От 12 на 3 лева за кошер е паднала държавната помощ за пчеларите

От бранша отчитат леко завишение на изкупната цена на меда на едро

pchelii

Веселина ИЛИЕВА

От 12 на 3 лева за пчелно семейство е паднала държавната помощ за пчеларите тази година, разказа пред „BG Север“ плевенската пчеларка Снежана Балашкова. Тя се занимава с този бизнес вече 18 години и е възмутена как сумата може да се срине до 4 пъти по-малко само в рамките на една година. Да не говорим, че в повечето страни от Европейския съюз помощта е 30 евро на пчелно семейство, сподели още тя.

Тези средства са сравнително нов вид подпомагане у нас. Дават се вече трета година. Субсидията е предназначена за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2013-а и началото на 2014-а. За нея се кандидатства пред Държавен фонд „Земеделие“ и е по-известна като схема де минимис. Индивидуалната сума, която трябва да получи един пчелар, зависи първо от общата отпусната за перото, и второ – от броя на кандидатствалите за помощта, защото се разделя на всички по равно. Условието за получаването й е пчеларите да запазят 90% от броя на пчелните семейства до края на годината.

От Съюза на пчеларите считат за своя победа извоюването на тази субсидия, защото по думите им е било доста трудно да се докаже, че този поминък е вид животновъдство и че пчелата е вид животно.

„Настояваме да се обърне внимание на нашия сектор, защото някакси управляващите ни неглижират. А нашата работа е непрестанна и целогодишна“, твърди Балашкова.

През 2014-а пчеларите отчитат леко завишение в изкупната цена на меда на едро. „Това стана благодарение на дъждовете. При нас всичко зависи от природата и сега тя ни помогна доста. Тази година много роиха пчелите и имаше по-малко продукция в сравнение с други години,“ разказа Балашкова.

В момента килограм мед се изкупува за 5 – 5,20 лева, което е с около 50 – 60 стотинки повече от 2013-а. Пчеларите се надяват тази цена да се запази и за догодина.

Всеки един производител на мед има право да продава до 2 тона от продукцията си в страната свободно.

Местните пчелари отрекоха на плевенския пазар да се продава мед менте, внесен от Китай и страни извън Европейския съюз.

„Нашият район е известен с вкусовите качества на този продукт. Плевенчани знаят къде в града могат да намерят истински и полезен мед и не биха си купили по-евтин и некачествен“, убедени са местните производители.

Материалът е публикуван в „BG Север“

%d bloggers like this: