ГПЧЕ отбелязва патронен празник в Деня на Европа

SAM_3942С поздрав на петте езика, изучавани в училището, започна днес празникът на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) в Плевен. След това на фона на танц бе разказана древногръцката легенда за Европа. Имаше и разноезичен концерт.

Езиковата гимназия празнува на 9 май – в Деня на Европа, още преди страната ни бъде приета в Европейския съюз, отбеляза директорът Юрий Тодоров. А европейските измерения в работата на учители и ученици са много – това са проектите, които се реализират тук, посещенията в различни страни, както и фактът, че на този празник е обичайно ГПЧЕ да има гости от стария континент. Тази година това учители и ученици от лицей в Шалон ан Шампан, Франция. Днес те са на екопътека край Луковит, където наблюдават дейността на сините патрули от ГПЧЕ и почистват околността. Французите са тук по проекта „Незабравима история, споделено минало”, по който всяка страна изготвя дневник на свой войник, участник в Първата световна война и го представя на партньорите си. SAM_3957В края на април ученици от Езиковата гимназия посетиха гр. Мидълфарт, Дания по проекта „Млади европейци за по-добро бъдеще”. Темата е била: „До какво би довело нашето безгрижие до 2050 г.?” От 23 юни до 7 юли група от 24 ученици и учители ще бъде в гр. Жидикай, Литва по трети проект по програма „Коменски”. Те ще изработват заедно с литовските си съученици речник на термините на български и литовски език. Освен това ученици на гимназията участваха в Хага в симулиран съдебен процес.

В ГПЧЕ много държат на последния си проект, финансиран от фондация „Америка за България” за 200 хил. лв. Чрез него ще бъде изграден Център за неформално електронно учене.

Езиковата гимназия е особено горда с успехите на своите ученици – с 12-класничката Йоанна Цекова, завоювала за пети пореден път първо място на националната олимпиада по френски език, както и с класирането по двама ученика на националните олимпиади по немски, френски, английски език и трима – на олимпиадата по техническо чертане.SAM_3951

SAM_3954

SAM_3948

%d bloggers like this: