film izle

Почти пълнолетна съм, а съм видяла само София и Габрово

Сподели
Етикети

14gniav„Възможно ли е да съм почти на 18 години, пълнолетна ще стана през май, а да съм била освен в родното си село само на други две места – в София и Габрово. Ядосвам се, че е така, но фактът си е факт. Безпаричието от година на година все по-силно натиска семейството ми и когато след две години няма да съм ученичка, даже шансът да пътувам на така наречените ученически екскурзии, ще стане нулев.

Мама гледа възрастната ми баба и тежко болния ми баща. Когато тя отсъства, грижите за тях поемам аз. Парите стигат, но само за най-нужното – да сме нахранени, облечени и за лекарства, по-големият ми брат също е болен. Приятелка неотдавна ми каза, че във фейсбук прочела, че учениците в САЩ, които са с ниски доходи, значи като мене, получават всеки месец специални ваучери. Едните били за храна, другите за учебници. За друго и да искали не можели да ги използват. Защо подобни ваучери да не се раздават и в нашата страна. Мечтата ми обаче е те да са за екскурзии. Представяте ли си само – единия месец да стигна до Варна, например, и да видя морето, другия да пропътувам с влак през Искърското дефиле или да стигна чак до границата с Гърция – защо не? С такива ваучери за екскурзии за социално слаби образователното министерство ще финансира нас, учениците, ще инвестира не другаде, а в образованието ни. Така няма да ми се налага да зубря за страната си само по карта и от учебници. Може и да прозвучи смешно за някого, но ние, децата без достатъчно средства, живеем като крепостни. Най-много да отида до Плевен и да се върна, никъде другаде. Ние сме лишени от възможността да пътуваме, да гледаме, да преоткриваме света около нас“.

Христина Дянкова, 17 години, с. Вълчитрън

Рубрика ГНЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

има 2 коментара
 1. юри чарийски каза:

  Хей, Христина,
  каня те това лято на лятната приключенска фотоакадемия, която провеждам от 6 години в Камен бряг! Всички разходи по пътуването и престоят ти ще поемем ние!
  Ще се радвам да те видим там.

  с поздрав Юри Чарийски
  https://www.facebook.com/pages/Приключенска-еко-фотоакодемия-Камен-бряг/205644412816834?ref=tn_tnmn

  • Браво на Юри каза:

   Бог да те благослови, Чарийски! Бъди здрав и все така талантлив.
   т

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация