film izle

Уникални филмови кадри ще видят плевенчани тази вечер в зала „Катя Попова“

Днес, 7 декември, от 17 часа в зала „Катя Попова” ще се състои прожекцията на първите кино-кадри, заснети в Плевен. Уникалният „жив паметник”, който се пази в архива на БНТ и Националната филмотека е съхранил атмосферата от тържественото отбелязване на 50 години от Плевенската епопея през далечната 1927 година. Това е първият киноархив, който е заснет в Плевен. Лентата се показва за първи път на масова прожекция в града. Любопитен е начинът по който преди повече от 43 години са открити рулоните с филма в подготвената за разрушаване къща на бивш плевенски кмет. За обстоятелствата по откриване на уникалната филмова памет ни разказа пенсионираният филмов оператор Цветан Колев.

ЦВЕТАН КОЛЕВ – филмов оператор:

„Годината е, мисля 1974-та – пролетта, вероятно март месец. Тогава постъпих на работа в тогавашния киноклуб и започна обновлението или реконструкция на стария площад на град Плевен послучай 100 години на Плевенската епопея…И тогава моя колега Гено Владимиров получава информация, че има 4 кутии, тенекиени кутии на един таван в една къща…И тогава, естествено – отидохме, взехме ги тия 4-тя кутии…но не смеехме, отворихме ги но не смеехме да ги прожектираме, защото при всички положения – те са, самата основа, самата лента гори. Целулоида, ако ги пуснем, то сега има лампи, но тогава беше с волтова дъга и има опасност да изгорят. И имаше един киномеханик, прожекционьор който каза – не ги пускайте аз ще прожектирам филма…и така го видяхме. …Колегата се обади до Българската телевизия, че ние имаме тука на 35 милиметра 4 кутии филм, който е ням, без звук, черно-бял – послучай 50 години от Плевенската епопея.”

За презентацията е нужен JavaScript.

40-минутната лента от 1927-ма година е запечатала тържествения парад пред несъществуващата вече Триумфална арка в центъра на града /в близост до днешното Спиди/. Уникалните кадри, заснети преди 90 години показват участвалите в тържествата опълченци и поборници, както и руски генерали – ветерани от боевете при Плевен.

„Това са единствените кадри на живи опълченци. Мисля, че са повечето от Плевен, но може и от други места да има…преди да я изпратим, естествено се обадихме на Георги Стоянов – Бигор, кинокритик който беше един от радетелите на филмотеката. Дойде – гледа го тука в един от старите салони и много го хареса…”, разказва Колев.

На лентата са запечатани тогавашния министър-председател на царство България Андрей Лябчев и председателя на 22-то НС професор Александър Цанков, които изнасят приветствия към плевенското гражданство и официалните гости. Филмът показва и първата възстановка на третия щурм на автентичното бойно поле в Скобелевия парк и мъртвата долина, където са се водели ожесточените сражения. Възстановката е осъществена от младежи от плевенските училища, войници от местната казарма, както и членове на спортните дружества в града. Третата част от филма е рекламна и показва най-големите промишлени и търговски предприятия в тогавашния Плевен, техните собственици и работници, както и готовата продукция. Това са първите филмови кадри заснети в Плевен от унгарски оператор по поръчка на общинската управа и тогавашния кмет на Плевен Иван Миндиликов.

 

има 1 коментар
  1. Тодор Боев каза:

    Браво Цецо Това е уникален шедьовър за цяла България Ако има възможност да се качи на някой популярен сайт,ще бъде гледан от всички българи Успех Цецо!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация