film izle

Чужда грешка може да ми попречи да се дипломирам

Сподели
Етикети

12gniav„Завърших ХI клас, когато реших с родителите си да замина за чужбина. В Германия носех всички нужни ми документи, защото исках да продължа образованието си там. Бях наясно, че първо трябва да мина през задължително за децата на чужденци езиково обучение и после да се запиша в ХII клас. В Германия правилата в образователната система са точни и ясни и никой не може да ги нарушава.

Случи се така обаче, че веднага след лятото, през септември, родителите ми останаха без работа и трябваше да се върнем обратно в България. Тогава и започнаха неприятностите ми. Първо се записах в гимназията, в която преди Германия учех, макар и месец след започване на учебната година. После най-неочаквано се оказа, че съм нямала право и ме отписаха. Когато попитах защо, започнаха да ме прехвърлят от институция на институция, сякаш бях първата подобна ученичка в историята на образованието ни. Наложи се да пиша писмо чак до образователното министерство. Докато изчакам отговора минаха още няколко месеца и аз наистина изпуснах по-голямата част от учебното време. Оказа се, че е било грешка, че са ме отписали от моя си клас, но връщане назад вече нямаше.

Ядосана съм, но все пак от двете злини ми се случи по-малката. Уча в същата гимназия, но в самостоятелна форма на обучение. Явявам се на изпити и ги издържам успешно, но нали разбирате колко е трудно да се готвиш сам. Наближават матурите, пропуснатия материал трудно мога да наваксам вкъщи, истински късмет ще е ако успея да се дипломирам със съучениците си.“

Силвана Давидова, 18 години, гр. Славяново

Рубрика ГНЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация