ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Ровят в чувалите с изборните

книжа на 23 секции в Плевен

 

Пет чернови на протоколи от кметския вот липсват, има фрапиращи разлики

 

Секретарят на общината Таня Стефанова е готова да бръкне в чувала, член на ОИК (вдясно) се чуди какво ли ще извади от негоЕмилия КАРАБУЛЕВА

В пет от отворените в Плевен 23 чувала с изборни книжа на секционни избирателни комисии (СИК) липсват черновите от протоколите за избор на кмет. Това бе констатирано, след като Административният съд разпореди проверка по жалбата на БСП и искането на представителката на ГЕРБ Цецка Цачева да бъдат ревизирани резултатите в 23 СИК. За да се пести време и да не се разнасят чувалите с изборните документи, съдът реши на място в общината да се извадят книжата в присъствието на представители на страните по спора. Около час продължи процедурата по разпечатването на чувалите, намирането и преброяването на черновите за избор на кмет. Комисия описваше резултатите, в крайна сметка чернови бяха открити в 18 секции, а в 5 от тях такива липсваха. Изисканите от съда книжа бяха запечатани в плик и подпечатани с печати на община Плевен и ОИК, а представители на страните и заинтересованите лица поставиха подписите си. Предстои намерените чернови да бъдат сравнени с оригиналите на протоколите от СИК, за да се установи какво е разминаването в цифрите и дали то е повлияло на изборния резултат. Резултатите от проверката се очакваше да бъдат обявени вчера, 29 ноември (след редакционното приключване на броя), за когато бе насрочено поредното съдебно заседание.

На първото заседание по делото стана ясно, че няма да се извърши цялостна проверка на представените писмени доказателства от БСП, а само на част от тях и ще се прецени дали те са повлияли на изборния процес. Като прие за годно доказателство грешки в протоколите от 11 секции в Плевен, съдът обяви, че по смисъла на закона те не могат да бъдат допуснати в настоящия процес.

Защитникът на БСП адвокат Стефан Младенов представи писмени доказателства за нарушения при избора за кмет в определени секции. По 5 пункта има несъответствия в двата протокола за избор на кмет, както и за избор на общински съветници. Касае се за дописани избиратели, във връзка с подписите в избирателните списъци, намерени бюлетини без пликове, както и разминаване в броя на гласувалите според установените в избирателната кутия пликове. Допуснато е нарушение от секционните избирателни комисии, тъй като са открити пликове без бюлетини и не са налични бюлетините, които липсват. Броят на бюлетините, получени от СИК за избор на кмет, и броят на оставените в общинската администрация бюлетини не съответства на броя на отпечатаните и получени от общинската администрация.

Само в 5 от секциите разминаването между гласовете, посочени в протоколите и в извлеченията, е повече от 200, заяви пред съда адвокатът на ищците от БСП Стефан Младенов. Затова той изиска да се изземат документите от СИК, за да се установи коя конкретна цифра е действителна. Младенов припомни, че кандидатът на коалиция "Заедно за община Плевен" Найден Зеленогорски премина 50%-ната граница с минимален брой гласове (150 - б. р.), така изясняването на точния брой гласове е от особена важност за процеса. Адвокатът помоли съда да открие производство по установяване на истинността на протоколите.

Представителите на коалиция "Заедно за община Плевен" защитиха тезата, че тези разминавания в цифрите са резултат от грешки и механично преписване. Марсел Мойсеев като зам.-председател на ОИК посочи, че в около 10 - 20% от протоколите има някакви грешки.

Георг Спартански, който защитаваше интересите на кмета Найден Зеленогорски, призна, че в изборните документи е имало задрасквания, зачерквания, които са правени незнайно къде.

"Току-що тук в съда бе признато, че е съставен документ с невярно съдържание, който обаче е помогнал на един кандидат да премине 50%-ната граница и да спечели на първия тур. ОИК признава, че има вписани доказателства, цифри, които не са верни, че има технически грешки. Но дали са само технически?", попита Цецка Цачева, която защитаваше интересите на ГЕРБ на процеса. Тя поиска от съда да бъде открита процедура по оспорване на протоколите.

След като изслуша страните и не прие съществена част от доказателствата, съдът изиска от общинската администрация справка за броя на получените бюлетини, броя на раздадените бюлетини и броя на оставените в администрацията.

Съществен обрат на делото обаче настъпи на второто заседание, когато съдът призна доводите на адвокат Цецка Цачева, че резултатите от официалния протокол на ОИК са сумарни резултати от отделните секционни избирателни протоколи. Освен това, представителят на ОИК Марсел Мойсеев направи признания в зала, че съществуват грешки, които са поправяни от 3-ма членове на СИК, тогава, когато протоколите са представяни вечерта след изборите в ОИК. Поради разминавания в цифрите контролите не са се засичали.

Цецка Цачева представи 23 секционни протокола, където има направени технически грешки, а представителят на ОИК обясни, че разминаванията в цифрите се дължат на неточно възпроизвеждане на черновите или са допуснати при преписването. "Единственият и най-прост начин да се установи дали това е така, е да бъдат представени тези чернови. Ако те не са сред изборните документи не би могъл да бъде направен изводът, че тези грешки са фактически и технически, откъдето остава съмнението, че има грешка в протокола на ОИК", заяви Цецка Цачева.

 

 

монтана

 

Касация само в село Мърчево

 

В някои от случаите съдът направи ръчно преброяване на бюлетините, но само веднъж това доведе до касиране на вотаМомчил ИВАНОВ

Административният съд в Монтана касира избора на кмет на село Мърчево в община Бойчиновци. Преди да вземат решението магистратите направиха пълно преброяване на всички подадени бюлетини в селото. Оказа се, че обявеният за победител с 266 на 265 гласа кандидат на БСП Иван Цветанов Иванов всъщност е получил по-малко гласове от опонента си Даниел Дамянов Добринов от ГЕРБ. Грешката на ОИК в Бойчиновци и на СИК в Мърчево била в това, че няколко недействителни бюлетини били обявени за действителни и обратното - действителни били приписани за недействителни. Така се променил резултатът от вота. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, ако и той го потвърди, в Мърчево ще бъдат насрочени нови избори.

През тази седмица съдът отхвърли жалбите по шест изборни дела в Монтанско. Потвърдени бяха решенията на общинските избирателни комисии за избор на кметове и общински съветници в общините Берковица и Брусарци и за избор на кметове на кметства в селата Долна Вереница, Благово и Превала. Предстои да се гледат още шест изборни дела. Пет други бяха прекратени без разглеждане поради непредставени доказателства от жалбоподателите.

Макар и да вдигна голям шум в медиите неуспелият кандидат за кмет и съветник в Берковица Даниел Каменов не можа да убеди съда да касира избора на общински съветници. По делото бе допуснато ръчно броене на недействителните бюлетини. Броенето потвърди резултата с малки разлики, които не оказват влияние на разпределението на мандатите. Каменов обаче пледираше за нови избори, тъй като бюлетините не били сортирани в чувалите, а пликовете не били отделени. Съдът не зачете този аргумент, макар че направи забележка за бъркотията на председателя на ОИК в Берковица Даниел Райков. Отхвърлена бе и жалба на загубилия балотажа независим кандидат за кмет на Берковица Иван Веселинов. Той не представи посочените в жалбата му доказателства за нарушения на балотажа.

Председателят на Административния съд в Монтана Момчил Таралански коментира, че сред жалбоподателите има масово неразбиране на ролята на членовете на секционните избирателни комисии и на застъпниците в изборния процес. Никой от членовете на СИК или ОИК не се е възползвал от даденото му в закона за местните избори право да подпише протокола на комисията с особено мнение или с възражение, ако смята, че има нарушения. Застъпниците на партии и кандидати също не са се възползвали от правото си да изкажат писмено свое мнение в протоколите на избирателните комисии. След това обаче голяма част от членовете на комисии и застъпниците се явяват в съда и твърдят, че имало нарушения - купуване на гласове, двойно и тройно гласуване на едни и същи хора, гласуване от името на починали и т. н.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Отхвърлиха жалбата на мераклия за управник

 

Кремена КРУМОВА

Административният съд във Велико Търново отхвърли жалбата на Сашо Кунчев, кандидат за кмет на село Водолей, издигнат от коалиция Граждани за Велико Търново, и потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявена за кмет на селото Антоанета Тодорова, издигната от ДПС. Съдът извърши ръчно преброяване на бюлетините, с което уважи искането на жалбоподателя да се извърши проверка правилно ли са били преброени подадените за него гласове. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщението.

В Административния съд вървят още дела по оспорването на изборите за кмет на кметство в село Царевец, община Свищов. Делото е образувано по жалба на Тодор Коев, издигнат от ГЕРБ . Друго дело бе образувано по жалба на ГЕРБ, като се иска касиране на новоизбрания общински съвет в Свищов, оспорват се и изборните резултати във Велико Търново, Златарица, Стражица и др.

 

 

Броят ръчно бюлетини за съветници в Ловеч

 

Мира ГАНЧЕВА

Комплексна съдебна експертиза на изборните книжа за общински съветници в община Ловеч допусна Ловешкият административен съд. Решението на съдебната инстанция е в отговор на жалби, подадени от Георги Петров (БЗНС), Анатоли Йорданов (ГЕРБ), Галина Цанкова ("Новото време") и Данислав Дончев ("Зелена България"). Жалбоподателите твърдят, че има допуснати нарушения при броенето на бюлетините, при оформянето на протоколите от секционните избирателни комисии, а също и при нанасянето на данните от протоколи на СИК в протокола на Общинската избирателна комисия. Административният съд в Ловеч разпореди бюлетините да бъдат преброявани лично от три вещи лица, ще бъде направена и съпоставка на данните от избирателните списъци и протоколите. Делото по жалбите бе насрочено за вчера, 29 ноември, след редакционното приключване на броя.

По друга жалба Ловешкият административен съд не уважи искането на кандидат-кмета на ГЕРБ Анатоли Йорданов за спиране решението на Общинската избирателна комисия за избирането на кмет от 5 ноември 2007 г. Към жалбата липсват конкретни доказателства, свързани с искането за спиране на решението, е преценката на съда. Жалбоподателят не е посочил по какъв начин твърденията му, че има нарушения в избирателните секции в девет села, са се отразили в конкретния изборен резултат и те не се приемат от съда, тъй като не са доказани.

Административният съд остави без движение и жалбата на кандидат-кмета на БЗНС Георги Петров против решението на ОИК за избиране на кмет. Според съда жалбата на Петров е бланкетна, не съдържа никакви отменителни основания, в нея не се твърдят конкретни нарушения, липсват доказателствени искания.

 

 

ВРАЦА

 

Социална работничка изнудвала бедни гласподаватели в Хайредин

 

Цветана АТАНАСОВА

Повторно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници ще бъде направено в три секционни избирателни комисии във Враца. Това постанови състав на Административния съд. Повторното преброяване се прави по искане на партия "Новото време", която остана без свой представител в местния парламент, тъй като не й достигнаха само 6 гласа. Изтъкнатите нарушенията са, че има разминаване между извлеченията на протоколите на СИК и реално подадените резултати.

Повторно преброяване на бюлетините от балотажа ще има в изборната секция в с. Девене, община Враца, по искане на неуспелия кандидат Николай Мицов, който беше издигнат от НДСВ и загуби от опонента си Ценко Гергов с 4 гласа. Мотивите, изтъкнати от Мицов, са, че допуснатите за гласуване лица не са имали удостоверения, че не са успели да видят невалидните бюлетини, които са 44 на брой, че в секцията са гласували инвалиди с придружител, без обаче да имат реална нужда от това. За повторното преброяване на гласовете в Девене Мицов трябва да плати 200 лева за вещо лице.

Даден бе ход и на дело №387 по жалба на народния представител Иван Даков - кандидат за кмет на община Мизия от БСП, с която се оспорват резултатите от втория тур и се иска прекратяване на правомощията на избрания за кмет д-р Виолин Крушовенски от НДСВ. Той спечели изборите на балотаж с минимална разлика от 4 гласа пред Иван Даков, който е бивш кмет на Мизия два мандата. Със своята жалба Даков поиска първоначално ново преброяване на действителните и недействителните бюлетини в две от секциите, а в хода на делото - и на всичките 12 секции в общината. Съдебният състав назначи експертиза, която да определи колко са действителните и недействителните бюлетини само в две от секциите, чиито протоколи са подписани с особено мнение, както и да се установи дали действителните отговарят на чл. 73, ал. 2 от Закона за местните избори. Петима от членовете на ОИК също са подписали протокола с особено мнение. Правомощията на д-р Виолин Крушовенски не бяха прекратени, тъй като той е положил клетва като кмет на общината на 9 ноември.

Съдебен състав назначи експертиза на недействителните бюлетини и в пет от десетте секции на втория тур на изборите в община Борован по жалба на неуспелия кандидат за кмет Петьо Гацински. Вотът на избирателите с разлика от 201 гласа повече спечели Петър Цветковски, кандидат на БСП. По жалбата са представени доказателства за извършени нарушения, сред които съмнения за двойно гласуване, за дописване в избирателните списъци, както и отчитане на действителни бюлетини като недействителни. Следващото заседание по делото за касиране на изборите за кмет на община Борован е насрочено за 6 декември, когато трябва да се разгледа експертизата на изборните книжа в петте секции.

Пред Административния съд свидетелят Стилиян Сашов от с. Рогозен, община Хайредин, разкри скандален метод за изплащане на социални помощи по време на изборите. По неговите думи социалната работничка му отказала декларация, с която той можел да си пазарува от магазините на вересия, докато му се преведат социалните помощи. Според него служителката заявила, че няма да даде такъв документ на тези, които не гласуват с бюлетина № 1, т. е. за претендента на БСП Радослав Стойков.

 

 

Прекратиха делото в Габрово

 

Мариана ДИМИТРОВА

Административният съд в Габрово прекрати делото за изборите в общината, след като двама ищци оттеглиха жалбите си. Става въпрос за кандидатите в местните избори Цветан Карнаков и Иван Христов. Карнаков представляваше Движение "Гергьовден" и се бе кандидатирал за общински съветник, а Иван Христов - за кмет от името на партия "Нова зора".

Първият, на когото не достигнаха едва 7 бюлетини, за да бъде избран, оспори броя на недействителните гласове. Иван Христов пък намери несъответствия в цифрите на секционните протоколи и също възрази в съда.

По искане на ищците съдия разпореди преброяването на всичките 1160 недействителни бюлетини, плюс всичките от две избирателни секции заради допуснати явни фактически грешки. Единият кандидат следял работата по преброяването на общинската избирателна комисия, а другият слязъл с комисията в мазето на местната община, където под печат се съхранявали изборните материали. В присъствието на секретаря на кметството Николай Сираков, на гл. юрисконсулт Елена Колева и членовете на ОИК, помещението било разпечатано и 142-та чувала с предизборни материали - извадени. Бюлетините са огледани една по една. Оказало се, че няма грешки и не е открита нито една действителна бюлетина.

След като се убедили, че няма нищо нередно, и двамата кандидати решиха, че няма смисъл да поддържат повече иска си.