Цар и президент зарязаха лозята в Плевен

SAM_2757Цар и президент зарязаха днес, на Трифон Зарезан, лозята в Плевен. Царят бе цар на лозята, а президентът на република България Росен Плевнелиев бе гост на празника, чиито домакини бяха Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Ал. Стамболийски“ и Институтът по лозарство и винарство. Двете най-стари институции в България, поставили в края на 19 в. началото на лозарството и винарството на научни основи, тази година за пръв път празнуваха заедно.

Най-напред президентът посети винарната към института, където получи подарък бяло и червено вино от местни сортове.

SAM_2741Истинският празник обаче бе на територията на гимназията, а докато ученици и граждани чакаха той да започне, се хванаха на голямо хоро. Сред многобройните гости освен президентът Плевнелиев, бяха доц. Иван Пачев – директор на Лозаро-винарския институт, доц. Христо Бозуков – председател на Стопанската академия, областният управител Илиян Йончев, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Директорът на професионалната гимназия Бисерка Илиева в словото си подчерта, че двете институции домакини – гимназията и институтът, с много самочувствие и себеуважение дават на България достойно подготвени хора за лозарството и винарството.

От своя страна доц. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство, припомни интересна молитва към Св. Трифон, идваща от 11 век. Тя започва така: „Да изчезнат всички злини, всичката лошотия и неприятели на всичко, което наврежда на лозята, нивите и овощните градини – скакалец, листояд, изкривяване, слана, изсъхване на гроздовете, едър бръмбър…”, списъкът е предълъг.

SAM_2683Президентът Росен Плевнелиев пък се обърна към присъстващите с думите, че не само е избрал да бъде в Плевен на този хубав празник – Трифон Зарезан, но дори си го е пожелал, защото Плевен е първият център на винарската индустрия в България след Освобождението. Той пожела: „Здраве и плодородие през годината и да почетем Св. Трифон – закрилник на лозята”.

Коронован бе новият Цар на лозята в ПГ по лозарство и винарство, а Северняшкият ансамбъл изпя, изигра и пресъздаде част от народните обичаи, свързани с деня на Трифон Зарезан. Яхнал кон, новият Цар на лозята се отправи към насажденията. Там той ритуално заряза лозята, същото сториха и видните гости на празника.„Да е берекет! Да прелива през праговете!” Това бяха най-често повтаряните пожелания към производителите на грозде и вино днес.

SAM_2737

SAM_2734

SAM_2703

SAM_2732

SAM_2667

 

%d bloggers like this: