film izle

Сирак или отличник – сам трябва да избера

Сподели
Етикети

11gniav„Не мога да получавам две стипендии едновременно, сам трябва да избера дали да съм сирак или отличник. Останах сирак още като бебе и не помня починалия си баща. Нямам братя и сестри, живеем двамата – аз и мама. Сега съм на 17, от миналата година като ученик взимам стипендия за сирак – 35 лева. В същото време съм единственият ученик в цялата гимназия с отличен успех, тази година той е 5,75. За успех също ми се полага стипендия – максималната е в размер на 50 лева. Аз обаче трябва да избирам, защото нямам право да взимам и двете. Избрах стипендията за сирак. Някой ще се учуди защо. Макар и по-малка, нея ще взимам цяла година, докато стипендията за успех ми се полага само през месеците, в които съм на училище.

Това за мен е несправедливо, да не кажа абсурдно. Кои законодатели решиха, че не мога да взимам и двете стипендии? Не мога да променя факта, че съм сирак, съдбата ми е такава. Това, че съм с отличен успех обаче си е резултат на моята упоритост и постоянство, когато залягам над уроците. Толкова ли са много децата като мен в България и с колко всъщност бихме ощетили държавата?

Мечтая да стана тракторист и комбайнер и да работя в земеделска кооперация. Тогава ще мога да помагам на мама, която със заплатата си от 140 лева издържа двама ни. Сега събира парите от сирашката стипендия, за да купим дърва за зимата. Ако можех да взимам и втора стипендия, щеше да ни е по-лесно“.

Николай Ганов , 17 години, Вълчитрън

Рубрика ГНЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация