film izle

60% от парите по програма “Рибарство” не са усвоени заради абсурди в законодателството

5ribar1Процедурата е страшно усложнена, бюрокрацията и бумащината са големи

Законодателна недомислица е причината да останат неусвоени близо 60% от парите по Оперативната програма „Рибарство“ за периода 2007 – 2013 г., коментира пред „BG Север“ шефът на професионалните рибари от Никопол до Силистра, беленчанинът Иван Радулов. Всичко тръгвало от това, че в Закона за морските пространства и вътрешните водни пътища (ЗМПВВП) изобщо не фигурирали понятия като лодка, рибарско селище и лодкостоянка. Визирал се само едромащабният риболов. „След като ни няма в закона, който урежда правния статут на рибарските селища, не можем и да кандидатстваме по оперативната програма. Точно това лишава рибарите по Дунав от възможността да се възползват от помощта на Европейския съюз за бизнеса си.

Не знам дали това се дължи на безхаберието на политиците ни или на това, че не сме им оказали достатъчно силен обществен натиск за промяна в наредбите“, чуди се Иван Радулов. Той не спира да ходи по институции и да пише писма за проблемите в сектора.

През февруари е изпратил писмо до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), в което подробно е обяснил какво трябва да се направи според професионалните рибари.

Получил отговор, но в него само му благодарили за изказаното мнение. И до там. Месец по-късно – през март, е имал среща с ресорния зам.-министър на земеделието Валентина Маринова пак по същия повод. Ясно й заявих, че в ЗМПВВП задължително трябва да бъдат включени лодка, рибарско селище и лодкостоянка, за да могат дунавските рибари да бъдат поставени на равни начала с колегите си по морето, твърди Радулов. Но и след тази среща нямало отзвук. Той постоянно откривал грешки и в заповедите на министъра на земеделието. „Той греши, защото подчинените му от ИАРА не познават материята. Примерно издават заповед за забрана на стопанския риболов по Дунав заради липса на рибни запаси. А освен стопанския, трябва да забрани и любителския риболов, защото иначе забраната губи смисъла си“, твърди рибарят от Белене.

Иван Радулов е открил парадокси и в самите пера за отпускане на средства по оперативна програма „Рибарство“. Примерно за ремонт на лодка се отпускат 1 000 евро, а една нова лодка струва 850 евро. „Процедурата е страшно усложнена, бюрокрацията и бумащината са големи. Не може да карат бай Иван от Загражден, който иска да получи 600 лв., за да „закърпи“ лодката си, да даде 1 000 лв. само по институции, за да подаде документи за тези 600 лв.“, възмущава се Радулов.

Също така голям проблем според него е това, че хората не са достатъчно добре информирани за дейностите и начините за участие в тази програма и прогнозира, че и следващият програмен период – 2014 – 2020 г., сектор „Рибарство“ ще бъде обречен на провал, точно защото ще повтори грешките на предходния.

Така едни средства, които могат да съживят замрелия рибарски бизнес по Дунав, ще останат пак неусвоени.

Материалът е публикуван в „BG Север“

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация