film izle

Българите купуват онлайн най-често родни романи и детски книги

Сподели
Етикети

e_bookeMAG стартира кампания за любителите на четенето. Проучване, направено от НСИ сред хората на възраст от 25 до 64 години показва, че половината от българите не са отваряли книга през последната година. За да стимулира повече хора да четат, онлайн търговецът заедно с партньора си „Хеликон” предлага между 2 до 15 април отстъпки на всички книги в сайта еMAG.bg, които варират от 10% до 75%.

Сътрудничеството с „Хеликон” е първото стратегическо партньорство на eMAG.bg в рамките на програмата Marketplace, която цели предлагането на още по-голямо разнообразие от продукти. Клиентите на електронния магазин могат да намерят в сайта над 15 000 заглавия и списъкът непрекъснато расте.

Marketplace позволява на външни партньори да представят продуктовите си оферти на eMAG.bg, а клиентите могат да правят поръчки на по-богата гама от продукти от един акаунт. За последните 3 месеца еMAG отчита средно 2 книги при една покупка, а средната стойност на поръчка на книги е 20 лв.  Според проучване на eMAG за този период най поръчваните жанрове са български и световни романи, готварски книги, детска литература, трилъри и криминални романи.

Дяловото разпределение на поръчваните книги по жанрове изглежда така:

e-book-e-mag

Представителките на нежния пол са преобладаващата група от потребители (60%), които купуват книги от eMAG. Средно един човек прави поръчка на около 2 книги, а над 20% от клиентите на eMAG купуват дори повече. Средната стойност на поръчка на книги е 20лв.

Класацията на най-купуваните в eMAG.bg книги изглежда така:

 1. Зовът на кукувицата (Робърт Галбрейт)
 2. Променета думите, променете света (Джанет Смит Уорфилд)
 3. Сянката на чинара (Джон Гришам)
 4. Е на квадрат (Пам Граут)
 5. Ад (Дан Браун)
 6. Наследницата на Валкорт (Катрин Коулт)
 7. Рим, моя любов (Кристин Хармел)
 8. Лекуване без лекарства (Поля Димитрова)
 9. Любов (Елиф Шафак)
 10. Напиши го и ще се сбъдне (Хенриет Ан Клаусър)

Продажбите на електронни книги, които скочиха до небето след лансирането на Kindle през 2007, се стабилизираха през последните месеци – eMAG отчита спад с около 18% за последните 6 месеца в закупуването на eBook четци. При любителите на eBook четци делът на мъжете и жените е почти равен – 53% от покупките са направени от мъже, а 47% от жени. Тук първоначалната отчетена инвестиция от клиенти на eMAG е на стойност от 168 лева.

Съществува група потребители, за които е важно да притежават и електронния, и печатния вариант на една и съща книга. Интересна е и тенденцията 1.5% от хората, които си купуват eBook четец да се върнат в сайта, за да си купят и печатното издание на любимата книга.

И двата типа книги – печатни и електронни – имат своите предимства и недостатъци. Учените са установили, че информацията от печатни книги е по-лесна за възприемане и запомняне, но от друга страна пък кой би искал да се разхожда с книга, тежаща около килограм, когато може да има на разположение хиляди книги в устройство, тежащо 100 грама.

По информация от еMAG.

има 1 коментар
 1. Голямата раница каза:

  „но от друга страна пък кой би искал да се разхожда с книга, тежаща около килограм, когато може да има на разположение хиляди книги в устройство, тежащо 100 грама“ … Е, няма по-глупаво разсъждение! Удоволствието да разлистиш книга сред природата си заслужава усилието да пренесеш 2-3 килограма книги 🙂

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация