film izle

Плевенски дебют в алманах „Фантастика“

Сборникът ще бъде представен на 13 октомври в РБ „Христо Смирненски“ – Плевен. В алманаха са публикувани три разказа на плевенския автор Стефан Кръстев.

На 13 октомври, петък, от 17,30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, в зала „Игротека“, ще бъде представен алманах „Фантастика“. Сборника на фантастична тематика ще представи пред плевенската публика Атанас Славов – жива легенда в българската фантастика и съставител на алманаха.

Алманах „Фантастика“ – съвместно издание на Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и Фондация „Човешката библиотека“ е посветен не само на художествената проза, както по принцип сме свикнали да възприемаме книгите с научно-фантастична и фентъзи тематика, но включва в себе си материали за фантастичното в живописта и архитектурата.

Особено внимание е отделено на киното, а също тъй рубриката „Фантастихия“ е един малък поетичен сборник с красива и философска поезия с фантастични образи на класици и съвременни автори. В брой „Фантастика 2016“ издаден преди месеци, който ще бъде представен в Плевен на 13.10 (петък) от 17:30 в библиотека „Хр. Смирненски“ са включени стихове на Валери Петров, Георги Малинов, Данила Стоянова, Максимилиан Волошин, Росица Панайотова и други. В рубриката“Класиците“ участие вземат Емануел Икономов, Светослав Славчев, Весела Люцканова.

От световната фантастика са включени Лари Нивън, Кингли Еймис, Ф. М. Бъсби, Рей Бредбъри.

Изключително интересни и вълнуващи материали за киното от Петър Кърджилов, Атанас П. Славов, Лин Льобарьов и Иван Славов са събрани в рубриката „Съзвездие Кинотавър“.

Във „Визионария“ Лидия Манолова разказва за „Лейди Гага на архитектурата“ Заха Хадид, а Калин Ненов представя изложби и живопис.

Още много приумици – от изненадващи по-изненадващи – за различни страни от реалния живот, в които се отразява фантастичното, са събрани в това богато издание и за тях във вечерта на представянето ще поговори Атанас Славов – жива легенда в българската фантастика и съставител на алманаха.

Участие ще вземе и Стефан Кръстев – първият плевенски автор, представен обзорно в алманаха в рубриката „3,14 D“.

Началото на поредицата бе положено през 2007 г. и оттогава алманахът се превърна в любимо издание за ценителите на сериозната фантастична литература, изобразително изкуство и кино.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация