film izle

Гери Йо – за синята кръв, дъщерите на Дракула и гледната точка за добро и зло

geriЗаедно с първия сняг вчера се състоя и премиерата на новата книга на Гери Йо „Наследницата”. Мястото беше избрано тематично и целенасочено – там, където се събират най-много почитатели на писаното слово, в книжарницата.

Албена Декова, в качеството си на редактор и колега на младата авторка, се превъплъти и в ролята на журналист, за да стане ясно на бъдещите читатели на романа на Гери Йо, как и защо е избрала да пише за вампири и какво е вложила в героите си, за да ги направи по-различни, а защо не и симпатични. Отделно от нея ние също се поинтересувахме от предисторията на романа. И стигнахме до интересен факт, водещ до предци със синя кръв…

geri3

– Гери, защо избра да пишеш за Дракула?

– Дракула си е наш герой, роден е във Влахия, бил е влашки войвода. След това отива в Трансилвания. Смятам, че автор от това място трябва да пише нещо за него, защото темата е много експлоатирана, но ние трябва да си дадем нашия дан. Да го напишем така, както ни идва от вътре. За него се знае колко е бил жесток, но какво го е довело до това, какво е станало в душата му – тази тема ми е много интересна. За един зъл герой се пише винаги малко по-интересно, отколкото за добрите. Изобщо понятията зло и добро са много размити в реалния свят и въпреки че книгата е фантастика, вътре я има истината: Кои са добрите и злите зависи само и единствено от гледната точка.

– Трябваше ли ти някакво предварително проучване, преди да започнеш да пишеш?

– Проучването стана малко след като идеята ми дойде. Първо бях нахвърляла основите на една новела. После започнах да чета все повече и дойдоха много детайли. Като например, че реално Дракула няма две дъщери, както е в книгата ми, а само един признат син. Същевременно се споменава за една негова женитба в Пойнаре, която не е много доказана. Точно този мистичен факт аз исках да запълня в литературата и да опиша какво всъщност е станало с децата от този брак, какви са били, какво е станало с тях. Не очаквайте исторически факти, това все пак е художествена литература.

– „Наследницата” има и продължение. Кога да го очакват читателите?

– Това е само първата част. С издателство „Монт” се надяваме да е трилогия. Втората част се очаква да излезе едва след три месеца – колкото се може по-скоро, за да не се изнервят читателите.

– Вампирската тема стана доста популярна, особено сред тийнейджърите, с поредицата на Стефани Майер. Мислиш ли, че все още има с какво да се заинтригуват читателите?

– Стефани Майер е писала „Здрач” през 2005 г. – когато ми дойде и идеята за моя роман. Писали сме ги по едно и също време, без да знаем за това. Да, вампирите станаха много популярни с нея, лошото е, че сега вече се позагубиха. В тийн литературата навлизат вече т. нар. антиутопии. Аз връщам жанра, който всъщност е безсмъртен.

– Кой е „виновникът” да започнеш да пишеш?

– Баба ми беше жената, която ми показа света на книгите и заради нея станах такова книгоманче от много малка. Исках по-бързо да науча буквите, за да мога да започна да чета, а по-късно и да пиша. Тя ми обясняваше, че се омъжила в род, който носи синя кръв. Естествено тя се е размила, особено след режимите в Румъния и България, но си имам жилка, която ме връща по тези земи. Няма как, кръвта винаги говори. Предците говорят чрез нас, както казват в източната философия.

geri1

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация