film izle

7 държавни и 24 общински училища са ремонтирани в Плевенска област

Сподели

Значителните строителни работи се правят по проекти, останалото е тип „освежаване“

remont-2

В ПГ по механоелектротехника е обновен покривът на корпуса за учебна практика…

Качествен ремонт правят тези училища, които печелят средства по проекти. Останалите, които разчитат на собствени средства, извършват само освежаване и козметични дейности като боядисване и шпакловка. Това показа проверка на „BG Север“ по плевенските училища в навечерието на новата учебна година.

remont-3

…но не и класните стаи

През 2014-а по данни на РИО на МОН в Плевен ремонтни дейности са се извършили в 7 държавни и 24 общински училища. Най-мащабният ремонт на стойност 1 300 000 лева бе направен в Спортно училище „Георги Бенковски“. Той приключи на 23 август. В Помощното училище – интернат в Долни Дъбник се прави ремонт на физкултурния салон, който трябва да завърши до 10 септември. Другите държавни школа, където се ремонтира, са ПГ по селско стопанство в Долни Дъбник, ПГ по механоелектротехника в Плевен, Помощното училище в Плевен, ПГ по земеделско стопанство в село Чомаковци, Търговската гимназия в Червен бряг и в СПВУИ „Христо Ботев”, село Подем.

Ръководството на Професионалната гимназия по облекло “Христо Бояджиев” в Плевен е кандидатствало по проект към МОН за цялостен ремонт на сградата, но отговор все още не е получило. „Частични ремонти нас не ни устройват. Работата на парче не върви. Като се прави, трябва да се почне от покрива, от където идват всички проблеми и течове, та до партера. Особено за стари сгради като нашата“, заяви шефката на гимназията Иваничка Йочева. Това лято и те като повечето плевенските училища са успели само да освежат стаите, за да е по-уютно на учениците през новата учебна година.

Професионалната гизманзия по механоелектротехника обаче е имала шанса да спечели проект, по който да ремонтира покривната конструкция на корпуса за учебна практика. Проектът се казва „Модернизиране на материалната база в училище” с модул “Подобряване на училищната среда за изпълнение на ремонт на покрива на корпуса за учебна практика”. Това научихме от директора на гимназията Таня Лазарова. Тя поясни, че стойността на проекта е 67 752 лева. “Ремонтът беше извършен в срок и приет от инвеститорски контрол. Направеното е: свалени и сменени водосточни тръби и ламаринени обшивки, сменен покривен слой с воалит и изкърпване на хидроизолацията на покрива“.

remont3

Основно ремонтиран е физкултурният салон в Прогимназия “Цв. Спасов”

„Ще посрещнем новата учебна година и с нов озеленен училищен двор. Той е по проект на ПУДОС към МОСВ. Това е национална кампания по чиста околна среда”, похвали се още Лазарова. Тя сподели и че остра нужда от ремонт имат и класните стаи, където масите и столовете са от преди повече от 20 години. Кандидатствали са по проект и за това, но отговорът, който са получили е, че засега попадат в резервите.

Надяват се поне следващото лято да се случи, въпреки че наскоро при среща на випуска бивши възпитаници на гимназията са обещали да съберат средства и да помогнат за купуването на нови маси.

Ремонт основно на физкултурния салон са направили в Прогимназия “Цветан Спасов”, научихме от заместник-директора Татяна Цанкуловска. Основно са подновени настилката, стените и таванът. Освежаване и пребоядисване са претърпели и класните стаи. Поддържаме ги в добро състояние и не се е налагал голям ремонт, добави още Цанкуловска. Вложените средства са от бюджета на училището.

Без да уточняват с каква сума от делегирания си бюджет, но и в Математическата гимназия “Гео Милев” през юли също са направили ремонт на класните стаи – боядисали са тавана и пода.

Новата учебна година ще започне спокойно, без недовършени ремонти и с освежени стаи, увериха от РИО – Плевен.

Материалът е публикуван в „BG Север“

 

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация