film izle

Медицинският университет ще е домакин на Международен конгрес по роботизирана хирургия

mu5Догодина Медицинският университет в Плевен ще бъде домакин и организатор на Третия Международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. Това съобщиха днес на пресконференция ректорът проф. Славчо Томов и проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център при Медицинския университет. Те разказаха за участието си във Втория Международен конгрес, който се проведе в Атина в дните от 11 до 13 октомври. Като съоснователи на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа те се включиха в организацията на научния форум – проф. Горчев е заместник-президент на конгреса, а проф. Томов – член на научния комитет. В научната програма са участвали с три пленарни доклада, които отразяват опита на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия.
В края на форума е проведено Общо събрание на Асоциацията по роботизирана хирургия, на което е избрано домакинството и организацията на конгреса догодина да бъдат поверени на екипа от България, като проф. Григор Горчев е избран за президент на конгреса.
Форумът обаче няма да се проведе в нашия град, а в София, тъй като в Плевен няма условия за настаняване на над 270 души, колкото се очаква да пристигнат, поясни проф. Григор Горчев.
Тази година се навършиха 5 години от години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия с пионер проф. Григор Горчев в град Плевен и България. По този повод МУ – Плевен, ще кандидатства за домакинство на другия голям научен форум по роботизирана хирургия – на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Кандидатурата ще бъде подадена в края на този месец, а конгресът ще се проведе през 2015 година.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация