film izle

Посланикът на Казахстан обсъди бъдещи партньорски отношения с Плевен

 Със съдействието на Румен Петков – председател на Дружеството за приятелство между България и Казахстан, той бе гост на града

Посланикът на Казахстан Н. Пр. г-н Темиртай Избастин беше гост на Плевен. Той се срещна с кмета на града Георг Спартански, с когото обсъдиха бъдещи партньорски отношения.

В рамките на гостуването му беше открита изложба с фотографии от Казахстан  в художествена галерия „Илия Бешков”. Поводът е двата празника, които Казахстан отбелязва през декември – празника на президента 1 декември и Независимостта на 16 декември.

„За мен е чест, че днес Н. Пр. посланика на Казахстан беше мой гост, за което благодаря и за съдействието на Румен Петков във връзка с неговото лично познанство и приятелски отношения с посланика. Казахстан е страна, която не се нуждае от представяне. И за тях, и за нас промяната на политическия строй беше трудна задача. Казахстан се справят блестящо, те са държава, която се развива абсолютно самостоятелно, независимо и има уважението и признанието на своите съседи. Не е малко да имаш равнопоставени и абсолютно коректни партньорски отношение и с Китай, и с Русия – двама от големите съседи на Казахстан.

Това е доказателство за мъдрата политика на ръководството на държавата и за това, че те имат ясни цели и приоритети и неотклонно ги следват.

В това отношение се явяват добър пример за много държави, в това число и за България”, каза кметът Спартански.

Той сподели накратко и темите, които са обсъждали по време на срещата с Н. Пр. г-н Темиртай Избасти, а именно създаване на партньорски отношения между Плевен и град в Казахстан. Предстои да бъдат обсъдени конкретни имена и да се влезе в диалог с представителите на местната власт, за да се уточнят параметрите за сътрудничество. „Позволих си да определя и срок – към 15 май, празникът на Плевен, тази работна фаза за създаване на партньорските контакти да завърши и на празниците на Плевен, в присъствието на негово превъзходителство Темиртай Избастин да подпишем и договори за партньорство”, добави кметът и уточни, че областите, в които едно бъдещо сътрудничество може да се развие най-бързо, са културата, образованието, спорта и икономиката.

В знак на уважение Георг Спартански е връчил почетния плакет на Плевен на посланика на Казахстан.

„С кмета направихме планове за бъдеще сътрудничество и се надявам, че взаимоотношението между двете страни на база регионалното развитие, ще имат бъдеще. Надявам се да ви е интересна изложбата – в нея има част от историята, от културата, от природата на нашата страна. Благодаря на Румен Петков, който е председател на Дружеството за приятелство между България и Казахстан. Надявам се с общи усилия да направим нещо добро, което ще работи и в бъдеще”, каза Н. Пр. г-н Темиртай Избасти.

„Щастлив съм, че първия град, с който се очертава динамично сътрудничество от страна на казахстанските власти след Благоевград, е Плевен.

Защото той наистина предлага основните сектори за развитие, които интересуват и нашите партньори в Казахстан”, сподели Румен Петков. Той подчерта, че това е деветата по територия страна в света, изключително богата на природни ресурси държава. „Има нещо символично в това, че нашият празник е 10 декември, а независимостта на Казахстан е на 16 декември. Мисля си, че общите неща между нас са много и интересите ни позволяват всичко, което имаме като даденост – от туризма до икономиката, да предложим на нашите партньори. Посланикът има подкрепата на правителството на Казахстан, което за нас е важно”, подчерта Петков.

Петков връчи на посланика на Казахстан юбилейната картичка и плик, посветени на 140 години Плевенска епопея.

Директорът на галерията Мирослав Минчев подари на госта каталог на плевенски художници.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация