Проф. Стойков: Българският и руският народ са братя и така ще бъде винаги

rostov2„Най-важното е, че българският и руският народ са близки по душа, по религия, по традиции. И това не зависи нито от правителства, нито от партии. Ето защо съм сигурен, че Плевен и Ростов на Дон винаги ще бъдат заедно, винаги ще бъдат близки, винаги ние при вас ще се чувстваме като у дома си, както, надявам се, и вие при нас. Ние действително сме братя!“, каза при откриването на изложбата „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон“ кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

rostov

На събитието присъстваха гости от руската делегация, предвождана от кмета Михаил Чернишов. На плевенския кмет проф. Димитър Стойков, той подари папка, която е пазила историята на половинвековните отношения между двата града под гриф „Строго секретно“. Това е нашата история, която трябва да се види, да се разбере и най-вече да се помни, подчерта Чернишов.

rostov5

Изложба, посветена на 50 години от побратимяването на Плевен и Ростов на Дон, беше открита днес в Регионалния исторически музей (РИМ) – Плевен.  Експозицията представя сътрудничеството между Плевен и Ростов във всички области – промишленост, селско стопанство, строителство, култура, образование, сподели пред присъстващите директорът на музея Владимир Найденов. Автори на изложбата са Нели Дакова и Марио Милев.

rostov9

rostov7

rostov4

Представители на двата побратимени града подписаха споразумение за сътрудничество, след което се насладиха на концерта, който им поднесоха музикантите от камерен състав „Капричио” от Ростов на Дон в зала „Певческата слава на Плевен“ в РИМ.

rostov6

rostov10

%d bloggers like this: