film izle

За един член (на жури) и разбирането му за демокрация

konk3За втора поредна година членът на журито Марин Георгиев не пропусна да отправи заядливи подхвърляния към плевенските творци. „Разбирам, че плевенски творци са участвали в конкурса. Дори мога да ви кажа, че е правен опит за натиск. Но лично аз страдам, че плевенски поет и плевенски белетрист досега не е получил награда. Вероятно една част от плевенските творци влагат твърде много творческа енергия в писане на писма в защита на бившия вътрешен министър Румен Петков (който не е такъв от 2008 г., б. а.). Аз се надявам да се появят онези, които ще разбият статуквото и ще бъдат претенденти за награда“, каза Георгиев по време на официалната церемония. Не пропусна и пак да призове театъра да постави великолепните драматургични текстове, отличени в конкурса. Очевидно Георгиев има проблем с Плевен. Неизменно в състава на журито от първото му издание се забелязва тоталитарният му подход към определянето на критериите, без право на възражение. Миналата година липсата на наградени плевенски автори той коментира, че проблемът е на авторите, не на журито и че те (авторите) живеят още в епохата на колективизма. В електронното списание „Литературен свят“ след това се заформи доста интересен диалог между него и членове на плевенското Дружество на писателите, като наяве излязоха доста достоверно звучащи причини за отношението му към Плевен. Между тях са отказът за организиране на честване по повод неговата 60-годишнина, с мотив, че той всъщност с нищо не е допринесъл за развитието на Дружеството на писателите в Плевен. Георгиев обвинил ръководството на писателите, че те са направили чествания на такива комунисти като Георги Константинов и Христо Ганoв, но не и за него, демократа. Другата причина, която се обсъжда в местните литературни среди, са писанията на Марин Георгиев за Вапцаров и напълно отрицателното отношение на някои плевенски творци към тях.

По повод статуквото, което г-н Георгиев апелира да бъде разрушено, то би било хубаво община Плевен да се замисли за същото при определяне състава на журито. Защото е факт, че след първото издание на конкурса, когато участниците са били 285, в последните две те са не повече от 60. Според плевенските автори, отказът им да участват в конкурса е: „защото се убедиха от фактите, че не само нивото спадна под средното, но и че наградените винаги по някаква „случайност“ бяха все от София, Пловдив или пък имаха нещо общо (приятелство) с някой от членовете на журито“. Що се отнася до закачката с театъра – ДКТ „Иван Радоев“ от години организира национален конкурс за драматургия. Престижът му е доказан, много от наградените творби са дебютирали именно на плевенска сцена, а първите 10 – издавани в сборник. Въпрос на обща култура и минимум познания за културния живот в Плевен…

Коментарът е публикуван в „BG Север“ и е във връзка с материала Двама млади философи грабнаха награди за есеистика в конкурса “Петър Ковачев”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация