film izle

Местните сервитьори бягат по Черноморието

barmanПлевенските шефове задържат работниците си с обещания за високи заплати

Масово сервитьорите ни напускат и отиват да работят по Черноморието, оплакаха се плевенски собственици на заведения. Това личи и от обявите в най-голямата интернет трудова борса у нас „Джобс“. През последните дни тя бълва оферти за работа за сервитьорки, установи проверка на „BG Север“. Всеки ден редовните посетители на сайта забелязват поне по 4 – 5 нови обяви за работа в плевенско заведение. Това за регион като нашия е твърде много, коментират те. Освен че много фирми търсят сервитьорки, работници за кухня, бармани, се набива на очи и огромното възнаграждение, което шефовете обещават. То започва от 400 и достига до 700 – 800 лв. Работодателите обещават и сключване на трудов договор с 8-часов работен ден. Дори уверяват, че опитът в сферата на сервирането и обслужването на клиенти не е от значение.

Това е прецедент в бранша, смятат работещите в тази сфера кадри. Те също го обясняват с факта, че много от персонала на местните заведения сега започва да бяга по морето, където заплащането е много по-високо. И да ги примамят с по-голяма заплата и постоянен договор е единственият начин шефовете им да ги задържат в Плевен.

Не мога да си го обясня – дали е кьорфишек, или наистина ще наемат момичета на такава висока заплата и на трудов договор, коментира за „BG Север“ барманка, работеща в заведение на бул. „Христо Ботев“ в Плевен. „Всички ние сме назначени на минималната работна заплата. Имаме и обещан процент от оборота, в случай, че той надвиши определена сума, което досега не се е случвало. С бакшишите, които са рядкост, едва връзваме 400 лв. Има и хора, които дори не са назначени официално, а работят ден за ден“, твърди още тя.

Въпреки изтичането на персонал от вътрешността на страната, от сериозен недостиг на кадри в сферата на туризма се оплакват тази година и по Черноморието. Макар че сезонът вече започна, все още не са попълнени местата за сервитьори, бармани, спасители по плажовете, както и за миячи, чистачи и друг нискоквалифициран персонал. Интересно явление през тази година е, че все още липсват кадри както за най-нископлатената работа по курортите, така и за висококвалифициран персонал – екскурзоводи, мениджъри по туризма, рецепционисти. В момента се оказва, че липсва персонал за заведения за хранене и развлечение дори в големите морски градове Бургас и Варна.

Тази година по Черноморието на различни места бяха организирани туристически борси. Големите опасения на хотелиерите, които вече се оправдаха, бяха за липса на желаещи да работят нискоквалифицирана и ниско заплатена работа, като чистачи и миячи. Хора от крайморските райони, които досега са работили на тези позиции, са намерили варианти за работа извън нашата страна. Това показва проучване в различните региони по Черноморието, инициирано от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От бранша са категорични, че трябва да бъде подновен диалогът с министерствата на образованието и на труда и социалната политика, за да се осигурят възможности за добра подготовка на кадри в сферата на туризма и за тяхната успешна реализация на трудовия пазар.

Материалът е публикуван в „BG Север“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация