СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                   "BG Север" - брой 13 (30 март - 5 април 2012 г.)


 

Ще ни хапят пак само плевенски комари, опасността от тигровите е теоретична

 

Смъртоносните азиатски насекоми трудно могат да дойдат у нас, смятат биолози

 

Инна СТЕФАНОВА

България следи чрез специални капани дали няма да се появи опасният тигров комар, но засега такива показания няма, категоричен е плевенският биолог доц. д-р Иван Райчев. Твърдението си той обосновава с информацията на друг биолог - главен експерт Огнян Миков от Националния център по заразни и паразитни болести в София. Потърсихме доц. д-р Иван Райчев, ръководител на отдел "Природа" в Регионален исторически музей по повод издадени от здравните инспектори в града предписания до всички общински кметове тази година да се предприемат мерки срещу недопускане разпространението на азиатски тигров комар. Опасният азиатски тигров комар е носител на вирусите на треската денга и чикунгуня и вече е засечен в България около Созопол, уточняват писмата от Здравната инспекция в Плевен. Затова са и тези превантивни мерки още преди началото на летния сезон, когато е пикът на разпространението на тигровия комар, се казва още там.

Като всички комари и тигровият се размножава само чрез яйца, които презимуват.

Значи, ако опасното насекомо не го е имало до края на 2011 година, то няма как да го има в Плевенско или в страната и през пролетта на 2012 година, категоричен е Райчев в желанието си да потуши евентуалната истерия около нашествието на смъртоносните насекоми.  Другият теоретичен вариант, за да се разрази епидемия, е комар, ухапал болен човек в Африка например, да попадне в България и тук да започне да пренася заразата. Най-вероятният "транспорт" в този случай са единствено самолетите, но пък летищните власти спазват ред крути правила за дезинфекция на машините, така че е почти изключено и по този начин да бъде пренесен тигров комар в страната, допълва плевенският биолог.Иван Райчев коментира и абсурдността на онези съобщения в интернет, според които тигров комар може да се пренесе от Испания, Италия или Гърция (ако ги има и там) при трансфер на стари гуми. Едва ли обаче търговец ще транспортира дори и гуми втора употреба заедно с водата, а чрез нея и лаврите на опасните насекоми.

Рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т. нар. тигров комар, да бъде внесена у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален, успокоява плевенският учен. Той е убеден, че и това лято ще ни хапят познатите плевенски комари, които са по-едрички, но пък рядко са приносители на опасни заразни болести. За появата им сме си виновни ние, казва още Райчев, защото колкото и да ги шамаросваме, да ги пръскаме или опушваме, колкото и пари да хвърляме, когато те са вече възрастни все някой от тях ще се спаси и ще продължи да създава нови поколения. Биологът припомня, че трябва да се унищожават ларвите - във варели със застояла вода, кофи под капчуците, наводнени мази, в застояли води край фермите в селата, за да се прекъсне цикълът им на развитие.

 

 

Семейства на абитуриенти изнемогват, спасението им е единствено в кредитите

 

Лилия ДИМИТРОВА

Родители на дванадесетокласнички изпадат в безезходица поради липсата на средства за предстоящия бал. Средностатистическо семейство трудно може да отдели цялата сума за нуждите на дипломираното си отроче без чужда помощ. В такава ситуация попадат двама родители с дъщеря абитуриентка, завършваща гимназия в града. Бащата е шофьор, а майката работи като шивачка в плевенска фирма. Общият месечен доход на семейството е към 800 лв. в най-добрия случай, което се оказва крайно недостатъчно за абитуриентската подготовка. Майката се оплака, че само за мероприятия, свързани с училището, са оставили 500 лв. - ресторант след изпращането, куверт за балната вечер в известен ресторант, вноски за тридневна екскурзия до Златни пясъци, албум със съученици и др. "Това е само малка част от парите, които ще отидат за бала! Ами роклята, обувките, аксесоарите, празнуването в ресторант с близки и роднини... Без кредит не можем да се справим", проплака майката. Тя добави, че само роклята е 400 лв., обувките 60 лв., чанта 70 лв., а са необходими и други екстри за цялостната визия. Отделно за изпращането в училище също са закупили тоалет плюс отново задължителните чанта и обувки. Вече е запазен и час за фризьор за специална прическа в балната вечер, за която семейството ще се бръкне с още 50 лв., също и професионален грим и маникюр - по 40 лв. и двете удоволствия. "Нашето момиче обича да се издокарва и тези екстри не са излишни. Всички нейни съученички ще отидат при професионалисти, за да блестят в тяхната вечер", разсъждава изнемогващата шивачка, готова да даде тези пари. Така сумата с покупките и празненствата надвишава 1 500 лв. Семейството е затруднено и по още една причина - кандидат-студентските изпити на дъщерята и разходите, свързани с подаване на документи, такси, пътувания и частни уроци. "Нямаме избор! С нашите ниски заплати искаме-неискаме изтеглихме 3 000 лв. кредит. Как ще го изплащаме ако приемат дъщерята студентка - и на нея всеки месец пари ще трябва да изпращаме", жалва се таткото.

От друга страна абитуриентката е завладяна от еуфория по предстоящия бал и притеснение от матурата и кандидатстването във ВУЗ-ове, но осъзнава трудностите на родителите си. Въпреки това тя не е готова да облекчи харчовете им, отказвайки се от екстри като професионален грим и маникюр например. Причината е, че не иска да се различава от връстничките си като се появи с по-обикновен вид. Очевидно желанието на зрелостниците да изпъкват с оригинален вид надделява над здравия разум и съчувствие към родителя.

 

 

 

Гражданите на два лагера - за и против парното отопление

 

Лили ДИМОВА

Жители на "Сторгозия" и Девети квартал са подели сериозна инициатива за спиране на парното отопление чрез подписки. Причината са високите сметки тази зима и тенденцията в увеличаването цената на услугата. Съседите са притеснени и от топлоподаването дори през по-топлите мартенски дни и евентуалното отразяването в сметките им. "Омръзна ни да плащаме скъпата такса мощност, да се шокираме всяка зима при отварянето на писмата от ТЕЦ-а. Искаме да имаме право на избор за отказ от парното", вълнуват се съкооператори. Само за месец за отопление в една стая възрастен мъж е получил сметка от 150 лв. Негова комшийка, живееща сама, е натрупала задължение за три години 1 200 лв. Причина за дълга е малката заплата на жената, която работи като гладачка, и невъзможността й да плаща високите сметки за парно. В такова положение изпадат много плевенчани с ниски доходи, но избор нямат - дори и да не пускат радиатора, таксата мощност е неизбежна. Така все повече хора надигат глас срещу издевателството, както го наричат недоволните. В кв. "Сторгозия" все повече входове на панелки са започнали да правят подписки. Целта е подписа си за спиране на парното да сложи всеки един живущ във входа. Ако само един е против, оковите на ТЕЦ-а ще продължат да притискат съкооператорите. В нашия вход няма такъв проблем, защото на всички ни е дотегнало и плащането, и заборчняването, затова нашата подписка вече е готова и предстои да я внесем, доволно коментира домоуправител. В блок в Девети квартал обаче ситуацията е друга. Всички съседи са съгласни да се "разведат" с Топлофикация, освен един. Той е заядлив и злобен човек, разполагащ със средства, и сметките очевидно не го притесняват, коментира комшия. Съседите се опитвали всячески да вразумят опърничавия, но без успех - той искал зимата да му е топло. Заради един несъгласен, както е в случая, подписката се обезсмисля и парното във входа не може да бъде спряно. Но доволни от ТЕЦ-а има, като младо семейство с две малки деца, жители на кв. "Сторгозия". Те отопляват и трите си стаи в панелката и сметката им за месец е 340 лв. Според таткото това не е голяма, а напротив - приемлива сума за плащане. Все пак отопляваме целия апартамент, радиаторите са постоянно включени заради децата и е нормално да имаме по-висока сметка, коментира той. Според него ако се топлят на ток ще им излезе много по-скъпо, затова би бил против, ако се направи подписка за спиране на парното.

Брокери на недвижими имоти смятат, че централното отопление е плюс за един имот. Те твърдят, че при търсенето на дом 70% от купувачите предпочитат да има ТЕЦ, което е парадоксално. От една страна има масово недоволство от Топлофикация, от друга търсенето на отопляеми с радиатори жилища е голямо. Според брокерите това се дължи на желанието за сигурност, т. е. наложено е във времето, че щом в жилището има централно отопление през зимата със сигурност ще е топло, докато други алтернативи са плашещи и несигурни за хората, като например тока, чиято ефективност е по-слаба, а цената може да е доста солена.

 

 

 Послушай лекаря

 

Какви са възможностите на физикалната терапия при лечение на дисфункция на Евстахиевата тръба?

Мария Кирилова

 

При остро възпаление на Евстахиевата тръба физикалната терапия спира хронифицирането

 

Д-р Виолина ГЕРГАНОВА, физиотерапевт, консултант в клиника "Св. Параскева"
Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Възпалението на Евстахиевата тръба протича остро или хронично в резултат най-често на възпалителни процеси в околните тъкани - тонзили, ринити, хипертрофия на носна лигавица, вследствие на което настъпва оточност на стените на тръбата, тя се стеснява или се запушва фарингиалното й отвърстие, което нарушава проходимостта на въздуха към средното ухо и функцията на тъпанчевата мембрана. При остро протичащото възпаление на лигавицата на Евстахиевата тръба възпалителният процес е свързан обикновено с общо възпалително заболяване на целия организъм (настинка, вирус) или с локални усложнения от такова в носа, околоносните кухини, носоглътката и гълтача. В случая се развива възпалителна реакция на лигавицата, която е съпроводена с инфилтрация на клетки, защитаващи организма от инфекцията и процеси, довеждащи до значителен оток. Всичко това води до нарушена проходимост на тръбата, до нарушен дренаж и съответно до нарушена функция, свързана с изравняване на налагането в носоглътка и в тъпанчевата кухина. Обективно всеки човек е преживявал такъв тип дисфункция на тръбата, когато след няколко дни настинка и хрема получава заглъхване на ушите, тяжест и намаление на слуха. Понякога тези симптоми се съпътстват и от световъртеж. При силно издухване на носа се получава пропукване в ушите и за момент облекчение от тези симптоми.

Лечението на острия катар на Евстахиевата тръба се заключава в общо лечение на инфекциозното заболяване с традиционните медикаменти, свалящи температурата, редуциращи болковите усещания и при усложнения се включва антибиотична терапия. Локалното лечение включва отбъбващи медикаменти, поставящи се локално в носа и такива, които се приемат перорално. Изключително добро действие имат антихистаминовите и витаминозните комбинации. При преминаване на острата фаза се препоръчва и гимнастика на Евстахиевата тръба по метода на Валсалва. Изключително добро е действието на физиотерапевтичните процедури, които се включват заедно с медикаментозната терапия.

Физикалното лечение цели противовъзпалителен и разнасящ ефект, за да се възстанови проходимостта на Евстахиевата тръба. В острия период най-добре действа инхалационно лечение с различни медикаменти, ултравиолетово облъчване както на гърлото, така и на носа с тубус. Особено благоприятно е съчетанието на изброените физиотерапевтични методи с използването на лампа Солукс или инфраред, УВЧ-поле. Препоръчва се след период от 20 дни след оздравяването да се повтори физиотерапевтичния курс с цел избягване на хронифицирането на възпалителния процес в лигавицата на Евстахиевата тръба.

Какво се прави, когато процесът вече е хронифицирал, четете в следващ брой.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888
 

 

върни се в НАЧАЛО