film izle

Уникални филмови кадри ще видят плевенчани тази вечер в зала „Катя Попова“

Днес, 7 декември, от 17 часа в зала „Катя Попова” ще се състои прожекцията на първите кино-кадри, заснети в Плевен. Уникалният „жив паметник”, който се пази в архива на БНТ и Националната филмотека е съхранил атмосферата от тържественото отбелязване на 50 години от Плевенската епопея през далечната 1927 година. Това е първият киноархив, който е заснет в Плевен. Лентата се показва за първи път на масова прожекция в града. Любопитен е начинът по който преди повече от 43 години са открити рулоните с филма в подготвената за разрушаване къща на бивш плевенски кмет. За обстоятелствата по откриване на уникалната филмова памет ни разказа пенсионираният филмов оператор Цветан Колев.

ЦВЕТАН КОЛЕВ – филмов оператор:

„Годината е, мисля 1974-та – пролетта, вероятно март месец. Тогава постъпих на работа в тогавашния киноклуб и започна обновлението или реконструкция на стария площад на град Плевен послучай 100 години на Плевенската епопея…И тогава моя колега Гено Владимиров получава информация, че има 4 кутии, тенекиени кутии на един таван в една къща…И тогава, естествено – отидохме, взехме ги тия 4-тя кутии…но не смеехме, отворихме ги но не смеехме да ги прожектираме, защото при всички положения – те са, самата основа, самата лента гори. Целулоида, ако ги пуснем, то сега има лампи, но тогава беше с волтова дъга и има опасност да изгорят. И имаше един киномеханик, прожекционьор който каза – не ги пускайте аз ще прожектирам филма…и така го видяхме. …Колегата се обади до Българската телевизия, че ние имаме тука на 35 милиметра 4 кутии филм, който е ням, без звук, черно-бял – послучай 50 години от Плевенската епопея.”

За презентацията е нужен JavaScript.

40-минутната лента от 1927-ма година е запечатала тържествения парад пред несъществуващата вече Триумфална арка в центъра на града /в близост до днешното Спиди/. Уникалните кадри, заснети преди 90 години показват участвалите в тържествата опълченци и поборници, както и руски генерали – ветерани от боевете при Плевен.

„Това са единствените кадри на живи опълченци. Мисля, че са повечето от Плевен, но може и от други места да има…преди да я изпратим, естествено се обадихме на Георги Стоянов – Бигор, кинокритик който беше един от радетелите на филмотеката. Дойде – гледа го тука в един от старите салони и много го хареса…”, разказва Колев.

На лентата са запечатани тогавашния министър-председател на царство България Андрей Лябчев и председателя на 22-то НС професор Александър Цанков, които изнасят приветствия към плевенското гражданство и официалните гости. Филмът показва и първата възстановка на третия щурм на автентичното бойно поле в Скобелевия парк и мъртвата долина, където са се водели ожесточените сражения. Възстановката е осъществена от младежи от плевенските училища, войници от местната казарма, както и членове на спортните дружества в града. Третата част от филма е рекламна и показва най-големите промишлени и търговски предприятия в тогавашния Плевен, техните собственици и работници, както и готовата продукция. Това са първите филмови кадри заснети в Плевен от унгарски оператор по поръчка на общинската управа и тогавашния кмет на Плевен Иван Миндиликов.

 

има 1 коментар
  1. Тодор Боев каза:

    Браво Цецо Това е уникален шедьовър за цяла България Ако има възможност да се качи на някой популярен сайт,ще бъде гледан от всички българи Успех Цецо!

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация