film izle

Необходим е рестарт на отношенията между Плевен и Бурса

Според Румен Петков градът ни само ще спечели – и от туристическа, и от икономическа гледна точка

На 27 октомври преди 20 години е подписан договорът за побратимяване между Плевен и Бурса и затова предложихме на кмета Георг Спартански да отбележим по подходящ начин тази дата. Това заяви пред журналисти в клуба на БТА членът на ръководството на партия АБВ Румен Петков. Той припомни, че като градоначалник на Плевен тогава е направил първите стъпки към побратимяване с турския град. Това е станало благодарение на помощта, която са оказали хората от изселническата организация на българските турци „Балгьоч”, чиято централа е базирана в Бурса.

„Ние сме си нужните съседи и мисля, че Плевен само ще спечели, ако се даде тласък и динамика в нашите взаимоотношения и от туристическа гледна точка, и от гледна точка на икономиката” – убеден е Петков. Той припомни, че Бурса е петият град по мащаби в Турция, но по икономическо развитие е на трето място след Анкара и Истанбул. Известен е като първата столица на Османската империя с динамично развиваща се култура и спорт. По думите му гръбнакът на икономиката на града е от български изселници, които са няколко десетки хиляди.

Плевенският Медицински университет не е прекъсвал контактите си с турския град, но е нужно нашето учебно заведение да бъде презентирано по-широко, за да привлечем повече студенти от Бурса, смята Петков.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация