Учители от СОУ „Иван Вазов” ще представят национален български костюм в Хърватия

В четвърта международна среща по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!“, по който СОУ „Иван Вазов” работи от миналата учебна година, ще участват Цецка Василева – координатор на проекта, началните старши учители Красимира Найденова, Силвия Георгиева, Светлана Стоянова, Надя Тодорова и старши учителят по английски език Наталия Николова.

Визитата в град Винковци, Хърватия ще се проведе от 21 до 25 октомври 2013 г. Там учителите ще представят училището, града и България. В програмата на посещението в Хърватия са включени работни сесии, на които ще бъдат отчетени дейностите по проекта през първата година. Плевенските участници ще наблюдават уроци на екологична тема, като предварително всяка държава представя свой план и презентация  на урок за съответен клас. Екипът от учители е предал план на урок по околен свят за 2 клас. Ще има разходка с познавателна цел в близката гора и в музеите на горите  и на виното, ще се направят екскурзии до град Илок, разположен на река Дунав, град Вуковар, град Загреб с цел опознаване природни, културни и исторически забележителности.  Ще се посети по традиция и кметството в град Винковци.

su-ivan-vazov
Част от учителите, които ще пътуват до Хърватия

На една от работните срещи нашата делегация ще представи национален костюм – женски и мъжки. Женският костюм ще се облече от учителя по хореография Надя Тодорова, а мъжкият ще се види от другите страни само с показване на отделните части. Описанието е на работния език – английски. Националните костюми, които ще се носят, са типични за северняшкия край. За домакините и нашите приятели от другите страни на проекта ще има подаръци – оригинални сувенири от България.

Международният проект „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”, по който работят учениците от начален етап на СОУ „Иван Вазов”, стартира през септември 2012 г. и ще продължи до септември 2014 г. Плевенското училище си партнира с училища от Румъния, Турция, Хърватия, Естония, Португалия, Чехия, Испания и Полша. Предвидени са 24 мобилности, от които 12 са за малките ученици от начален етап, на които в бъдеще им предстои да пътуват. През месец ноември СОУ „Иван Вазов” ще посрещне партньори от още 8 държави. През първата година на проекта са посетени Полша, Естония, Португалия.

%d bloggers like this: