film izle

На едно око разстояние…

poboiАко ви се случи да се прибирате по нощите уморен от работа и ви пресрещнат да речем – бандити, които не се интересуват от доброто ви име, а от портфейла, златните накити и други ценни вещи, то сблъсъкът е неизбежен. Ако пак примерно ви наранят жестоко в окото и тръгнете да търсите помощ – не страдайте, колкото и да ви боли – няма да е лесно. В тъмната част на денонощието вие може би напразно ще звъните на своето джипи, за да ви даде направление за преглед. Но личният ви лекар е заминал в Троянския балкан, да речем. Все пак – и лекарите са хора. Тогава, ако имате пари и се засилите към някоя от частните клиники – не бързайте… Те или са затворени или пък ще ви накарат също да почакате поне час докато доведат специалист по очни болести. По-нетърпеливите ще тръгнат по класическия път към Спешната помощ в УМБАЛ. И ще се срещнат с протяжно-съжалителния отговор на жената зад стъклото на информацията: „Нямаме очен специалист, идете горе във Втора клинична база. Там има дежурен.“

Оттук нататък – вие имате избор, или да намерите някой да ви откара до края на града (дори и да имате кола, то окото ви кърви и не виждате изобщо) или да се метнете на някое такси. Но пътят до очното отделение във Втора клинична база пак си струва пари, да му се не види. Като прибавим и предписаните лекарства и процедури после – леле мале, олекнали сте поне със стотачка. Ако все пак стигнете до края на града обаче, то не сте застраховани от следващи изненади. Дежурният лекар не е нищо повече от усърдна медицинска сестра, която ще ви прегледа, ще ви окаже първа помощ и дори ще ви изпрати при подходящ специалист на следващия ден. Това е в случай, че не се нуждаете от спешни манипулации, от спешна операция за спасяване на жизнено важния ви орган на зрение. Е, в този случай може и да ослепеете, но пък никой няма да поеме отговорност за разбитото ви здраве. Проблемът си е ваш!

Ама да не мислите, че ако пък имате спешна нужда от хирург, например, някой ще ви го осигури. Нищо подобно. Така ще си търчите цяла нощ по болниците – ако можете, и докато можете. После ще се чудите – уж живеете в град със съвсем модерна медицинска техника и специалисти, светила на медицинската наука… Град, в който идват хора от чужбина да се лекуват, а в момента в Плевен няма дори една денонощна аптека. От друга страна – в спешната помощ все нямат най-нужните неща – конци, бинтове, упойки и т. н. А то да е само това… Та мисълта ми беше, че мечтата ни за добро здравеопазване все си остава на едно око разстояние!

Материалът е публикуван в „BG Север“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация