film izle
12 октомври 2017, 10:38 няма коментари

С културна програма читалище „Народно съзнание“ в село Бреница отбеляза 10 г. от членството ни в ЕС

Българската национална културна съкровищница като част от културното многообразие на Европа в контекста на десетата годишнина от членството на страната ни в ЕС бе темата, събрала днес местните хора на концерт в читалище „Народно съзнание” с. Бреница. Гост на събитието бе заместник-областният управител Татяна Божинова. Тя приветства организаторите за идеята и накратко представи пред присъстващите основните акценти от подготовката за ротационното председателство на България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

”Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са основните послания на Българското председателство. Европейският съюз не може да бъде конкурентоспособен , иновативен и ориентиран към бъдещето без кохезия, т.е. без икономическо социално и културно сближаване между страните-членки. А консенсусът е абсолютно необходим на Европа днес за посрещане на предизвикателствата на времето”, каза заместник-областният управител Татяна Божинова. Тя допълни, че 2018-а е обявена и за година на Европейското културно наследство и събития като това в читалище „Народно съзнание” в село Бреница са убедителен пример за приноса на страната ни към цивилизационния и културно-исторически облик на ЕС днес.

Историята от приемането на България за пълноправен член на ЕС до днес, ползите, очакванията и резултатите в юбилейната десета година от членството ни в съюза в рецитал представиха възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” в село Бреница. С песни и танци, отправящи послание за единение и общност, децата от местната детска градина „Детска планета” изразиха своето позитивно отношение към членството на България в ЕС. Певческа група от клуб на пенсионера „Дълголетие” в Бреница демонстрира красотата на българския песенен фолклор, предавайки наследявания от поколение на поколение завет за съхраняване на българското културно-историческо наследство към самодейните състави към НЧ ”Народно съзнание”, които очароваха публиката със своите изпълнения.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация