film izle

Признателността на Плевен в снимки и документи показва изложба в РИМ

Изложба „Признателност“ беше открита днес в Регионалния исторически музей (РИМ) – Плевен. Тя показва в снимки и документи как Плевен празнува 10 декември. Това е първото значимо събитие по повод честванията на 140-годишнината от Освобождението на Плевен. Изложбата се реализира от Регионален исторически музей – Плевен с участието на Държавен архив – Плевен и Регионален военноистроически музей – Плевен. 140 години Плевенска епопея – програмата на честванията С над 150 снимки, документи, вещи, художествени произведения и печатни издания, изложбата представя как Плевен празнува деня на победата и свободата 10 декември и отдава достойна почит и признателност към великото дело на освободителите.

Нели Дакова – ръководител на екипа по реализирането на изложбата, разказа повече за експонатите в нея.

Интересни фотографии представят първите актове на честванията по повод освобождението на града. Показани са благодарствен адрес, който е връчен на Цар Освободител Александър II на 14 декември 1877 г. от името на плевенските граждани; постановление от април 1878 г. за първото наименуване на 18 улици и площади в града, като повече от 1/3 са свързани с Плевенската епопея; протокол от решение на ОбС за обявявне на 10-дневен траур и отслужване на панихида на 4 юли 1882 г. по повод смъртта на ген. Скобелев.

Снимков материал показва празничното хоро в града в Деня на победата, откриване паметника на Свободата 1879 г., тържественото посрещане на граф Игнатиев през 1902 г., дипломи за почетно гражданство. Любопитен факт е, че първите обявени за почетно гражданство в Плевен са руски офицери. Сред изгледите от края на 19 век е показана сградата на мъжка гимназия „Александър II“. Със създаването на тази гимназия е искано специално разрешение от императора, което се получава месец преди да бъде подписан Сан Стефанският мирен договор. Показани са моменти от откриването на военно-исторически музеи, паметниците на признателността. Експониран е и един луксозен албум с изгледи от Плевен. Направени са 10 такива албума, които са подарени на височайшите гости, сред които цар Фердинанд. В плевенския музей има запазен един такъв албум.

Кореспонденция между Стоян Заимов, плевенското общинско управление и военното министерство свидетелства за традиционно провежданите на 30 август – Третия щурм за Плевен и 10 декември – Победата, панихиди, на които жителите на Плевен свеждат глави. От тези писма става ясно, че 10 декември е празник на града и ден на признателността.

Богат документален снимков материал показва как през годините градът празнува този свят ден. Фотографите са запечатали честването на 50-годишнината, отбелязването на 100-годишнината, многохилядни митинги, поклонения пред Мавзолея, съпътстващи събития. Отделено е специално място на изграждането на Панорама Плевенска епопея, централно място е отделено и на орден „Дружба между народите”. Представени са и част от 160-те паметника на признателността.

Печатни издания илюстрират задълбочената научно-изследователска дейност, свързана със събитията в Плевен.

Признателността на Плевен потвърждава, че Плевен е бил, е и ще остане едно свято място за прослава на всички, които са платили цената на нашата свобода с живота си, каза в заключение Дакова.

Официални гости на събитието бяха кметът на града Георг Спартански, зам.-областният управител Татяна Божинова, председателят на ОбС Мартин Митев.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация