film izle
7 декември 2017, 14:37 2 коментара

Андрей Романов: Гражданите всячески помагаха за 100-годишнината от Плевенската епопея

„Гражданството на Плевен участва активно в подготовката на честванията на 100 години Плевенска епопея, удивително беше. Имаше хора, които не можеха да се включат с труд. Часовникарят Йото Пастурков беше работил 4 месеца, като всеки ден е отделял 2 часа каквато работа свърши и колкото пари изкара, да ги даде за изпълнение на обектите. Една баба и един дядо с кантарче срещу съвета донесоха 118 лв.;  четири баби чистеха в консервния комбинат боб и на два пъти донесоха по 320 лв. Още много такива случаи има и това не са парите, които са ни свършили работа. Важно е отношението.” Това разказа Андрей Романов, кмет на Плевен  в периода 1971 – 1979. Това е времето, когато са построени Художествена галерия „Илия Бешков”, Панорама „Плевенска епопея 1977 г.”, големият фонтан и каскадата в центъра на града. „Тогава имахме пари, но нямахме свобода. Сега имате свобода, но средства липсват”, е казал той на сегашния градоначалник Георг Спартански.

Ето с какви трудности е трябвало да се пребори кметът Романов тогава:

„Първо беше забранено да се строят обекти, които надхвърлят един милион лева. А документацията показваше, че галерията струва 1 200 000 лв. Тогава излъгах и написах писмо, че обектът струва 911 000 лв. Имахме малко трудности, но се направи тази уникална сграда, която е оценена от Международната организация на архитектите като реликва и е включена в 100 обекти на Европа.

Честванията на 100-годишнината от Плевенската епопея започнахме с изискване на разрешение, за което ни трябваше решение на Министерския съвет. Не беше много лесно, но вече е минало и не го смятам за трудно. Много ни помогна един човек – акад. Ангел Балевски – председател на БАН тогава и народен представител от Плевен. Той ни уреди срещата с най-големите шефове в София и сигурно заради неговото присъствие, работата свърши само за 5 минути. Центърът на града беше различен тогава. Трябваше да се извърши много голяма работа по подземните комуникации – така наречения кадастър. Много малко хора знаят, че има един колектор, който тръгва от вратата на МВР до банката, под прав ъгъл завива на юг и минава под реката. Висок е почти 3 метра и толкова е широк, а вътре са монтирани всички съоръжения – трите водопровода, цялата канализация. Не може да се направи хубав център с цветя и скъпа настилка, а после да хванем кирките и да го разкопаем, ако има авария. Сега ремонтите се извършват без никой да разбере.

Направихме големия фонтан, водните огледала, каскадата и най-накрая Панорамата. По документи тя трябваше да струва 2 млн. лв. А всъщност за нея отидоха 5 милиона лева, което не е много. Казахме, че ще ги намерим, стига да има разрешение. Помогнаха ни много плевенчани, които всячески помагаха градът да добие онзи си вид за честването на 100-годишнината.”

има 2 коментара
  1. СТИГА СТЕ НЕВРИЛИ каза:

    ВЯРНО Е! ВСИЧКО СЕ НАПРАВИ С ПОМОЩТА НА ДЪРЖАВАТА, ПАРТИЯТА И ХОРАТА. ПАНОРАМАТА Е НАШАТА ГОРДОСТ. СПОМНЯМ СИ РАЗКАЗА НА ПЕНКА АНДРЕЕВА:“КАК НА ДВЕ КРАЧКИ Е ВЗЕЛА БАИРА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО НА 04.04.1977Г., ЗА ДА СЕ УБЕДИ В КАЧЕСТВОТО НА СТРОИТЕЛСТВОТО – ПОСТРОЕНИ, НО НЕ УКРЕПЕНИ СТЕНИ НЕ СА ПАДНАЛИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО“. СЕГА ДАЛИ БИ БИЛО ТАКА?

  2. до РОМАНОВ каза:

    РОМАНОВ С КАКВО ПОМАГАХА ВСЯЧЕСКИ А ? ПАРТИЯТА УПРАВЛЯВАШЕ НАЛИ . ДОТАМ ДОКАРАХТЕ НЕЩАТА ЛЕКАРИ ПРАЩАХТЕ НА ПАНОРАМАТА СНЯГ ДА РИНАТ КАКВА НАГЛОСТ.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация