film izle

УМБАЛ „Света Марина” вече работи със статут на университетска болница

Перспективите за развитието на втората в Плевен университетска болница „Света Марина” представиха пред журналисти нейният управител чл.-кор. проф. Григор Горчев, директорът и зам.- директорът на високотехнологичното здравно заведение д-р Петър Керемедчиев и Христо Христов, както и ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов. Съгласно Закона за лечебните заведения в болницата вече ще се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, както и следдипломно обучение. Статутът на „Света Марина” като университетска болница е даден с решение на правителството от 4 октомври, за което „BG Север“ писа.
Медицинският университет в Плевен се развива изключително бързо и има необходимост от нови и модерни бази за обучение на студентите, каза проф. Горчев по повод придобиването на новия статут на болница „Света Марина”. По думите му отсега нататък на болничното заведение ще се гледа с друго око, тъй като освен за лечебната дейност специалистите ще имат отговорност към обучението на студенти, специализанти и докторанти.
С развитието на Медицинския университет единствената досега в Плевен университетска болница „Георги Странски” започна да изпитва сериозни затруднения при обучението на български и чуждестранни студенти, призна ректорът на МУ проф. д-р Славчо Томов. Той уточни, че проблемите са свързани както с материалната база и апаратурата, така и с преподавателите и специалистите. Според Томов изключително положителен ефект е изиграло правителственото решение, което дава възможност и на частни клиники и болници да придобиват статут на университетски, какъвто е случаят със „Света Марина”. Ректорът уточни, че ръководството на университета се е обърнало точно към тази болница, тъй като тя е най-иновативната и модерна в Плевенския регион и в нея работят едни от най-добрите специалисти изобщо в страната и техният потенциал трябва да се използва.

Болница „Света Марина” вече разполага с хабилитирани преподаватели – трима професори и трима доценти, един доктор на науката и 6 докторанти и голям брой специализанти в болничната структура. 6 човека в момента от АГ-клиниката, вътрешни болести и хирургия вече са хоноровани асистенти към университета, а сега техният статут ще бъде преструктуриран като редовни асистенти. „Света Марина” вече разполага с база, върху която да стъпи и като преподавателски състав, а материалната база е изключително авангардна.
Най-новата придобивка на УМБАЛ „Света Марина” е единственият в Северозападна България ПЕТ скенер, информира професор Горчев. Апаратът дава възможност за прецизна диагностика на ракови заболявания на клетъчно ниво.
„За съвременната онкология е невъзможно да се работи без съвременна диагностика –  с ПЕТ скенера се избягва възможната заблуда за степента на заболяването, което е важно за прилагането на адекватно лечение”, смята проф. Горчев.
Прегледите с новата апаратура се поемат напълно от здравната каса за пациенти със здравни осигуровки. За останалите цената ще е 2 000 лева. Клиничният старт на ПЕТ скенера ще бъде на 18 октомври и засега в листата на чакащите за преглед са 35 пациенти. Засега капацитетът на апаратурата е 20 човека на седмица.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация