film izle

Плевенските улици – опасни за живота (галерия)

След по-малко от седмица хиляди деца в Плевен ще тръгнат на училище, стотици от тях ще прекрачат прага на родното школо за първи път. И ако въпросът с ремонтите на училищата все пак е решен донякъде – основно с „освежаване“, състоянието на улиците и тротоарите е стряскащо (вижте снимките). След дни тези и много други улици и тротоари ще бъдат залети с нетърпеливи деца и родители, автомобилите покрай училищата ще станат много повече и правилата за движение – все по-трудно да се спазват. А когато пешеходните пътеки ги няма там, където е логично да са, не се виждат там, където ги е имало, пътните знаци са в плачевно състояние или липсват, асфалтът е на дупки, а тротоарите – изровени, нито традиционната акция на полицията, нито знаенето на правилата за движение от малчуганите биха били достатъчни на обществото ни да се справи с казуса „детска пътна безопасност“.

Община Плевен се отказа да прави повдигнати пешеходни пътеки – „огромната“ сума от 30 000 лв., предвидени за това, бяха пренасочени за други, по-важни дейности. Дори освежаването на обикновените пешеходни пътеки явно се оказва проблем.

Тук за визията на града (извън площада, естествено), за „европейския“ му облик и за самочувствието на плевенчани въобще не говорим. Говорим за реалност, в която всеки ден на пътя загиват деца. И в която в други български градове въпреки всичко се прави нещо – недостатъчно, но все пак.

Чудим се колко важно за общината и отговорните институции е ограничаването на предпоставките за пътни злополуки? Колко е ценен животът?

u8

u10

u11

u12

u9

u16

u14

u13

u15

u7

u6

u5

u4

u3

u2

u1

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация