film izle

Румен Петков: Повече от всякога в момента има възможност да реализираме АЕЦ Белене

В настоящия момент има изключително солиден, деклариран инвеститорски интерес към изграждането на атомната централа в Белене и страната ни не трябва да го пропуска. Това обяви на пресконференция в Плевен членът на ръководството на партия АБВ Румен Петков. Той уточни, че Китайската държавна компания е готова да участва с финансиране „от – до” и настояват да изкупят на 100 процента проекта, което за нас не е добро решение.

„Ние имаме вече 3 милиарда, които са инвестирани в площадката и в техника, и България като държава трябва да запази във всички случаи своя финансов дял. „Росатом” и „Атомстрой експорт” проявяват също инвестиционен интерес и тука ние като държава трябва да намерим силното за нас решение.”

Според Петков рестартирането на проекта ще даде друга динамика в развитието на региона – строителство, машиностроене, лека промишленост. По думите му това ще върне много хора в Плевен, Велико Търново и Свищов. Самата инфраструктура, която трябва да обслужва десетилетия наред ядрената централа, е свързана не просто с изхранване и битови условия, но и с предприятие за преработка на отработеното ядрено гориво. Това е шансът Плевен да се превърне от регион с катастрофални икономически показатели в област с най-динамично развиващи се дейности.

Румен Петков смята, че не е нормално да виждаме как Турция отива към изграждането на 8 реактора, Унгария изгражда своите два, Румъния също строи 2 и ние – от държавата, която гарантираше енергийната сигурност на югоизточна Европа, да се превърнем след 15 години във вносители.

„Не трябва да има никакво съмнение, че към 2025 година въпросът със затваряне на топлоцентралите ни ще бъде поставен. Той може да бъде отложен с 3 до 8 години, но така или иначе в рамките на 2030 година и Мариците, и немалко топлоцентрали ще бъдат затворени. И ако някой има илюзия, че без атомна енергия България ще има енергийна сигурност, е много далече от реалността.”

Петков уточни, че става въпрос за енергийна сигурност за икономиката и населението на една прилична цена. Той добави, че изграждането на нова ядрена мощност е един от най-големите приоритети на АБВ и в това отношение партията е най-последователна. Румен Петков е категоричен, че АБВ ще продължи да води тази битка, защото това е въпрос на енергийната сигурност на България.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация