film izle

Национална кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания стартира в Плевен

В трите месеца на кампанията над 150 български кардиолози ще извършват безплатни прегледи

„Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот” е мотото на стартиралата от днес в плевенската кардиологична болница „Сърце и мозък” национална кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. В навечерието на Коледа официалният старт на кампанията беше даден от шефът на здравното заведение професор Тони Веков и доцент Сотир Марчев – изпълнителен директор на Българския Кардиологичен институт. В пресконференция взе участие и председателят на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев като представител на Националното сдружение на общините. Освен сдружението, основните организатори на инициативата са Български кардиологичен институт и БНТ. Кампанията си поставя за задача удължаване на живота на пациентите със сърдечни заболявания и подобряване на качеството и достъпа до медицинска помощ в страната.

„Целта на кампанията е да предостави кардиологични прегледи в места, където няма достъп до кардиологична помощ и предварително записаните желаещи за прегледи ни изненадаха” – сподели професор Веков.
Той уточни, че записаните до момента са над 12 500 човека, включително и в малки градчета, където има записани по над 500. Това според него потвърждава извода на много специалисти, които твърдят, че в провинцията и малките градове достъпът до медицинска помощ е изключително затруднен.

„Ще се опитаме с помощта на кардиолозите, които членуват в Българския кардиологичен институт, да подпомогнем малки населени места, където хората не са обхванати от кардиологична помощ” – заяви пред медиите шефът на института доц. Марчев.

По думите му кардиолозите в България са неравномерно разпределени, като преобладаващата част са в столицата и в няколко по-големи града. Затова кампанията създава екипи от лекар-кардиолог и мед. сестра, оборудвани със съответната апаратура, които ще обикалят малките населени места. Всички прегледи и консумативи са за сметка на Кардиологичния институт, уточни доц. Марчев.

„Кампанията ще продължи поне три месеца, тъй като има много желаещи за преглед хора. Надяваме се ние да дадем искрата за запалването и на останалите колеги, тъй като тези населени места се нуждаят и от други специалисти” – каза доц. Марчев.

Той се обърна за съдействие и към кметовете на общините за осигуряване на подходящи отоплени помещения, необходими за нормални прегледи.

В трите месеца на кампанията ще се включат над 150 български кардиолози, като някои общини, в които има записани над 900 пациенти, ще бъдат посещавани повече от един път. С помощта на Сдружението на общините вече е изготвен предварителния график, по който ще работят медиците.

Организаторите на кампанията уточниха, че всички прегледи са абсолютно безплатни, като няма да се изисква дори потребителска такса. Единственото настояване на лекарите е хората да носят със себе си цялата медицинска документация, която притежават.

За презентацията е нужен JavaScript.

има 1 коментар
  1. Професор Петко каза:

    Ходят по селата да събират стари хора да им слагат стендове без нужда, за да правят по шест бона заплата на месец. Срамота! Митев го знае, ама трае!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация