специалисти и студентите ще бъдат запознати с някои съвременни данни за хигиенната и хирургична дезинфекция на ръцете и основни практически положения при употребата на стерилни и нестерилни ръкавици в практиката.

Поканени са всички специалисти, студенти и граждани да се включат в събитията от Кампанията „Здравето е в твоите ръце“, за да станат част от глобалната стратегия на Световната Здравна Организация за повишаване на хигиената на ръцете в здравните заведения, медицинските университети и обществото.

Идеята на кампанията се свързва със Световния ден на хигиената на ръцете, който се провежда всяка година на 5 май. Но усилията на всички специалисти са насочени към ежедневно повишаване на качеството на хигиенната и хирургична дезинфекция и миенето на ръцете, в името на профилактиката на инфекциите, свързани с медицинското обслужване (ИСМО), за които основен фактор са мръсните ръце.

Втората висока цел на кампанията е повишаване на културата на различните възрастови групи в обществото по отношение личната хигиена, миенето на ръцете и използването на алкохол-съдържащи дезинфектанти в ежедневието, с което инициаторите от МУ-Плевен и УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен целят да се намали броят на заболелите от инфекции.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация